Cuketovo-kedlubnové komínky Zdroj: Profimedia.cz

Cuketovo-kedlubnové komínky Zdroj: Profimedia.cz

Salát se špenátem, boby a provensálským kuřetem Zdroj: Profimedia.cz
Celerové koule s baby karotkou Zdroj: Profimedia.cz
Petrželkové noky s citronovým máslem Zdroj: Profimedia.cz
Tortilly s grilovanými paprikami a mletým masem Zdroj: Profimedia.cz
7
Fotogalerie

Očista pro zimní dny

Slovo zelenina v některých z nás budí krajně nelibé pocity. Zapomeňte na vařenou mrkev a rizoto ze závodky a připravte sobě i rodině odlehčený týden s úžasnými pochoutkami.

Cuketovo-kedlubnové komínky

4 porce - příprava: 35 minut

  • 4 plátky hovězí roštěné
  • olivový olej
  • sůl a nahrubo mletý pepř
  • 1 velká kedlubna
  • 1 větší cuketa
  • masový či zeleninový vývar
  • 4 plátky mozzarelly
  • 4 snítky koriandru

Plátky roštěné zprudka opečte na oleji, asi 3 až 4 minuty z každé strany. Vyjměte je z pánve, osolte a opepřete, rozpulte a udržte v teple.

Do zapékací mísy vyskládejte komínky: začněte masem, na něj dejte plátek kedlubny, mírně osolte, potom plátek cukety, opět osolte a pokračujte ještě jednou stejně. Podlijte zeleninovým nebo masovým vývarem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C na 20 až 25 minut, dokud nebudou kedlubny měkké.

Nakonec těsně před vyjmutím z trouby poklaďte komínky plátky mozzarelly a nechte ještě chvilku zapéct. Před podáváním ozdobte každý komínek snítkou koriandru.


Salát se špenátem, boby a provensálským kuřetem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 50 g pancetty nebo slaniny
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a 1 lžička provensálského koření
  • 1 velké kuřecí prso
  • 1 kelímek řeckého jogurtu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 hrst sójových bobů Edamame
  • 1 hrst klíčků (například mungo)
  • 150 g čerstvých špenátových listů
  • 1 hrst na co nejjemnější proužky nakrouhaného červeného zelí
  • čerstvě mletý pepř

Na pánvi nasucho opečte nakrájenou pancettu. Přidejte 2 lžíce oleje a osolené a provensálským kořením potřené kousky kuřecího masa a opečte je dozlatova. Jogurt prošlehejte se sójovou omáčkou, zbytkem oleje a citronovou šťávou.

Boby, klíčky a oprané a osušené špenátové listy osolte a opepřete, zlehka promíchejte a přidejte k nim zelí. Maso a slaninu, stejně jako jogurtový dresink, přidávejte do salátu těsně před podáváním, aby špenátové listy neovadaly.


Celerové koule s baby karotkou

4 porce - příprava: 40 minut

  • 1 malý celer
  • 4 vejce
  • 150 g tvrdého nastrouhaného sýra
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • sůl a mletý pepř
  • hladká mouka podle potřeby
  • 1–2 lžíce mléka
  • strouhanka podle potřeby
  • olej na smažení
  • 16 baby karotek i s natí
  • 120 g másla
  • 50 ml javorového sirupu
  • 4 snítky tymiánu
  • 1 citron

Celer oloupejte a nastrouhejte. Přidejte 2 vejce, sýr, tymián, osolte a promíchejte. Ve vlhkých dlaních uválejte kuličky a obalte je v mouce, zbylých vejcích s mlékem a ve strouhance. Smažte na pánvi ve vyšší vrstvě oleje.

Karotky povařte v osolené vodě. Na pánev dejte máslo, sirup a tymián. Přidejte mrkvičky a chvilku je glazírujte. Podávejte s bramborami pokapané citronovou šťávou.


Petrželkové noky s citronovým máslem

4 porce - příprava: 30 minut

  • 180 g másla
  • 1 citron
  • sůl a pepř
  • 3 velké brambory
  • 1 velký pastinák
  • 250 g hrubé mouky + na vál
  • 1 hrst jemně nasekané petrželky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky

Máslo utřete s citronovou šťávou a dobře omytou nastrouhanou kůrou do jemného krému. Kousek kůry si nechte na ozdobení. Osolte jej a opepřete a dejte na chvilku do ledničky.

