Jeden z hlavních důvodů, proč se každý rok těšíme na podzim, jsou jablka. Nikdy jindy v roce jich není tolik a nejsou tak šťavnatá a chutná. Můžete si je dát jen tak čerstvá, nebo je zpracovat na sladko, na slano, jako koláč i jako nápoj.
Francouzský jablečný koláč s mandlemi
forma o Ø 22 cm - příprava: 60 minut
- 1 balení křehkého těsta (asi 370 g)
- 1 kg jablek (nejlepší jsou Idared nebo Jonagold)
- 100 g másla
- 120 g krupicového cukru
- kůra z 1 citronu
NA OZDOBU:
- 4–5 hezky tvarovaných jablek
- 2 lžíce krupicového cukru
- 5–6 lžic meruňkové marmelády
- plátkové mandle
- 300 g crème fraîche (nebo zakysané smetany)
Jablka na náplň oškrábejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na kousky a spolu s 3 lžícemi vody a máslem nechte přibližně 20 minut dusit doměkka. Pak je propasírujte přes síto, vraťte do pánve, přidejte cukr a citronovou kůru a ještě asi 5 minut provařte. Nechte vychladnout.
Troubu zapněte na 190 °C. Křehké těsto urovnejte do formy na koláč, dno propíchejte vidličkou, překryjte opět papírem, zasypte fazolemi na pečení a dejte na 10 minut předpéct do trouby. Papír sundejte a nechte ještě asi 5 minut dopéct dozlatova.
Jablka na ozdobu oškrábejte a zbavte jádřinců. Na dno předpečeného těsta rozetřete náplň, navrch vyrovnejte tenké měsíčky jablek. Posypte je trochou cukru, potřete rozehřátou marmeládou a ozdobte mandlemi. Podávejte s creme fraîche.
Jablečné čatní
6–8 skleniček - příprava: 60 minut
- 1,5 kg jablek
- 2 cibule
- 1,5 cm zázvoru
- 750 g krupicového cukru
- 300 g zlatých rozinek
- 2 lžičky hořčičného semínka
- 1 badyán
- 1 lžička semínek koriandru
- sůl
- 500 ml jablečného octa
Oloupaná jablka zbavená jádřinců a cibuli nakrájejte. Zázvor nastrouhejte. Všechny ingredience dejte do hrnce a vařte asi 35 minut. Vyjměte badyán, naplňte do skleniček, uzavřete a obraťte víčkem dolů.
Krambl s jablky
8 porcí - příprava: 40 minut
- 150 g hladké mouky
- 100 g mletých mandlí
- 60 g třtinového cukru
- 70 g másla
- 750 g jablek
- 50 g másla
- 50 g krupicového cukru
- mletá skořice
Z mouky, mandlí, cukru a měkkého másla vypracujte drobenku. 500 g jablek oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Zbytek i se slupkou zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky. Oloupaná jablka poduste na másle s cukrem, dochuťte skořicí. Naplňte jimi formičky, zasypte drobenkou a ozdobte měsíčky jablek. Pečte 25 minut na 200 °C dozlatova.
Smažená rýže s chorizem
4 porce - příprava: 40 minut
- 2 hrnky dlouhozrnné rýže
- sůl
- olivový olej
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 g choriza
- 2–3 stonky řapíkatého celeru
- 1/2 lžičky sladké papriky
- 2 jablka
- polníček
Rýži smíchejte se 3,5 hrnky vody a trochou soli a pod poklicí vařte asi 15 minut skoro doměkka, dokud se všechna tekutina nevstřebá. Na troše oleje orestujte nakrájenou cibuli a jemně nasekaný česnek. Přidejte pokrájené chorizo a řapíkatý celer. Nakonec v tuku zpěňte i sladkou papriku. Přidejte uvařenou rýži a ještě asi 3 až 4 minuty restujte. Podávejte ozdobené plátky jablka a polníčkem.
Dýňovo-jablečná polévka
4 porce - příprava: 55 minut
- 1 dýně hokkaidó
- 5 jablek
- 1 cibule
- olivový olej
- 1 l kuřecího vývaru
- bílý pepř a sůl
- čerstvá šalvěj
- muškátový oříšek
- 1 lžíce třtinového cukru
- 120 ml smetany na vaření
- 2 housky
- 4 plátky slaniny
Dýni oškrábejte, vyndejte vláknitý vnitřeka spolu s jablky zbavenými slupek a jádřinců i oloupanou cibulí nakrájejte na kousky. Vše orestujte na olivovém oleji, podlijte vývarem, lehce osolte a opepřete a vařte doměkka. Přidejte šalvěj, asi 2 minuty povařte a rozmixujte. Dochuťte muškátovým oříškem, cukrem a smetanou. Housky nakrájejte na kostičky a na oleji usmažte krutony. Slaninu opečte nasucho. Polévku podávejte ozdobenou slaninou a krutony.
Jablečný mošt
2–3 litry - příprava: 60 minut
Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nastrouhejte.Po částech je nechte vykapat přes jemné plátno. Zbytek pak – stále přes plátno – vyždímejte. Mošt přelijte do čistých sklenic či láhví. Ty přendejte do hrnce, do 1 podlijte vlažnou vodou a sterilujte při teplotě 85 až 90 °C asi 15 minut.
Jablečný sirup
asi 1,5 litru - příprava: 20 minut
- 1 l jablečného moštu
- 1 kg krupicového cukru
- šťáva ze 2 citronů
Mošt svařte s cukrem, citronovou šťávou a 200 až 300 ml vody. Vařte, dokud se cukr nerozpustí, podle fantazie můžete přidat také koření (celou skořici, badyán, semínka kardamomu, kousek zázvoru aj.). Během vaření sbírejte z povrchu pěnu. Hotový sirup přelijte do láhví a skladujte v chladu.
Kuřecí prsa na jablkách
4 porce - příprava: 60 minut + marinování
- 2 malé cibule
- 1 citron
- 3–4 kuřecí prsní řízky
- 350 ml cidru
- 50 ml olivového oleje
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- sůl a pepř
- 2 lžíce oleje
- 2 velká jablka
- 800 g malých brambor
Cibuli nakrájejte na čtvrtiny, citron na kolečka. Řízky naporcujte, aby nebylo maso příliš vysoké. Smíchejte s cibulí, citronem, cidrem, olejem, octem, hořčicí, solí a pepřem a nechte v chladu minimálně 2 hodiny (ideálně přes noc) marinovat.
Troubu zapněte na 200 °C. Maso vyjměte z marinády, osušte a na oleji z obou stran ho asi 3 minuty opečte dozlatova. Maso vložte do pekáčku, přidejte marinádu, na měsíčky nakrájená jablka a podle potřeby pokrájené brambory a pečte asi 50 minut.
Více o jablkách
CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI...
- Toto ovoce je nejen základem mnoha úžasných sladkých a slaných receptů, ale prospívá i tělu a duši.
- Jablka například posilují imunitu, snižují cholesterol, léčí průjem nebo pomáhají organismu zbavit se toxických látek.
- Slouží také vaší kráse: mimo jiné bělí chrup a omlazují vzhled pleti.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.