UMBRIE: Vřetena s houbami a klobásou Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com

UMBRIE: Vřetena s houbami a klobásou Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com

TOSKÁNSKO: Penne s čerstvou zeleninou Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com
LIGURIE: Špagety se sépiemi a rajčaty Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com
BENÁTSKO: Tenké nudle s krevetami a chřestem Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com
VAL D´AOSTA: Těstoviny se sýrovou omáčkou Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com
7
Fotogalerie

Těstoviny - krása jednoduchosti

Mnohotvárnější, rychlejší a přitom zajímavější pokrm asi neexistuje. Těstoviny, v Itálii známé coby pasta, mohou mít bezpočet tvarů a velikostí a připravují se tam ve velice vychytaných kombinacích s omáčkami. Pojeďte s námi na poznávací zájezd!

UMBRIE: Vřetena s houbami a klobásou

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:

  • 300 g měkké italské klobásy salsiccia
  • 4 lžíce oleje
  • 250 g hub, nejlépe lesních
  • 500 g loupaných krájených konzervovaných rajčat
  • lístky oregana
  • sůl a pepř na dochucení
  • těstoviny (nejlépe vřeténka - fusilli)

Klobásu nakrájejte na plátky nebo její obsah vytlačte v menších kouscích ze střívka. Zprudka osmažte v rozehřátém oleji a vyjměte. V oleji teď osmažte houby, dochuťte, vlijte rajčata a asi 5 minut zlehka povařte. Do omáčky vraťte kousky klobásy a ještě chvilku povařte. Dochuťte.

Těstoviny uvařte v hojném množství vroucí osolené vody, aby zůstaly ještě pevné na skus. Podávejte s omáčkou.

TOSKÁNSKO: Penne s čerstvou zeleninou

Příprava: 40 minut

Na 4 porce:

  • 3 žluté papriky
  • 400 g rajčat
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 stroužek česneku, nakrájený na kostičky
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1/2 svazku bazalky
  • sůl a pepř na dochucení
  • sýr pecorino k podávání
  • těstoviny (nejlépe krátké duté - penne)

Na čtvrtky rozkrájené papriky bez semeníku rozložte na plech pokrytý alobalem a trochu je rukou zploštěte. Vložte pod rozehřátý gril a 5 až 10 minut opékejte, až jejich slupka začne černat a praskat. Přikryjte navlhčeným kuchyňským papírem nebo dejte do mikrotenového sáčku, nechte trochu vychladnout a pak slupku stáhněte.

Rajčata naříznutá nahoře do kříže přelijte na cedníku vroucí vodou, zchlaďte studenou, rovněž jim stáhněte slupku a nakrájejte je na čtvrtky.

Na rozehřátém oleji poduste cibuli a česnek do sklovita. Přidejte na proužky nakrájené papriky, poduste 5 minut, přidejte rajčata, také krátce poduste, dochuťte a podávejte s těstovinami.

LIGURIE: Špagety se sépiemi a rajčaty

Příprava: 25 minut

Na 4 porce:

  • 400 g kuchyňsky upravených sépií (zmražené nechte povolit)
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na kostičky
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1/4 l bílého vína
  • 400 g malých rajčátek
  • 1/2 svazku hladkolisté petrželky
  • sůl a pepř na dochucení
  • těstoviny (klasické špagety)

Sépiové váčky opláchněte, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Česnek a cibuli poduste na rozehřátém oleji. Podlijte vínem, povařte 2 minuty a odškrábněte přípečky. Rajčatům nařízněte slupku, spařte je vroucí vodou, zchlaďte studenou a oloupejte slupku.

V jiné pánvi prudce osmažte kroužky sépií na rozehřátém zbylém oleji, přidejte rajčata, krátce osmažte, přidejte k nim osmaženou cibuli s česnekem, nakrájenou petrželku a dobře osolte a opepřete. Podávejte s těstovinami uvařenými v hojném množství osolené vody tak, aby zůstaly pevné na skus.


V Itálii jsou kombinace těstovin s určitým druhem omáčky takřka zákonem. Složení omáčky je dáno především typicky místními surovinami - v pobřežních regionech v ní budou ryby a mořské plody, v lesnatých podhorských krajích zase houby či skvělý sýr. Velkou roli hraje také konzistence omáčky, která musí na té které těstovině dobře ulpět.


