Francouzský jablečný koláč s mandlemi Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz

Francouzský jablečný koláč s mandlemi Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz

Jablečné čatní Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz
Krambl s jablky Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz
Smažená rýže s chorizem Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz
Dýňovo-jablečná polévka Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz
7
Fotogalerie

Jak zpracovat bohatou jablečnou úrodu?

Jeden z hlavních důvodů, proč se každý rok těšíme na podzim, jsou jablka. Nikdy jindy v roce jich není tolik a nejsou tak šťavnatá a chutná. Můžete si je dát jen tak čerstvá, nebo je zpracovat na sladko, na slano, jako koláč i jako nápoj.

Francouzský jablečný koláč s mandlemi

forma o Ø 22 cm - příprava: 60 minut

  • 1 balení křehkého těsta (asi 370 g)
  • 1 kg jablek (nejlepší jsou Idared nebo Jonagold)
  • 100 g másla
  • 120 g krupicového cukru
  • kůra z 1 citronu

NA OZDOBU:

  • 4–5 hezky tvarovaných jablek
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 5–6 lžic meruňkové marmelády
  • plátkové mandle
  • 300 g crème fraîche (nebo zakysané smetany)

Jablka na náplň oškrábejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na kousky a spolu s 3 lžícemi vody a máslem nechte přibližně 20 minut dusit doměkka. Pak je propasírujte přes síto, vraťte do pánve, přidejte cukr a citronovou kůru a ještě asi 5 minut provařte. Nechte vychladnout.

Troubu zapněte na 190 °C. Křehké těsto urovnejte do formy na koláč, dno propíchejte vidličkou, překryjte opět papírem, zasypte fazolemi na pečení a dejte na 10 minut předpéct do trouby. Papír sundejte a nechte ještě asi 5 minut dopéct dozlatova.

Jablka na ozdobu oškrábejte a zbavte jádřinců. Na dno předpečeného těsta rozetřete náplň, navrch vyrovnejte tenké měsíčky jablek. Posypte je trochou cukru, potřete rozehřátou marmeládou a ozdobte mandlemi. Podávejte s creme fraîche.


Jablečné čatní

6–8 skleniček - příprava: 60 minut

  • 1,5 kg jablek
  • 2 cibule
  • 1,5 cm zázvoru
  • 750 g krupicového cukru
  • 300 g zlatých rozinek
  • 2 lžičky hořčičného semínka
  • 1 badyán
  • 1 lžička semínek koriandru
  • sůl
  • 500 ml jablečného octa

Oloupaná jablka zbavená jádřinců a cibuli nakrájejte. Zázvor nastrouhejte. Všechny ingredience dejte do hrnce a vařte asi 35 minut. Vyjměte badyán, naplňte do skleniček, uzavřete a obraťte víčkem dolů.


Krambl s jablky

8 porcí - příprava: 40 minut

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g mletých mandlí
  • 60 g třtinového cukru
  • 70 g másla
  • 750 g jablek
  • 50 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • mletá skořice

Z mouky, mandlí, cukru a měkkého másla vypracujte drobenku. 500 g jablek oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Zbytek i se slupkou zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky. Oloupaná jablka poduste na másle s cukrem, dochuťte skořicí. Naplňte jimi formičky, zasypte drobenkou a ozdobte měsíčky jablek. Pečte 25 minut na 200 °C dozlatova.


Smažená rýže s chorizem

4 porce - příprava: 40 minut

  • 2 hrnky dlouhozrnné rýže
  • sůl
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g choriza
  • 2–3 stonky řapíkatého celeru
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 2 jablka
  • polníček

Rýži smíchejte se 3,5 hrnky vody a trochou soli a pod poklicí vařte asi 15 minut skoro doměkka, dokud se všechna tekutina nevstřebá. Na troše oleje orestujte nakrájenou cibuli a jemně nasekaný česnek. Přidejte pokrájené chorizo a řapíkatý celer. Nakonec v tuku zpěňte i sladkou papriku. Přidejte uvařenou rýži a ještě asi 3 až 4 minuty restujte. Podávejte ozdobené plátky jablka a polníčkem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Dýňovo-jablečná polévka

4 porce - příprava: 55 minut

  • 1 dýně hokkaidó
  • 5 jablek
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • 1 l kuřecího vývaru
  • bílý pepř a sůl
  • čerstvá šalvěj
  • muškátový oříšek
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 120 ml smetany na vaření
  • 2 housky
  • 4 plátky slaniny

Dýni oškrábejte, vyndejte vláknitý vnitřeka spolu s jablky zbavenými slupek a jádřinců i oloupanou cibulí nakrájejte na kousky. Vše orestujte na olivovém oleji, podlijte vývarem, lehce osolte a opepřete a vařte doměkka. Přidejte šalvěj, asi 2 minuty povařte a rozmixujte. Dochuťte muškátovým oříškem, cukrem a smetanou. Housky nakrájejte na kostičky a na oleji usmažte krutony. Slaninu opečte nasucho. Polévku podávejte ozdobenou slaninou a krutony.


Jablečný mošt

2–3 litry - příprava: 60 minut

  • 6 kg jablek

Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nastrouhejte.Po částech je nechte vykapat přes jemné plátno. Zbytek pak – stále přes plátno – vyždímejte. Mošt přelijte do čistých sklenic či láhví. Ty přendejte do hrnce, do 1 podlijte vlažnou vodou a sterilujte při teplotě 85 až 90 °C asi 15 minut.


Jablečný sirup

asi 1,5 litru - příprava: 20 minut

  • 1 l jablečného moštu
  • 1 kg krupicového cukru
  • šťáva ze 2 citronů

Mošt svařte s cukrem, citronovou šťávou a 200 až 300 ml vody. Vařte, dokud se cukr nerozpustí, podle fantazie můžete přidat také koření (celou skořici, badyán, semínka kardamomu, kousek zázvoru aj.). Během vaření sbírejte z povrchu pěnu. Hotový sirup přelijte do láhví a skladujte v chladu.


Kuřecí prsa na jablkách

4 porce - příprava: 60 minut + marinování

  • 2 malé cibule
  • 1 citron
  • 3–4 kuřecí prsní řízky
  • 350 ml cidru
  • 50 ml olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce oleje
  • 2 velká jablka
  • 800 g malých brambor

Cibuli nakrájejte na čtvrtiny, citron na kolečka. Řízky naporcujte, aby nebylo maso příliš vysoké. Smíchejte s cibulí, citronem, cidrem, olejem, octem, hořčicí, solí a pepřem a nechte v chladu minimálně 2 hodiny (ideálně přes noc) marinovat.

Troubu zapněte na 200 °C. Maso vyjměte z marinády, osušte a na oleji z obou stran ho asi 3 minuty opečte dozlatova. Maso vložte do pekáčku, přidejte marinádu, na měsíčky nakrájená jablka a podle potřeby pokrájené brambory a pečte asi 50 minut.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Více o jablkách

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI...

  • Toto ovoce je nejen základem mnoha úžasných sladkých a slaných receptů, ale prospívá i tělu a duši.
  • Jablka například posilují imunitu, snižují cholesterol, léčí průjem nebo pomáhají organismu zbavit se toxických látek.
  • Slouží také vaší kráse: mimo jiné bělí chrup a omlazují vzhled pleti.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud