Nebojte se mušlí, krabů, krevet, kalamárů a dalších darů moře. Chutnají skvěle a připomenou vám zážitky z dovolené.
Grilované krevety s česnekem
4 porce - příprava: 20 minut
- 1 velký citron
- 2 stroužky česneku
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 20 oloupaných velkých krevet
- sůl a pepř
Ve velké míse smíchejte šťávu z citronu, prolisovaný česnek a olivový olej. Přidejte krevety a po půl lžičce sůl a pepř. Vložte do ledničky minimálně na 30 minut. Pak krevety vyjměte a grilujte je asi 2 minuty z každé strany. Nakonec je můžete pokapat citronem. Podávejte jako předkrm s pečivem.
Mořský vlk s rozmarýnem
2 porce - příprava: 15 minut
- 2 filety z mořského vlka
- 2 malé bagetky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 větvička rozmarýnu
- mořská sůl
Mořského vlka očistěte a filety rozdělte na půlky. Grilujte asi 3 minuty z každé strany. Bagetky podélně rozkrojte, opečte na grilu a ještě teplé je potřete směsí olivového oleje a prolisovaného česneku. Na každou polovinu položte rybu, osolte a posypte rozemnutým rozmarýnem. Nakonec porce pokapejte olivovým olejem.
Rajčatová polévka s plody moře
4 porce - příprava: 45 minut
- 2 kg mořských plodů a různých ryb (treska, kapr, mořský vlk, sépie, kalamáry, mušle atd.)
- maso z 1 kraba (nebo krabí pasta)
- 1 cibule
- 2 rajčata
- 2 stroužky česneku
- 1/2 hrnku olivového oleje
- lžička tymiánu
- lžička fenyklu
- petrželová nať
- sůl a pepř
- 1 bobkový list
- pomerančová kůra
- bílý chléb k podávání
- zakysaná smetana
Všechny ryby a mořské plody očistěte a rozporcujte na menší kousky. Cibuli a rajčata nakrájejte a česnek prolisujte. Pak dejte vše do hlubokého hrnce spolu s olejem, aromatickými bylinkami (tymián, fenykl, petrželová nať), mletým pepřem, bobkovým listem, kouskem pomerančové kůry a solí. Zalijte vroucí vodou. Druhy ryb, které jsou jemnější, můžete přidat až později. Na dno každého talíře položte plátky chleba a přelijte hotovou polévkou. Nakonec ozdobte lžící zakysané smetany a čerstvými bylinkami.
Paella s mořskými plody
4 porce - příprava: 40 minut
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 400 g mušlí
- 4 krevety
- 400 g kalamárů
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g kulatozrnné rýže
- 500 ml drůbežího vývaru
- špetka šafránu
- 1 lžička mleté papriky
- sůl a mletý pepř
- petrželová nať
Česnek a cibuli očistěte a nakrájejte na plátky. Papriku umyjte a nakrájejte na kostky. Mořské plody umyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky, několik si jich nechte na ozdobu. Vše orestujte na olivovém oleji. Přidejte rýži a opékejte asi 2 minuty. Zalijte vývarem a nechte vařit pod pokličkou zhruba 15 minut – na skus. Šafrán přidejte do trošky vody a nechte louhovat asi 10 minut. Nakonec přidejte k hotové rýži spolu s lžičkou mleté papriky. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené orestovanými mořskými plody a nasekanou petrželovou natí.
Koktejl Frutti di mare
4 porce - příprava: 25 minut
- 300 g kalamárů a krevet
- 200 g chobotniček
- 50 g sardinek
- 1 cuketa
- 10 stroužků česneku
- plátky sušeného kokosu
- 2 lžíce kokosového oleje
- sůl a pepř
Mořské plody očistěte. Cuketu nakrájejte na plátky a vše krátce orestujte na oleji společně se sušeným kokosem. Pak přendejte do pekáčku, osolte, opepřete a společně s nakrájeným česnekem asi 15 minut pečte na 180 °C. Podávejte s celozrnným pečivem.
Sushi se sépií a bazalkou
4 porce - příprava: 60 minut
- 500 g rýže basmati
- 1 balení sépiového barviva
- 300 g sépie
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1 lžička soli
- 1 balení mořských řas
- 150 g cream cheese nebo mascarpone
- mletý pepř
- lístky čerstvé bazalky
- máslo
Rýži uvařte podle návodu. Těsně předtím, než bude hotová, do ní vmíchejte sépiové barvivo. Sépii nakrájejte na menší kousky (asi 2 x 2 cm). Orestujte je na olivovém oleji dozlatova. Smíchejte rýžový ocet, cukr i sůl a vzniklý roztok zapracujte do ještě vlažné rýže. Na mořské řasy rovnoměrně mokrýma rukama rozložte rýži,potřete krémovým sýrem (nebo mascarpone) a srolujte. Rolku krájejte mokrým nožem na plátky silné asi 1,5 cm. Na každý z nich dejte kousek opečené sépie a dochuťte ji solí a pepřem. Ozdobte plátkem bazalky opečené na másle.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.