BENÁTSKO: Tenké nudle s krevetami a chřestem

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:

  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 20 g másla
  • 250 g zeleného chřestu, očištěného
  • 150 ml prosecca nebo bílého vína
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 250 g oloupaných krevet
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř na dochucení
  • těstoviny (ideálně ploché tagliatelle)

Na rozehřátém másle poduste cibuli. Přidejte chřest a také krátce poduste, podlijte vínem, osolte, opepřete a přikryté povařte 5 minut. Přilejte smetanu a bez pokličky 3 minuty mírným varem povařte.

Do omáčky vložte krevety a povařte ještě asi 3 minuty. Dochuťte a omáčku promíchejte s těstovinami uvařenými v hojném množství vroucí osolené vody tak, aby zůstaly pevné na skus.

VAL D’AOSTA: Těstoviny se sýrovou omáčkou

Příprava: 15 minut

Na 4 porce:

  • 30 g másla
  • 20 g sýra fontina, nakrájeného na kostičky
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 20 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
  • 20 g sýra grana padano na posypání
  • sůl, pepř a muškát na dochucení
  • těstoviny (nejlépe klasické špagety nebo tagliatelle)

Máslo rozehřejte a nechte na něm rozpustit sýr. Za stálého míchání přilévejte smetanu. Omáčku dochuťte a podávejte s těstovinami uvařenými v hojném množství vroucí osolené vody tak, aby zůstaly pevné na skus. Na závěr posypte strouhaným sýrem a sekanými ořechy.

SICÍLIE: Trubky s lilkem

Příprava: 15 minut + odsátí tuku

Na 4 porce:

  • 2 lilky (asi 500 g)
  • 200 ml olivového oleje
  • 1 kg masitých rajčat
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 150 g mozzarelly, nakrájené na kousky
  • 1 svazek bazalky, nasekané
  • sůl a pepř na dochucení
  • strouhaný parmazán k podávání
  • těstoviny (nejlépe krátké trubky - penne)

Na kostičky nakrájený lilek po částech osmažte v rozehřátém oleji. Vyjměte a nechte asi 2 hodiny na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk.

Rajčata lehce nařízněte, spařte vroucí vodou, zchlaďte studenou a stáhněte jim slupku. Dejte do velkého množství vroucí osolené vody vařit těstoviny. Česnek poduste na 2 lžících rozehřátého oleje. Přidejte nakrájená rajčata, krátce poduste, ochuťte.

Vmíchejte těstoviny uvařené na skus, povařte ještě asi 3 minuty a vmíchejte mozzarellu a bazalku. Při podávání sypejte strouhaným sýrem.

EMILIA-ROMAGNA: Fusilli s rajčatovou omáčkou

Příprava: 20 minut

Na 4 porce:

  • 400 ml nakládaných konzervovaných rajčat
  • 2 šalotky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • lístky bazalky a tymián na dochucení
  • 50 g parmazánu, najemno nastrouhaného
  • sůl a pepř na dochucení
  • těstoviny (nejlépe fusilli)

Na oleji zpěňte najemno nakrájenou šalotku. Přidejte nasekaná konzervovaná rajčata, rozdrcený nebo na drobné kousky pokrájený česnek a odkryté nechte asi 10 minut na nízkém plameni probublávat, aby se odpařila přebytečná tekutina. Ke konci varu přidejte sýr, dochuťte a podávejte s vařenými těstovinami posypané najemno pokrájenými bylinkami.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Nudlování

1. Těsto na pravé italské těstoviny je z hladké mouky s vysokým obsahem lepku a mouky z tvrdozrnné pšenice (semolina). Na 100 g se přidává 1 vejce nebo jen žloutek.

2. Těstoviny se vkládají vždy do dostatečného množství vroucí, hojně osolené vody a vaří se asi 8 minut, čerstvé těstoviny jen asi 3 minuty.

3. Jedním z neměnných pravidel italské těstovinové kuchyně je, že omáčka vždy musí čekat na těstoviny, nikoli obráceně.

4. Po slití těstovin vždy trochu vody ponechte, škrob v ní obsažený pomáhá učinit omáčky krémovitějšími.

5. Omáčky se nikdy nedává tolik, aby v ní těstoviny plavaly. Těstovinové chody jsou v Itálii většinou následovány dalšími, proto se na talíř nedává příliš velké množství. Často se podávají z velké společné mísy.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 2/2013.

Doporučujeme

Články odjinud