Strom, do jehož listí se oblékali Adam s Evou, nese nebesky dobré, šťavnaté plody. Ochutnejte je v překvapivě různých variacích.
Tvaroh s fíky
4 poháry - příprava: 20 minut
- 200 g perníkových sušenek Speculoos nebo jiných máslových sušenek + na ozdobení
- 1 lžíce pomerančového likéru
- 400 g měkkého tvarohu
- 2–3 lžíce krupicového cukru
- mléko nebo smetana
- 4 zralé fíky
- 4 lžičky medu
NA POSYPÁNÍ:
- 1 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry
- 1 lžička krystalového cukru
- špetka mleté skořice
Sušenky nalámejte na menší kousky, rozdělte je do pohárů nebo misek, a pokud chcete, zakapejte je likérem.
Tvaroh ušlehejte s cukrem do hladkého krému – podle potřeby ho můžete rozředit trochou mléka nebo smetany.
Tvarohový krém rozdělte na sušenkové základy, přidejte do každého poháru jeden nakrájený fík a polijte medem. Nakonec posypte pomerančovou kůrou smíchanou s cukrem a skořicí a ozdobte sušenkami.
Kachna na fíkovo-houbovém lůžku
4 porce - příprava: 150 minut
- 2 větší kachní stehna nebo prsa s kůží
- sůl a mletý pepř
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g hub (ideálně hříbků, ale mohou být i žampiony)
- 100 ml suchého bílého vína
- 6 fíků
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce jemně nasekané hladkolisté petržele
Předehřejte troubu na 170 °C. Kachní maso potřete trochou oleje, osolte, opepřete a kůží nahoru dejte do menšího pekáčku. Vložte do trouby a nejprve zakryté a později odkryté pečte za občasného podlévání vodou asi dvě hodiny, až bude maso měkké a kůže dokřupava opečená. Hotové maso vyjměte a uchovejte je v teple.
Mezitím na oleji a másle opečte nasekanou cibuli, přidejte najemno nakrájený česnek a po chvíli plátky hub. Chvilku je orestujte, vmíchejte do nich trochu kachního výpeku, opět chvilku restujte a zalijte vínem. Přidejte na osminky nakrájené fíky a hořčici a nechte vydusit tekutinu. Dochuťte solí a pepřem.
Kachní maso rozdělte na 4 porce a naaranžujte je na talíře na houbovo–fíkovou směs. Posypte petrželkou a podávejte s těstovinami.
Pečený fíkový pudink se zmrzlinou
4 porce - příprava: 40 minut + chlazení zmzliny
- 2 lžíce másla
- 450 g fíků
- 4 vejce
- 500 ml plnotučného mléka
- 100 g hladké mouky
- 70 g krupicového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
DOMÁCÍ ZMRZLINA:
- 150 g banánů
- šťáva z 1 citronu
- 80 g krupicového cukru
- 1 lžička vanikového cukru
- 70 ml smetany ke šlehání 33%
- 25 ml plnotučného mléka
Nejprve si připravte zmrzlinu: Všechny ingredience důkladně rozmixujte, nalijte je do umělohmotné vaničky a dejte na několik hodin do mrazáku.
Na pudink předehřejte troubu na 180 °C a zapékací misky vymažte důkladně máslem. Fíky nakrájejte na tenké měsíčky a rovnoměrně je rozložte do misek. Vejce a mléko důkladně prošlehejte, všechny suché ingredience smíchejte a po částech je zašlehejte do mléka s vejci. Těsto rovnoměrně a pomalu nalijte na fíky, dejte misky do trouby a pečte 25 až 30 minut, dokud pudink pěkně nezezlátne. Potom vyjměte z trouby, nechte chvilku zchladit.
Zmrzlinu vyndejte z mrazáku a lžící namočenou v mléce z ní udělejte kopečky. Ty servírujte společně s pudinkem.
Fíkový crumble
1 menší pekáček - příprava: 75 minut
- 500 g fíků
- šťáva z 1 citronu
- 180 g krupicového cukru
- 200 g hladké mouky
- 110 g másla a na vymazání
- 50 g mletých mandlí
Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte pekáč nebo zapékací mísu máslem. Fíky podélně rozčtvrťte, pokapejte citronovou šťávou, prosypte je 2 lžícemi mouky a 2 lžícemi cukru, promíchejte a rozložte do připravené mísy.
Ze zbytku cukru, másla nakrájeného na menší kousky, mouky a mandlí uhněťte v prstech drobenku, pokryjte jí fíky, vložte do trouby a pečte dozlatova, aby byla drobenka nahoře pěkně křupavá. Crumble se podává horký, ale pokud vám zbude, je dobrý i studený.
Kuře Edamame se sladkými fíky
4 porce - příprava: 40 minut
- 200 g vyloupaných sójových bobů Edamame
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 3 kuřecí prsa
- 400 g rajčat v plechovce
- sůl
- 6 fíků
- mletý pepř
- 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
Boby nechte rozmrznout na sítu. Ve větším hrnci rozpusťte máslo, přidejte olej a opečte česnek nakrájený na jemné plátky dozlatova. Přidejte jemně nasekanou chilli papričku a maso nakrájené na kousky asi 3 x 2 x 1 cm. Orestujte, vmíchejte rajčata, směs osolte, zakryjte a duste, dokud maso nezměkne, asi 25 minut.
Když je maso měkké, přidejte fíky nakrájené na osminky a rozmražené boby, ještě 5 minut doduste a dochuťte solí a pepřem. Sundejte z ohně, rozdělte na talíře či do misek a posypte koriandrem. Podávejte s rýží nebo s rýžovými nudlemi.
Čerstvé fíky
OD ŽLUTÉ PO FIALOVOU
- Na rozdíl od sušených fíků, které bez ztráty kvality snesou dlouhé cesty a skladování, čerstvé jsou choulostivé plody, které podléhají snadno zkáze.
- Jak poznat ty opravdu čerstvé? Mají podle odrůd. od zelenožluté po fialovou barvu slupky Kupovat bychom měli ty s pevně držící stopkou a měkkou a zároveň pevnou slupkou. Bělavý film na povrchu znamená, že je plod zralejší. Dužnina zralého plodu je krvavě rudá a sladká -naopak pokud je uvnitř dužnina světlá, je fík nezralý. Fíky vydrží v lednici asi 2-3 dny.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.