Přinášíme vám tipy na pestré večeře pro milovníky masa i salátů, na jejichž přípravu vám stačí pět surovin a které zaručeně sklidí potlesk.
Plněné bramborové koule
4 porce - příprava: 30 minut
- 1 balení bramborového těsta + vejce
- 250 g sterilovaného červeného zelí
- 1 červená cibule
- 250 g uzeného masa
- sůl a pepř
Připravte si bramborové těsto podle návodu (pokud je třeba, přidejte vejce). Vyválejte tenký plát a nakrájejte ho na větší čtverečky (asi 8 x 8 cm). Navrch položte smíchané zelí s nasekanou cibulkou a nadrobno nakrájeným uzeným masem, dochuťte solí a pepřem. Zabalte do tvaru kulatého knedlíku. Pak všechny vhoďte do vroucí osolené vody a vařte, dokud nevyplavou (asi 7 minut). Vyjměte a podávejte. Můžete přelít rozehřátým máslem.
Objevte kouzlo červeného zelí
Červené zelí – vyšlechtěná odrůda hlávkového zelí – je velkou zásobárnou vitaminů, především C, K, E a skupiny B. Z minerálních látek pak obsahuje železo, vápník, draslík a další zdraví prospěšné látky. Působí tak příznivě nejen na podporu imunity, ale i na trávení a dokonce i na dobrou náladu. O tom by mohly naše babičky vyprávět!
Zkuste ho připravit obdobně jako ony. Zelí zbavte starších i tužších listů a vyřízněte košťál. Čerstvé listy nakrájejte na proužky a vařte v trošce osolené vody jen 4 minuty. Potom slijte a vhoďte do hrnce s rozehřátým máslem a lehce orestovanou cibulkou. Dochuťte solí, pepřem a kmínem. Nechte prohřát a podávejte jen tak, pro zdraví!
Polévka z červené čočky
4 porce - příprava: 20 minut
- 300 g loupané červené čočky
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 2 středně velké mrkve
- bobkový list a nové koření
- sůl a pepř
ZAVÁŘKA:
- 4 vejce
- 1 lžíce octa
- petrželka
Čočku propláchněte a nasypte do ohřátého vývaru, přidejte na menší kousky nakrájenou mrkev a koření. Nesolte! Vařte asi 10 minut. Mezitím si připravte na každou porci jedno ztracené vejce ve vroucí vodě s troškou octa. Hotovou polévku dochuťte solí a pepřem. Rozdělte na talíře a ozdobte ztraceným vejcem a petrželkou.
Kuřecí steak se salátem
4 porce - příprava: 20 minut
- 4 kuřecí prsa
- sůl a pepř
- 1 limetka
- olivový olej
- 1 chilli paprička
SALÁT:
- 1 okurka
- 4 ředkvičky
- olivový olej
- sůl a pepř
- petrželka
Kuřecí prsa osolte a opepřete, zakapejte šťávou a zasypte kůrou z limetky a orestujte na oleji z obou stran dozlatova. Poté zasypte nasekanou chilli papričkou, aby se jen lehce prohřála.
Připravte si salát: okurku a ředkvičky nakrájejte na kolečka, vložte do mísy, zakapejte olejem, dochuťte solí a pepřem. Promíchejte, přendejte na talíř ke kuřecímu steaku a ozdobte petrželkou.
Vinná klobása s bramborami
4 porce - příprava: 25 minut
- 4 vinné klobásy
- olej
- 600 g brambor typu A (nebo rané)
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1–2 cibule (nebo jarní cibulka)
- sůl a pepř
Vinné klobásy napíchněte na špejli a orestujte na pánvi na oleji. Brambory uvařte ve slupce. Pak je nakrájejte na měsíčky, orestujte a naservírujte ke klobásám. Přidejte hořčici, nasekanou cibulku, sůl a pepř.
Nudle s melounem
4 porce - příprava: 15 minut
- 500 g tagliatelle
- 200 g vodního melounu
- 1 salátová okurka
- 200 g čerstvého sýra
- sůl a pepř
ZÁLIVKA:
- olivový olej
- 1 citron
- petrželka
Uvařte těstoviny na skus. Meloun a okurku nakrájejte na menší kousky. Vmíchejte je k těstovinám, přidejte čerstvý sýr, dochuťte solí a pepřem. Zakapejte olivovým olejem, šťávou a kůrou z citronu a nasekanou petrželkou.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.