Castagnaccio do skla Zdroj: Profimedia.cz

Castagnaccio do skla Zdroj: Profimedia.cz

Bílá fazolová polévka Zdroj: Profimedia.cz
Lehký salát s brusinkami Zdroj: Profimedia.cz
Vývar se sýrovými knedlíčky Zdroj: Profimedia.cz
Filátka z candáta s kari máslem Zdroj: Profimedia.cz
6
Fotogalerie

Energie na talíři

Dochází vám "šťáva" a nevíte, kde brát síly? Z dobře zvolených potravin!

Castagnaccio do skla

4–6 porcí - příprava: 35 minut

  • oříšek másla
  • 150 g kaštanové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 3 vejce
  • 150 ml oleje (ne panenského olivového!)
  • 2 lžíce piniových oříšků nebo nahrubo nasekaných mandlí

Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky nebo varné skleničky vymažte máslem. Mouku prosejte a smíchejte ji s práškem do pečiva, solí, cukrem a kakaem a dobře promíchejte.

Ve větší míse prošlehejte vejce s olejem a postupně do směsi zašlehávejte smíchané sypké přísady, dokud nevznikne hladké řidší těsto.

Do něj vmíchejte polovinu oříšků a nalijte těsto do připravených nádob do dvou třetin výšky, zbytkem oříšků ozdobte povrch a vložte asi na 20 minut do trouby, až těsto pěkně nakyne. Před podáváním nechte vychladnout.

Kaštany proti depresi

Jedlé kaštany mají pro lidský organismus velký význam. Obsahují množství vitaminů a minerálních látek, takže mohou směle konkurovat čerstvému ovoci. Co konkrétně kaštany umí? Čistí játra od jedovatých zplodin a působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti.


Bílá fazolová polévka

4 porce - příprava: 60 minut + namáčení

  • 1 lžíce oleje
  • oříšek másla
  • 2 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 350 g bílých fazolí přes noc namočených ve vodě
  • 1,2 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 200 ml smetany na vaření 12%
  • sůl a pepř
  • 1 lžička majoránky nebo koriandru (podle chuti)
  • nasekaná petrželka na ozdobu

Na oleji a másle orestujte nakrájenou cibuli a plátky česneku dozlatova, přidejte slité a okapané fazole, zalijte vývarem a vařte na mírném plameni do změknutí. Občas přilijte trochu vody, aby se odspodu nepřipalovaly.

Měkké fazole rozmixujte ponorným mixérem, přidejte smetanu a majoránku nebo koriandr a nechte lehce provařit. Pokud je polévka příliš hustá, můžete ji rozředit trochou vody nebo vývaru. Na talíři ji ozdobte nasekanou petrželkou.

Fazole pro dobrou náladu

Vysoký obsah aminokyselin, fytosterolů, flavonoidů a glykosidů ve fazolích dokáže zlepšovat náladu a v mezinárodní studii z roku 2004 dokonce stojí, že konzumace 20 g luštěnin denně prodlužuje život o neuvěřitelných 7 až 8 %.


Lehký salát s brusinkami

4 porce - příprava: 15 minut

  • 150 g salátu frisée (nebo jiného zeleného salátu)
  • 1 malý čekankový puk
  • 1 nektarinka nebo malé jablko
  • hrst sušených brusinek
  • 1 vícezrnná bageta nasucho opečená v troubě

DRESINK:

  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce kvalitní majonézy
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1/2 lžičky cukru
  • špetka chilli koření
  • sůl a nahrubo mletý pepř

Listy salátu operte, osušte a natrhejte na menší kousky. Čekanku rozeberte na jednotlivé listy, nektarinku (nebo jablko) nakrájejte na tenké plátky. Vše smíchejte ve větší míse a přidejte brusinky.

Ingredience na dresink důkladně prošlehejte do hladké husté emulze, kterou před podáváním pokapejte salát. Servírujte ho společně s nasucho opečenými plátky bagety.

Brusinky místo antibiotik

Kromě vysokého obsahu vitaminu C, který chrání před standardními zimními onemocněními, brusinky obsahují rostlinné látky, které zabraňují usazování bakterií na sliznicích. Tento protipřilnavý účinek způsobí, že bakterie se vyplaví z těla dřív, než mohou způsobit infekci.


