Karotkové hody nejen pro vegetariány | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Karotkové hody nejen pro vegetariány

Sladká kořenová zelenina sice nepatřila v dětství mezi naše nejoblíbenější potraviny, ale co nás děsilo ve školní jídelně, může teď být překvapivě zlatým hřebem jarní tabule. Pozvěte ranou mrkev do kuchyně a užijte si její tvárnost.

Karotková polévka s řapíkatým celerem

4 porce - příprava: 40 minut

  • 500 g karotky
  • 2 lžíce másla
  • 1 velká brambora typu C
  • 1 stvol řapíkatého celeru
  • 1,2 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • sůl a pepř
  • worcesterská omáčka
  • drcené chilli na dochucení

Karotku nahrubo nastrouhejte a v hrnci orestujte na rozehřátém másle, až pustí barvu. Přidejte nakrájenou bramboru, nakrájený řapík celeru (lístky si ponechte na ozdobu), zalijte vývarem, ochuťte a povařte doměkka (asi 20 minut).

Polévku rozmixujte a podávejte ozdobenou čerstvými celerovými lístky, případně dochucenou worcesterskou omáčkou a chilli. Můžete ji podávat i v silnostěnných sklenkách s celerovou natí, jako se podává koktejl Bloody Mary.


Kuřecí paličky na medu a karotkové šťávě

4 porce - příprava: 40 minut

  • 12 kuřecích paliček
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • několik lžic medu
  • 250 ml karotkové šťávy

Kuřecí maso opláchněte a osušte. Pak ho osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem. Vložte v pekáči do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut, až bude maso měkké a kůžička hezky zezlátne. V závěru potírejte medem promíchaným s karotkovou šťávou – paličky získají krásnou barvu i chuť.


Vařené hovězí s dušenou máslovou karotkou

4 porce - příprava: 2 hodiny

  • 1,5 kg loupané plece nebo květové špičky
  • několik malých cibulek
  • 1–2 lžíce octa
  • 3 lžíce přírodního cukru
  • ½ mrkve
  • vařené nové brambory k podávání
  • bobkový list, kuličky pepře, špetka soli a cukru na dochucení

NA KAROTKU:

  • 1 kg karotky
  • 3 lžíce másla
  • ½ lžičky cukru
  • sekaná petrželka

Očištěné maso vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a přidejte celé cibulky, ocet, cukr, kousek mrkve a koření. Pomalu přiveďte k varu a pak na mírném plameni vařte, až bude maso zcela měkké. Bude to trvat asi hodinu až hodinu a půl.

Mezitím si připravte karotky. Očistěte je, oškrabte nebo oloupejte a nakrájejte na kolečka, případně na efektní šikmé plátky. V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte trochu cukru, promíchejte, vsypte nakrájenou karotku, osolte a pod pokličkou duste, až bude křehká (je-li čerstvá, zkřehne do 15 minut).

Pokud je třeba, podlijte ji trochou vody, nebo lépe vývarem z vaření masa. Podávejte s hovězím masem, nakrájeným přes vlákno na plátky, a s vařenými novými bramboramiposypanými nasekanou petrželkou.

Náš TIP: Brambory můžete pro lepší chuť povařit v masovém vývaru.


Karotkové lívanečky s ořechy

4 porce - příprava: 20 minut

  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ hrnku opražených nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžička mleté skořice a vanilky
  • špetka perníkového koření
  • ½ hrnku krupicového cukru
  • ½ hrnku podmáslí
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 velká vejce, prošlehaná
  • 500 g jemně nastrouhané karotky
  • 3 lžíce změklého másla
  • 2 lžíce medu

Mouku promíchejte v míse se solí, práškem do pečiva, ořechy a kořením. V jiné míse smíchejte cukr s podmáslím, olejem a vejci. Pak obě směsi spojte a vmíchejte karotku. Nepřilnavou pánev rozehřejte, potřete trochou oleje a smažte lívanečky, asi 2 minuty z každé strany. Podávejte s máslem utřeným s medem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Více o karotce

Jedná se vlastně o mladou mrkev, která je sladší a menší než obligátní červený kořen. Používá se k přípravě šťáv, do salátů, omáček, polévek nebo jako příloha. Má také nezanedbatelné účinky na lidské zdraví, nejen pro obsah vitaminu A. Například je zdrojem vlákniny a podle posledních výzkumů působí jako prevence rakoviny.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud