Palačinky jsou klasika, která se jednou za čas objeví v každé rodině. Tradičně se u nás podávají na sladko, ale oblibě se pomalu těší i na slano. Jaká je vaše nejoblíbenější kombinace?
Hrnkové palačinky
Suroviny
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek mléka polotučného
1 vejce
1 balíček vanilkového cukru
sůl
Postup
Do mísy dáme 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polotučného mléka, vždy o trošku více mléka než mouky, jedno vejce, ale není nutné, balíček vanilkového cukru, posolíme špetkou soli. Těsto si dáme na půl hodinky do ledničky odležet. Poté smažíme, pánvičku si potřeme mašlovačkou jemně olejem, vylejeme přes celou pánev těsto a smažíme pěkně dozlatova. Hotové palačinky si můžete ochutit podle vašich představ.
Jaký je recept na ty nejlepší palačinky? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 6
Banánové palačinky
Suroviny
1 šálek hladké mouky
1 lžíce cukru
2 lžičky prášku do pečiva
1 špetka soli
1 vejce
1 šálek mléka
2 lžíce rostlinného oleje
1 banán zralý, rozmačkaný
Postup
V míse smícháme suché ingredience, v další menší míse mixérem rozšleháme vejce, mléko a olej. Směs spolu s banánem přidáme k suchým surovinám a promícháme.
Pečeme na pánvičce dokud nezačnou hnědnout okraje a nezačnou se vytvářet bublinky. Pak otočíme a pečeme asi ještě minutu.
Pro lepší chuť můžeme přidat do těsta taky skořici. Ozdobíme dle chuti, příp. jenom posypeme skořicovým cukrem.
Pokračování 3 / 6
Slané palačinky
Suroviny
Náplň:
200 g šunky
1 cibule
200 g žampionů
1 hermelín
Palačinky:
1 špetka soli
0,25 l vody
200 g hladké mouky
4 vejce
0,25 l mléka
majoránka
půl balíčku prášku do pečiva
Postup
Příprava těsta: celá vajíčka se metlou rozmíchají s vodou a mlékem solí, majoránkou, nebo jiným zeleným kořením dle chuti, postupně se přimíchá hladká mouka smíchaná s práškem do pečiva. Těsto se nechá asi čtvrt až půl hodiny odpočinout a poté se z něj smaží na rostlinném oleji palačinky.
Příprava náplně: najemno nakrájená cibule se opeče na rostlinném oleji, poté se přidají žampiony, které se orestují, vše se zasype šunkou. Po chvilce se přidá rozkrájený hermelín, a než je úplně rozpuštěný, směs se rozdělí na palačinky, které se přeloží napůl a ihned podávají. Nejlépe se zeleninovým salátem.
F.O.O.D.
1. listopadu 2021
Pokračování 4 / 6
Špenátové palačinky
Suroviny
1 kelímek mraženého špenátu
0,50 l mléka
4 vejce
1 žloutek
300 g tvrdého sýru
250 ml zakysaného krému
250 g hladké mouky
sůl
pepř mletý
olivový olej
1 cibule
1 stroužek prolisovaného česneku
Postup
Z mléka, vajec, žloutku a mouky připravíme těstíčko a trochu je osolíme. Na oleji děláme tenké palačinky. Mražený listový špenát vložíme na rozkrájenou opečenou cibuli, přidáme sůl, mletý pepř, česnek a podusíme. Do špenátu vmícháme nastrouhaný sýr a zakysaný krém. Špenátovou náplň natíráme na palačinky, přeložíme a podáváme.
Pokračování 5 / 6
Palačinky s tvarohem a čokoládou
Suroviny
Těsto
250 ml mléka
1 vejce
100 g hladké mouky
1 špetka soli
1 špetka moučkového cukru
Náplň
250 g netučného tvarohu
citronová kůra
1 špetka cukru
rozinky
mléko na zředění
Poleva
1 ks čokoláda na vaření
voda
mléko
Postup
Z mléka, vejce, mouky, soli a cukru ušleháme těsto na palačinky a na pánvi je opečeme do zlatova.
Tvaroh, citronovou kůru, cukr, rozinky a mléko vyšleháme do pěny.
Směsí plníme palačinky, zarolujeme, poté zbylým tvarohem ozdobíme palačinky shora a poléváme čokoládovou polevou, kterou jsme si připravili rozehřátím čokolády a rozmícháním s vodou a mlékem.
Pokračování 6 / 6
Crêpes suzette – Francouzské palačinky
Suroviny
100 g hladké mouky
sůl
2 vejce
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce slunečnicového oleje
300 ml mléka
rostlinný olej na potírání pánve
2 lžíce piva
Karamel
100 g másla
2 lžíce vaječného koňaku
100 g cukru krupice hnědého
150 ml pomerančové šťávy
2 lžička pomerančové kůry nastrouhané
1 lžička citronové kůry nastrouhané
3 lžíce pomerančového likéru
Postup
Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukru. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte základ těsta dohladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby směs zůstala hladká. Potom vlijte - už nemusíte tak pomalu - zbylé mléko, výsledná směs by měla připomínat dvanáctiprocentní smetanu. Pokud chcete, můžete nakonec přilít pivo. Rozehřejte pánev, nejlépe o průměru 15 cm, což odpovídá klasickému průměru palačinek. Těsto na ni nalévejte nejlépe z naběračky s hubičkou nebo ze džbánku na jednu palačinku stačí přesně 2 a 1/2 lžíce těsta, které je třeba krouživým pohybem, spodku lžíce, rozetřít po pánvi.
Jakmile palačinka zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně tak půl minuty, až na ní naskáčou typické hnědé puchýřky. Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným v oleji. Pak už jen smažte další. Hotové palačinky pokládejte na talíři na sebe.
Připravte pomerančový karamel: na mírném plameni zahřejte hlubokou pánev nebo širší kastrol a za občasného promíchání v něm rozpusťte máslo spolu s cukrem. Jakmile se cukr začne rozpouštět, zvyšte plamen a pokračujte, dokud směs nezačne bublat, hnědnout a karamelizovat.
Trvá to asi 4 min., až ke konci občas promíchejte. Vlijte pomerančovou šťávu, přidejte strouhanou kůru a nechte ještě 3-4 minuty probublávat, aby vše zhoustlo. Přilijte alkohol, pár vteřin prohřejte a snižte plamen. Do karamelu vložte palačinku a pomocí vidličky ji v něm pěkně vykoupejte. Složte do šátečku a podávejte.