Vývar se sýrovými knedlíčky

4 porce - příprava: 45 minut

  • 1 malá cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 150 g listů čerstvého baby špenátu
  • 120 g naložené kukuřice
  • sůl a mletý pepř

KNEDLÍČKY:

  • 1/2 nakrájené červené papriky
  • 80 g jemně nastrouhaného sýra
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • špetka šafránu
  • strouhanka podle potřeby

Nakrájenou cibuli a česnek opečte na oleji a zalijte vývarem. Nechte povařit a mezitím připravte knedlíčky: papriku smíchejte se sýrem, vejcem, prolisovaným česnekem a šafránem. Pak přidávejte strouhanku, až vznikne soudržná směs. Z ní uválejte v dlaních knedlíčky a všechny najednou je zavařte do polévky. Přidejte špenát a kukuřici, dochuťte a pár minut provařte.

Česnek pro dlouhý život

Česnek obsahuje fytochemikálie, které prospívají našemu zdraví například tím, že zastavují množení karcinogenních látek. Tím přispívá k prodlužování života, což přednedávnem potvrdila i stosedmiletá Američanka. „Za svůj úctyhodný věk vděčím víře v Boha a vášni pro česnek,” řekla novinářům.


Filátka z candáta s kari máslem

4 porce - příprava: 45 minut

  • 4 vykostěná filátka z candáta
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř
  • oříšek másla
  • bylinky na ozdobu

KAŠE:

  • 1 lžíce másla
  • 1 malá cibule
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 750 g brambor typu B nebo C
  • 100–200 ml plnotučného mléka

KARI MÁSLO:

  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička kari (nejlépe Madras)
  • 2–3 listy kari (není nutné)

Filátka potřete olejem, mírně osolte a nechte v pokojové teplotě.

Připravte kari máslo: 2 lžíce másla rozpusťte, přidejte do něj kari koření a listy, dobře promíchejte a po chvilce odstavte.

Začněte chystat kaši: Na másle orestujte nakrájenou cibuli dozlatova a přidejte opranou a okapanou čočku. Zalijte ji přibližně dvojnásobným množstvím vody a na malém plameni vařte, až se voda vstřebá a čočka bude měkká.

Oloupané a nakrájené brambory dejte vařit do osolené vody. Když změknou, slijte je a důkladně rozmačkejte s připraveným kari máslem a 3 uvařené čočky, vmíchejte mléko a dochuťte solí a pepřem. Hotovou kaši uchovejte v teple.

Filátka vhoďte na pánev na zbytek oleje a máslo a opečte je nejprve kůží dolů (asi 3–5 minut), potom je otočte a opékejte stejně dlouho ještě z druhé strany. Maso a kaši rozdělte na talíře a ozdobte zbylou celou čočkou a bylinkami.

Čočka pro lepší zažívání

Červená čočka je bohatým zdrojem například železa, selenu, fosforu, zinku a také vitaminu B6. Kromě těchto důležitých a zdraví prospěšných látek obsahuje vlákninu, která povzbuzuje činnost střev a pomáhá proti zácpě.


Sendviče s oříšky a čokoládou

4 sendviče - příprava: 10 minut

  • 8 plátků bílého toastového chleba
  • máslo na potření
  • 200 g kvalitní tmavé čokolády (podle chuti)
  • 2 lžíce nasekaných lískových ořechů

Zapněte sendvičovač a nechte ho rozehřát. Plátky chleba potřete velice tenkou vrstvou másla a čokoládu nasekejte na malé kousky. Na jednu polovinu toastů rozprostřete čokoládu a posypte ji oříšky.

Přiklopte druhou polovinou toastů, vložte do sendvičovače a pečte, dokud nebudou toasty zlatavé a čokoláda rozpuštěná. Toasty jsou sladké – doplňte je proto mírně navinulou citronovou nebo rybízovou marmeládou.

Náš TIP: S čokoládou a oříšky si chuťově dobře rozumějí jahody. Musíte ovšem použít pevnější plody. Nakrájejte je na tenké plátky a zapečte do toastů.

Oříšky pro dobré nervy

Jako všechny druhy ořechů i lískové oříšky obsahují látky, které naší nervové soustavě pomáhají vyrovnat se s nadměrným stresem a také zlepšit paměť, náladu i koncentraci. Ale obyvatelé větších měst by si je měli dopřávat v hojné míře nejen z těchto důvodů.

Jejich složení totiž podporuje detoxikaci organismu, který se pohybuje v znečistěném prostředí. Oříšky jsou také vhodné pro sportovce a těžce pracující, protože prospívají při fyzickém vyčerpání a fungují preventivně proti oběhovým a srdečním potížím.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Doporučujeme

Články odjinud