Hlavička, sekanice, velikonoční svítek či nádivka – tradiční dobrota, na které si pochutnáváme hlavně o svátcích jara. Z mnoha krajových a rodinných receptů jsme pro vás vybrali a vlastními chuťovými buňkami prověřili tento.
Velikonoční nádivka
Příprava: 50 minut
Na 4–6 porcí:
- 8 housek
- 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- 100 g másla
- smetana na vaření (12%) podle potřeby
- 400 g vařeného uzeného masa (nejlépe libovějšího bůčku) nebo velmi kvalitní klobásy
- hrst lístků mladých kopřiv (nebo špenátových lístků) či jiných dostupných bylinek
- muškátový květ a oříšek
- zázvor a kurkuma
- máslo nebo sádlo na vymazání pekáče
- sůl a pepř na dochucení
1. Starší žemle (nebo veku) nakrájejte na drobné kostky. Zalijte je směsí vlažné, lehce osolené smetany a vlahého másla, zázvoru, kurkumy a muškátového květu a nechte je co nejvíc nasáknout voňavou tekutinou. Do základu přilijte lehce prošlehané žloutky a promíchejte, aby se pečivo rozmělnilo na hladkou hmotu.
2.+3. Přidejte na kostičky pokrájené maso, spařené a najemno nasekané kopřivové lístky a vše důkladně promíchejte a dochuťte.
4. Nakonec opatrně zapracujte dotuha ušlehaný sníh z bílků.
5. Vzniklou hmotu přemístěte do pekáčku dobře vymazaného tukem a v troubě předehřáté na 180°C pečte asi 35 až 40 minut krásně dozlatova.
Krajově se tato velikonoční pochoutka připravuje také z krupicové kaše. Někde se přidávají kuřecí či králičí vnitřnosti nebo kůzlečí maso. Vždy ale obsahuje jarní bylinky.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 3/2013.