Čerstvé borůvky, jahody, ostružiny nebo kuličky rybízu jsou báječné. Zachraňte jich aspoň trochu na ty nejlepší pečené sladkosti k letnímu kafíčku na terase.
Pusinky s červeným rybízem
12 kusů - příprava: 95 minut
PUSINKY:
- 100 ml bílků
- 150 g krupicového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 50 g moučkového cukru
OMÁČKA:
- 200 g červeného rybízu
- 50 g krystalového cukru
Bílky šlehejte s polovinou krupicového cukru v horké vodní lázni asi 5 minut. Odstavte, přidejte zbylý krupicový cukr, citronovou šťávu a vyšlehejte na pevný sníh. Nakonec vmíchejte prosátý moučkový cukr.
Hmotu naplňte do cukrářského sáčku s ozdobnou trubičkou a na plechy vyložené pečicím papírem nastříkejte pusinky. Pečte v předehřáté troubě na 120 °C asi 50 minut. Pak troubu vypněte a nechte dosušit.
Do kastrůlku dejte 100 g rybízu a 50 g cukru a vařte na mírném ohni asi 15 minut. Vychladlé pusinky na talíři polejte omáčkou a ozdobte větvičkou rybízu.
Křehký koláč s citronovým krémem
1 kulatá forma o ø 26 cm - příprava: 40 minut + odležení
TĚSTO:
- 300 g hladké mouky
- 150 g hery máslové
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- sůl
NÁPLŇ:
- 300 ml smetany 33%
- 3 vejce
- 3 žloutky
- 120 g krupicového cukru
- 1 citron
- 200 g ostružin
Nakrájenou heru propracujte s moukou, cukrem, solí a vejcem. Těsto nechte ve fólii 30 minut odležet v chladu.
Pak ho rozválejte a vyložte jím dno formy. Vidličkou propíchejte a předpečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut.
Smíchejte smetanu, vejce, žloutky, cukr a vymačkaný citron. Nalijte na předpečený koláča pečte 30 až 40 minut na 140 °C. Před podáváním ozdobte ostružinami.
Kynutý koláč s malinami a borůvkami
12 porcí - příprava: 50 minut + kynutí
TĚSTO:
- 250 ml plnotučného mléka
- 42 g droždí
- 100 g krupicového cukru
- 250 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 100 g rozpuštěné hery máslové
- špetka soli
NÁPLŇ:
- 200 g malin
- 200 g borůvek
DROBENKA:
- 50 g hery máslové
- 100 g krupicového cukru
- 100 g polohrubé mouky
NA POTŘENÍ:
- 50 g hery máslové
- 2 cl tuzemáku
Do mísy dejte teplé mléko, droždí, trochu cukru a mouky a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky, zbytek cukru, heru a sůl. Zapracujte mouku, až vznikne vláčné těsto. To nechte hodinu kynout.
Pak ho dejte na plech s pečicím papírem a okraje potřete vejcem. Ovoce rozprostřete na koláč a posypte drobenkou. Pečte na 180 °C asi 35 minut. Po upečení potřete okraje rozpuštěnou herou s rumem.
Náš TIP: Na tento skvělý nadýchaný koláč můžete využít také další úrodu ze zahrádky, třeba rybíz, ostružiny nebo jahody.
Piškotový dort s jahodami a krémem
1 dortová forma - příprava: 70 minut
PIŠKOT:
- 250 g změklé hery
- 180 g moučkového cukru
- 5 vajec
- 250 g hladké mouky
- 6 g prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
NÁPLŇ:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
- 250 g měkkého plnotučného tvarohu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 250 g jahod
Heru vyšlehejte s cukrem, postupně přidávejte vejce a prosátou mouku s práškem do pečiva i vanilkovým cukrem a promíchejte. Formu vyložte pečicím papírem a vlijte těsto. Pečte na 160 °C asi 50 minut. Nechte vychladnout.
Smetanu vyšlehejte s cukrem, tvaroh s vanilkovým extraktem a vmíchejte do šlehačky. Polovinu krému namažte na rozříznutý korpus, druhou navrch.Ozdobte jahodami.
Soutěžte s námi a „Upečte ten nejlepší letní koláč!“
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.