Dezerty pro mlsné jazýčky | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Dezerty pro mlsné jazýčky

Čerstvé borůvky, jahody, ostružiny nebo kuličky rybízu jsou báječné. Zachraňte jich aspoň trochu na ty nejlepší pečené sladkosti k letnímu kafíčku na terase.

Pusinky s červeným rybízem

12 kusů - příprava: 95 minut

PUSINKY:

  • 100 ml bílků
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 50 g moučkového cukru

OMÁČKA:

  • 200 g červeného rybízu
  • 50 g krystalového cukru

Bílky šlehejte s polovinou krupicového cukru v horké vodní lázni asi 5 minut. Odstavte, přidejte zbylý krupicový cukr, citronovou šťávu a vyšlehejte na pevný sníh. Nakonec vmíchejte prosátý moučkový cukr.

Hmotu naplňte do cukrářského sáčku s ozdobnou trubičkou a na plechy vyložené pečicím papírem nastříkejte pusinky. Pečte v předehřáté troubě na 120 °C asi 50 minut. Pak troubu vypněte a nechte dosušit.

Do kastrůlku dejte 100 g rybízu a 50 g cukru a vařte na mírném ohni asi 15 minut. Vychladlé pusinky na talíři polejte omáčkou a ozdobte větvičkou rybízu.

Křehký koláč s citronovým krémem

1 kulatá forma o ø 26 cm - příprava: 40 minut + odležení

TĚSTO:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g hery máslové
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • sůl

NÁPLŇ:

  • 300 ml smetany 33%
  • 3 vejce
  • 3 žloutky
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 citron
  • 200 g ostružin

Nakrájenou heru propracujte s moukou, cukrem, solí a vejcem. Těsto nechte ve fólii 30 minut odležet v chladu. Pak ho rozválejte a vyložte jím dno formy. Vidličkou propíchejte a předpečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut.

Smíchejte smetanu, vejce, žloutky, cukr a vymačkaný citron. Nalijte na předpečený koláča pečte 30 až 40 minut na 140 °C. Před podáváním ozdobte ostružinami.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Kynutý koláč s malinami a borůvkami

12 porcí - příprava: 50 minut + kynutí

TĚSTO:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 42 g droždí
  • 100 g krupicového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 100 g rozpuštěné hery máslové
  • špetka soli

NÁPLŇ:

  • 200 g malin
  • 200 g borůvek

DROBENKA:

  • 50 g hery máslové
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g polohrubé mouky

NA POTŘENÍ:

  • 50 g hery máslové
  • 2 cl tuzemáku

Do mísy dejte teplé mléko, droždí, trochu cukru a mouky a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky, zbytek cukru, heru a sůl. Zapracujte mouku, až vznikne vláčné těsto. To nechte hodinu kynout.

Pak ho dejte na plech s pečicím papírem a okraje potřete vejcem. Ovoce rozprostřete na koláč a posypte drobenkou. Pečte na 180 °C asi 35 minut. Po upečení potřete okraje rozpuštěnou herou s rumem.

Náš TIP: Na tento skvělý nadýchaný koláč můžete využít také další úrodu ze zahrádky, třeba rybíz, ostružiny nebo jahody.

Piškotový dort s jahodami a krémem

1 dortová forma - příprava: 70 minut

PIŠKOT:

  • 250 g změklé hery
  • 180 g moučkového cukru
  • 5 vajec
  • 250 g hladké mouky
  • 6 g prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

NÁPLŇ:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • 250 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g jahod

Heru vyšlehejte s cukrem, postupně přidávejte vejce a prosátou mouku s práškem do pečiva i vanilkovým cukrem a promíchejte. Formu vyložte pečicím papírem a vlijte těsto. Pečte na 160 °C asi 50 minut. Nechte vychladnout.

Smetanu vyšlehejte s cukrem, tvaroh s vanilkovým extraktem a vmíchejte do šlehačky. Polovinu krému namažte na rozříznutý korpus, druhou navrch.Ozdobte jahodami.


Soutěžte s námi a „Upečte ten nejlepší letní koláč!“


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud