Trhanec s jablky a rozinkami Zdroj: Ondřej Košík

Trhanec s jablky a rozinkami Zdroj: Ondřej Košík

Jarní zeleninová polévka Zdroj: Ondřej Košík
Pstruh s bylinkovým máslem Zdroj: Ondřej Košík
Mazanec Zdroj: Ondřej Košík
Jehněčí kolínka se zeleninou Zdroj: Ondřej Košík
6
Fotogalerie

Velikonoce den po dni. Připravte si tradiční menu

Svátky jara jsou za dveřmi a my jsme pro vás nachystali tradiční menu podle babiček. Připravte si na Škaredou středu něco „pokaženého“, na Zelený čtvrtek něco zeleného, na Velký pátek odlehčeného a pak už hurá – přicházejí Velikonoce!

Škaredá středa

Trhanec s jablky a rozinkami

Příprava: 40 minut (4 porce)

  • 240 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 8 vajec
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 2 jablka
  • olej na smažení
  • 50 g rozinek
  • moučkový cukr na posypání

V míse smíchejte mouku, sůl a oba cukry. Přidejte žloutky i mléko a propracujte dohladka. Z bílků ušlehejte sníh a zlehka ho vmíchejte k těstu. Nechte chvilku odležet a mezitím nakrájejte jablka zbavená jádřince na tenčí plátky.

Na pánvi rozehřejte olej, vložte jablka a krátce je orestujte doměkka. Potom vlijte polovinu těsta, zasypte rozinkami a nechte zespodu zezlátnout. Obraťte, spodní část nechte opět opéct a pak omeletu natrhejte hranou obracečky.

Trhanec přendejte na dva talíře a poprašte moučkovým cukrem. U druhé poloviny těsta proces zopakujte.

Škaredá středa

V tento den měly hospodyně za úkol podávat co nejošklivější jídlo. Jedním z nich byl třeba trhanec, který sice nevypadal zrovna vábně, ale celá rodina si na něm skvěle pochutnala.

Co jste o Velikonocích možná nevěděla? Podívejte se na video:

Zelený čtvrtek

Jarní zeleninová polévka

Příprava: 60 minut (4 porce)

  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 celeru
  • 2 lžíce másla
  • 3 brambory typu A
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • sůl
  • 5 kuliček pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 150 g hrášku
  • jarní bylinky (pažitka, petrželka)

Kořenovou zeleninu očistěte, nakrájejte na kostičky a orestujte na másle dozlatova. Potom vmíchejte na kostičky nakrájené brambory, řapíkatý celer a zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem.

Dochuťte solí, přidejte kuličky pepře, nové koření, bobkový list a vařte přibližně 40 minut. Na posledních 5 minut přidejte hrášek. Na talíři ozdobte nadrobno nasekanými čerstvými bylinkami a podávejte s kopřivovým svítkem.

Kopřivový svítek

Příprava: 30 minut (4–6 porcí)

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 2 ředkvičky
  • 3 velké hrsti čerstvých kopřiv
  • sůl a pepř
  • čerstvá petrželka

V míse smíchejte mléko, celá vejce, mouku a prášek do pečiva. Do těsta zapracujte nadrobno nakrájenou šalotku, česnek, ředkvičky, dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidejte nasekané kopřivy a petrželku. Vše promíchejte a nechte chvilku odstát, asi 5 minut.

Na pánvi rozehřejte olej a směs na ni nalijte. Smažte po obou stranách dozlatova. Potom svítek nakrájejte na tenké nudličky a vmíchejte je do hotové polévky.

Zelený čtvrtek

Dnes by se mělo na stole objevit něco zeleného, ať už to bude hrášek, špenát nebo brokolice. Na Zelený čtvrtek se také pečou jidáše symbolizující provaz, na němž se oběsil zrádný apoštol.

Velký pátek

Pstruh s bylinkovým máslem

Příprava: 45 minut (4 porce)

  • 2 větší pstruzi
  • 4 jarní cibulky
  • 1 citron
  • koriandr
  • sůl a pepř
  • hladká mouka na zaprášení
  • 4 lžíce másla
  • 200 g celého hrášku
  • 2 lžíce třtinového cukru

Vykuchané a očištěné pstruhy zlehka nařízněte po obou bocích (do kůže udělejte několik zářezů). Dovnitř ryby vložte kousky cibulky, plátky citronu a koriandr. Pak pstruhy osolte a opepřete zevnitř i zvenku a zaprašte moukou.

V pekáčku rozehřejte 2 lžíce másla, vložte na něj ryby a pečte je odkryté v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut. Doba úpravy záleží na velikosti.

Mezitím přiveďte v hrnci k varu 200 ml vody. Vhoďte do ní hrášek, zbývající máslo, cukr a za stálého míchání nechte vodu vypařit (asi 10 minut).

Máslo společně s cukrem hrášek zkaramelizuje. Ještě teplé ryby potřete bylinkovým máslem a podávejte s hráškem.

Bylinkové máslo

Příprava: 10 minut + tuhnutí (4 porce)

  • 100 g másla
  • koriandr, petrželka, rozmarýn
  • sůl a pepř

Máslo nechte změknout, vetřete do něj nasekané bylinky a dochuťte solí a pepřem. Utřete do jemného krému. Bylinkové máslo nechte v misce v ledničce ztuhnout.

Velký pátek

Den věnovaný smutku, rozjímání, modlitbám a také půstu. Jediné maso, které se smí na Velký pátek konzumovat, je to rybí. Samozřejmě bychom měli být střídmí nejen v jídle, ale také v pití alkoholu.

Bílá sobota

Mazanec

Příprava: 60 minut + kynutí (2 menší bochánky)

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 100 g krupicového cukru + 1 lžička na kvásek
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • 3 žloutky
  • 120 g másla
  • 50 g rozinek
  • 80 g loupaných plátkových mandlí
  • 1 celé vejce na potření

Do poloviny mléka rozdrobte droždí a zasypte lžičkou cukru. Nechte v teple vzejít kvásek, například v troubě při 50 °C. V míse smíchejte mouku, sůl, vanilkový a krupicový cukr a kůru z citronu. Vmíchejte žloutky, rozehřáté máslo, hotový kvásek a zbytek vlažného mléka. Nakonec přidejte rozinky a polovinu mandlí. Vypracujte těsto, zasypte troškou mouky a nechte v teple pod utěrkou kynout, minimálně hodinu.

Mezitím těsto alespoň jednou znovu propracujte. Poté vytvarujte dva menší mazance. Vložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pomažte rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte v předehřáté troubě nejprve na 220 °C asi 10 minut, poté stáhněte na 150 °C a pečte dalších 35 minut dozlatova.

Bílá sobota

V tento den končil půst. Pekly se mazance a další pečivo, muži začínali plést pomlázky, děvčata malovala vajíčka. Před východem slunce se vymetala stavení a také bylo zvykem „budit“ stromy.

Recept na mazanec najdete i v tomto videu:

Boží hod velikonoční

Jehněčí kolínka se zeleninou

Příprava: 2 hodiny (4 porce)

  • 4 jehněčí kolínka
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml olivového oleje
  • 4 stroužky česneku + 2 celé paličky
  • sůl a pepř
  • 6–8 malých mrkví
  • 100 g fazolových lusků
  • 400 g brambor typu A

Jehněčí kolínka vařte v zeleninovém vývaru asi 60 minut. Poté je potřete olivovým olejem s propasírovaným česnekem, solí a pepřem. Přendejte do pekáčku společně s kořenovou zeleninou pokrájenou na menší kousky a česnekovou paličkou rozkrojenou na poloviny. Pečte odklopené v troubě při 180 °C asi 45 minut.

V průběhu pečení potírejte zbývající směsí. Ke konci přidejte fazolové lusky, aby se jen zlehka opekly. Podávejte s bramborami uvařenými ve slupce.

Boží hod velikonoční

Protože už nebylo třeba se postit, podávalo se zejména pečené jehněčí. Záleželo ovšem na tom, jak byla rodina majetná a kde žila. Maso z mladého beránka mnohdy nahradilo sladké pečivo.

Velikonoční pondělí

Čokoládový zajíček

Příprava: 40 minut (forma o délce 20 cm)

  • 1 vejce
  • 30 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 30 g čokolády na vaření
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 12 ml oleje
  • 1 čokoládová poleva
  • cukrové perličky na oči

Vejce rozšlehejte s cukrem. Postupně vmíchejte mléko, nastrouhanou čokoládu na vaření a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidejte olej a těsto zlehka promíchejte. Vymažte a vysypte formu zajíčka, vlijte těsto a přiklopte. Pečte při 180 °C asi 25 minut. Vychladlého zajíčka potřete polevou a ozdobte perličkami.

Velikonoční pondělí

Den následující po božíhodové neděli se nejčastěji jedla jídla z vajec. Ani dnes nesmí na stole chybět piškotový beránek, ale připravuje se i další pečivo, nebo třeba vajíčková pomazánka.

Doporučujeme

Články odjinud