Jednoduchých, rychlých a vydatných jídel, která chutnají všem a nestojí moc peněz, není nikdy dost. Zkuste tyhle kuřecí paličky marinované v medu a k nim tři druhy salátu!
Marinované kuřecí paličky
4 porce - příprava: 45 minut + marinování
- 16 kuřecích paliček
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce medu
- 1 lžička sladké papriky
- šťáva z 1/2 citronu
- mleté chilli
- sůl
Kuřecí paličky očistěte a osušte. Olej smíchejte se sójovou omáčkou a medem. Vmíchejte mletou papriku, citronovou šťávu a podle chuti špetku chilli. Promíchejte s paličkami a nechte asi 2 hodiny odležet v ledničce. Troubu zapněte na 180 °C. Paličky narovnejte na plech vyložený pečicím papírem. Marinádu smíchejte se solí a během pečení maso pravidelně potírejte. Hotovo je asi za 30 minut.
NÁŠ TIP: Do marinády přidejte trochu nadrceného jalovce, dodá paličkám decentní kořenitost.
Salát Coleslaw
4 porce - příprava: 20 minut + odležení
- 2–3 lžíce bílého jogurtu
- 4 lžíce majonézy
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
- 400 g bílého zelí
- 2 mrkve
- 1 červená cibule
- 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
Jogurt smíchejte s majonézou, citronovou šťávou, solí a pepřem. Zelí nakrouhejte na tenké nudličky, mrkev nastrouhejte nahrubo, případně použijte škrabku na zeleninu julienne. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Všechnu zeleninu promíchejte se zálivkou a nechte odležet.
Bramborový salát s okurkou nebo červenou cibulí
4 porce - příprava: 35 minut
- 1 kg brambor typu A
- sůl a pepř
- 200 g bílého jogurtu
- 4 lžíce majonézy
- 2–3 lžíce bílého vinného octa
- 4–5 lžic horkého láku z okurek
- 4 kyselé okurky
- hrst kerblíku
- 1 lžíce kaparů
- 1 červená cibule
- hrst kopru
Brambory omyjte a uvařte v osolené vodě doměkka. Nechte mírně zchladnout a oloupejte. Nakrájejte na kostičky. Jogurt smíchejte s majonézou, octem, lákem, špetkou soli a pepřem. Promíchejte s teplými bramborami a nechte chvíli odležet. Okurky nakrájejte nadrobno a smíchejte s nahrubo nasekaným kerblíkem (nebo plocholistou petrželí) a kapary. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Promíchejte s jemně nasekaným čerstvým koprem. Základ salátu rozdělte na poloviny – jednu smíchejte s okurkami, druhou s cibulí.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.