Vyzkoušejte připravit domácí nudle, jaké dělávaly naše babičky. Přinášíme návod, se kterým to zvládne každý!
Domácí nudle
1 velká zavařovací sklenice syrových nudlí - příprava: 2 hodiny (včetně schnutí)
- 250 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 2 lžíce vody
- špetka soli
1. Všechny suroviny smíchejte v míse a těsto dobře propracujte.
2. Hotové těsto by mělo být tuhé a nesmí lepit.
3. Potom těsto vyválejte na pomoučněném válu na tenoučký plát. Ten posypejte moukou a nechte schnout minimálně hodinu.
4. Uschlé těsto krájejte na co nejtenčí nudličky a uchovejte v suchu (po dokonalém proschnutí – za několik dnů – můžete nádobu uzavřít). Když dáváte nudle do polévky, nevařte je přímo ve vývaru, ale zvlášť v osolené vodě jako těstoviny, asi 3 minuty.
Vývar s domácími nudlemi
4 porce - příprava: 15 minut
- 1 l dvojitého vývaru (návod na jeho přípravu jsme vám přinesli minulý týden)
- sůl
- 1 větší mrkev
- 1 petržel
- 2 hrsti syrových domácích nudliček
- hovězí tuk na omaštění
- zelená petrželka
Vývar osolte, zeleninu nakrájejte na kostičky a dejte ji vařit do vývaru do změknutí. Do vroucí osolené vody vedle dejte zavařit nudličky a po scezení je rozdělte na talíře. Zalijte je horkou polévkou a každou porci omastěte několika kapkami hovězího tuku. Nakonec posypte nasekanou petrželkou.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 9/2013.