Do hrnce s vroucí osolenou vodou dejte vařit brambory ve slupce a oloupaný pastinák doměkka. Horké brambory oloupejte a i s pastinákem je nastrouhejte na vál. Osolte, přidejte mouku, část petrželky a vejce a vypracujte těsto.

Z něj tvořte nočky, zavařte je do osolené vody a vařte 5 minut. Strouhanku opražte na pánvi a citronové máslo rozpusťte. Noky na talíři posypte strouhankou i petrželkou a polijte máslem.


Tortilly s grilovanými paprikami a mletým masem

4 porce - příprava: 35 minut

  • 200 g mletého hovězího masa
  • špetka chilli koření
  • sůl
  • 4 červené papriky
  • 2 tortilly
  • hrst nasekaného koriandru
  • 200 g nahrubo nastrouhaného čedaru
  • 1 limetka nebo citron

K masu přidejte 2 lžíce studené vody, koření a sůl a propracujte ho rukama, až vznikne konzistentní pevná směs. Z ní udělejte vlhkýma rukama šišky, splácněte je a opečte z obou stran na grilovací pánvi.

Papriky podélně rozčtvrťte a opečte je také na pánvi. Stranu s „kůžičkou“ pečte tak dlouho, dokud se na ní neudělají černé puchýřky. Potom dejte papriky do mikrotenového sáčku na chvilku zapařit a po pár minutách je sloupněte z kůže.

Tortilly rozčtvrťte, na polovinu dílů rozdělte kousky mletých šišek, paprik, nasekaného koriandru i čedaru, zakapejte limetkovou nebo citronovou šťávou a přiklopte druhou polovinou. Připravené sendviče nechte zapéct v troubě pod grilem.


Rýžový salát s avokádem, rajčátky a granátovými zrnky

4 porce - příprava: 20 minut

  • 200 g uvařené dlouhozrnné rýže
  • hrst listů špenátu nebo mangoldu
  • 150 g cherry rajčátek
  • 1 celé avokádo
  • 1/2 menší salátové okurky
  • 1 granátové jablko

ZÁLIVKA:

  • 70 ml olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1/2 jemně nakrájené červené cibule
  • 1 lžíce najemno nasekaného koriandru
  • kajenský pepř podle chuti
  • 1/2 lžičky cukru a sůl

Všechny suroviny na zálivku prošlehejte metlou, aby se dokonale spojily, a nechte ji stranou rozležet.

Rýži osolte a zlehka promíchejte s opranými a osušenými listy špenátu, nakrájenými rajčaty, plátky avokáda i okurky.

Granátové jablko rozpulte, lžičkou vydlabejte zrnka a vmíchejte je do salátu. Těsně před podáváním přidejte do salátu zálivku.


Pikantní masovo-sýrové kuličky na rajském lůžku

4 porce - příprava: 35 minut

  • 300 g mletého drůbežího masa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 150 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 vejce
  • strouhanka podle potřeby
  • olej na smažení
  • 300 g cherry rajčátek
  • 1–2 lžíce olivového oleje
  • 3 jarní cibulky
  • citronová šťáva podle chuti

Maso osolte, opepřete, přidejte k němu nastrouhaný sýr, nadrcený česnek, najemno nakrájenou chilli papričku a vejce a důkladně prohněťte.

Potom do směsi zvolna přidávejte strouhanku tak, aby vznikla hmota, z níž půjdou uválet kuličky, které drží tvar. Strouhanky nedávejte zbytečně moc.

Kuličky válejte v navlhčených dlaních, pak je obalujte ve strouhance a smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje ze všech stran. Hotové dejte odstát na papírovou utěrku.

Rajčátka rozpulte, osolte a opečte na olivovém oleji. Smíchejte je s nakrájenými cibulkami, přendejte do misky a dochuťte citronem, pepřem a solí. Podávejte s opečenými kuličkami.

Náš TIP: Kuličky můžete místo smažení opéct v troubě: umístěte je na pečicí papír a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Během pečení kuličky otáčejte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Doporučujeme

Články odjinud