Vyrábí se už přes dva tisíce let a milují ji děti i většina dospělých. Zmražená pochoutka, která se připravuje ze všeho, co je dobré, nejen osvěží, ale také zvedne náladu.
Zchladit se v horkých dnech toužili už obyvatelé antického Řecka, tehdy ale bývala ledová dobrota výsadou bohatých. Neexistovaly ani ledničky, ani mrazáky, ba ani zmrzlinovače, takže se sladká pochoutka vyráběla z přírodního sněhu a ledu pocházejícího ze sídla bohů – Olympu. Jednalo se tehdy vlastně o jakési sorbety, které byly dochucovány vínem, medem nebo ovocem.
První zmrzlinu vyráběli také v Číně, Mongolsku nebo v Persii, kde zachutnala cestovatelům a obchodníkům, kteří ji „dovezli“ do Evropy. Teprve v 19. století se ovšem ledová pochoutka stala dostupnou i pro běžné zákazníky, kteří si ji mohli dopřát nejen v kavárnách, ale také v pojízdných stáncích.
V roce 1903 byl vyroben první zmrzlinový kornoutek a o osmnáct let později první nanuk na špejli. Vznikají stále nové příchutě, ale klasická čokoládová a vanilková patří stále k nejoblíbenějším.
Největšími milovníky zmrzliny jsou podle výzkumů obyvatelé USA a Skandinávie, Češi prý mají ještě rezervy. Zkuste to změnit. Připravili jsme pro vás inspirativní recepty na léto.
Čokoládová zmrzlina
4 porce - příprava: 15 minut + mražení
- 250 g hořké čokolády (70 % podílu kakaa)
- 250 g mascarpone
- 1–2 lžíce krupicového cukru
Čokoládu rozpusťte v horké vodní lázni, promíchejte s mascarpone a podle chuti doslaďte. Přendejte do uzavíratelné nádoby a dejte do mrazáku minimálně na 12 hodin.
Poté naběračkou na zmrzlinu tvořte kopečky a podávejte v kornoutku nebo v miskách.
Vanilková zmrzlina s medem
4 porce - příprava: 15 minut + mražení
- 250 ml šlehačky
- 250 g mascarpone
- 2 vanilkové cukry
- 2–3 lžíce medu
Šlehačku vyšlehejte dotuha, smíchejte s mascarpone a vanilkovým cukrem. Hmotu přendejte do misky nebo pekáčku a povrch zalijte medem. Nechte několik hodin, ideálně přes noc, ztuhnout v mrazáku.
Náš tip: Zajímavou chuť zmrzlině dodají pražené vlašské ořechy nebo plátky mandlí.
Sibirky s malinovým přelivem
4 porce - příprava: 20 minut + mražení
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g ricotty
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2–3 lžíce karamelového salka
- 100 g želatiny
- 200 g dortových oplatek
- 200 g malin
- 1–2 lžíce krupicového cukru
Tvaroh utřete s ricottou, vanilkovým cukrem a karamelovým salkem. Želatinu připravte podle návodu a vmíchejte do krému. Vzniklou hmotu nalijte do plastové krabičky a dejte zmrazit.
Před podáváním rozkrájejte nožem namočeným do horké vody podle velikosti sušenek, ozdobte rozmixovanými malinami s cukrema z obou stran přiklopte oplatkou.
Oplatky: Na sibirku můžete použít jakékoli vaše oblíbené sušenky, ať už vaflového typu, máslové nebo zdravější cereální.
Vanilková zmrzlina s ovocem
4 porce - příprava: 20 minut + mražení
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g mascarpone
- 80 g krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 1 Crème Olé vanilkový bez vaření
- 250 g ovoce (ostružiny, borůvky a rybíz)
Tvaroh, mascarpone, cukr a zrníčka z vanilkového lusku smíchejte v mixéru nebo vyšlehejte metlou. Do prošlehané hmoty nasypte Crème Olé a pečlivě promíchejte. Takto vzniklou směs přendejte do uzavíratelné misky, poklaďte ovocem a přes noc zamrazte.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D.