Zimní kdoulování - část první | Zdroj: Maria Grossmann a Monika Schürle

Zdroj: Maria Grossmann a Monika Schürle

Zimní kdoulování - část první

Plody kdouloně obecné, které se daří i u nás, připomínají tvarem jablka a hrušky a vůní ovoce z ráje. Zasyrova si na nich vylámete zuby, ale po kuchyňské úpravě jsou doopravdy božské. Vyzkoušejte je - a zamilujete se!

Krémová polévka ze sladkých brambor a kdoulí

Příprava: 40 minut

Na 4-6 porcí:

  • 1 cibule
  • 350 g kdoulí
  • 700 g sladkých brambor (batátů)
  • 3 lžíce másla
  • 75 ml jablečné šťávy
  • asi 1,5 l zeleninového vývaru
  • 200 g celeru
  • 3 zrnka nového koření
  • 1 bobkový list
  • kousek pomerančové kůry
  • 2 plátky chleba
  • 3-4 snítky hladké petrželky
  • 100 ml smetany
  • sůl a pepř

Oloupanou cibuli nakrájejte na jemno. Kdoule okartáčujte a oloupejte kůru, pak je rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte jádřinec. Jednu čtvrtinu nechte stranou, zbytek nakrájejte nadrobno, stejně jako oloupané sladké brambory a celer. V hrnci rozehřejte lžíci másla a osmažte na něm cibuli. Podlijte jablečnou šťávou a vývarem, přidejte nakrájené kdoule, sladké brambory, celer, nové koření, bobkový list a pomerančovou kůru. Uveďte do varu a pak zlehka asi 25 minut povařte.

Na zbylém másle na pánvi osmažte zbytek, na kostky nakrájené kdoule, kostičky chleba, vmíchejte lístky petrželky, osolte a opepřete. Z polévky vyjměte celá koření a rozmixujte ji.

Vlijte smetanu, dochuťte a posypte osmaženými kostkami kdoule a chleba.

Pikantní nakládané kdoule

Příprava: 50 minut

Na 4 sklenky o obsahu 0,7 l:

  • 750 ml jablečného octa
  • 400 g přírodního krupicového cukru
  • 10 jalovčinek
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžíce semínek koriandru
  • 2 lžičky kuliček černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 6 malých kdoulí (asi 1,2 kg)

Ocet, cukr, 200 ml vody a veškeré koření dejte do hrnce a uveďte do varu. Kdoule důkladně otřete utěrkou, omyjte a vložte do nálevu a na malém plameni asi 30 minut vařte, až změknou, ale ještě se nebudou rozpadat. Vyjměte děrovanou naběračkou a vložte do horkou vodou vypláchnutých zavařovacích sklenic se širokým hrdlem. Zalijte horkým nálevem, sklenice uzavřete a nechte vychladnout.

Tip: Zavařené kdoule vydží na chladném místě několik týdnů. Skvěle chutnají k výrazným sýrům, sušené šunce serrano či k pršutu, výrazným masovým paštikám i k sýrové nebo masové fondue, kterým dodají zajímavý chuťový a voňavý akcent.

Kdoulový závin

Příprava: 40 minut + odpočívání

Na 4 porce:

  • 225 g špaldové mouky
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 citron
  • 75 g vlašských ořechů
  • 800 g kdoulí
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • špetka mletého hřebíčku
  • 3 lžíce calvadosu
  • 60 g másla
  • 4 lžíce strouhanky
  • moučkový cukr na poprášení

Mouku promíchejte v míse se 100 ml vlažné vody, olejem a solí nejprve hnětačem, pak ručně prohněťte na hladké těsto. Zabalte do fólie a při pokojové teplotě nechte 30 minut odpočívat.

Z citronu ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Ořechy nasekejte. Kdoule otřete utěrkou, omyjte, rozkrojte na čtvrtky a vykrojte jaderníky. Dužninu nahrubo nastrouhejte. Promíchejte s citronovou šťávou, kůrou, cukrem, kořením, ořechy a alkoholem.

Na pracovní plochu si rozložte utěrku a lehce ji poprašte moukou. Těsto na ní rozválejte a pak co možná nejtenčeji vytáhněte hřbety rukou a pomocí utěrky. Těsto potřete polovinou rozehřátého másla, posypte strouhankou. Troubu předehřejte na 200 °C.

Na těsto rozložte kdoulovou náplň, okraje ponechte volné. Stočte závin, přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete zbylým máslem a pečte asi 25 minut dozlatova. Podávejte lehce poprášené moučkovým cukrem.

Kuře na kdoulích

Příprava: 90 minut

Na 4 porce:

  • 1 kuře, nejlépe v biokvalitě, o váze asi 1,3 kg
  • 1 svazek tymiánu
  • 300 g šalotky
  • 400 g petržele
  • 1 citron, ideálně v biokvalitě
  • 1 kg kdoulí
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžíce medu
  • 0,5 l suchého cideru
  • sůl a pepř na dochucení

Troubu předehřejte na 200 °C. Kuře vně i uvnitř důkladně opláchněte a osušte. Naplňte polovinou tymiánu, dobře osolte a opepřete a nožky svažte kuchyňským provázkem. Vložte do pekáče a pečte v troubě asi 20 minut.

Mezitím oloupejte šalotky a petržel, tu podélně rozkrojte. Horkou vodou omytý citron nakrájejte na plátky, kdoule důkladně otřete utěrkou, rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte jaderníky. Vše přidejte do pekáče ke kuřeti, osolte, opepřete, zakapejte medem a podlijte ciderem.

Pečte za občasného podlévání vypečenou šťávou ještě 50 minut, až bude kuře hezky zlatavé. Podávejte s křupavou bagetou nebo šťouchanými bramborami.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Už zítra přineseme další tipy na chutné pokrmy z kdoulí!

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 2/2013.

Doporučujeme

Články odjinud