Pečená zelenina je rychlá večeře, která oslní i návštěvu. Stačí očistit, osolit, přidat bylinky a trochu oleje a chvíli péct. A je hotovo Foto: iStock

Pečená zelenina je rychlá večeře, která oslní i návštěvu. Stačí očistit, osolit, přidat bylinky a trochu oleje a chvíli péct. A je hotovo Foto: iStock

Z červené řepy můžete zkusit i takovýhle efektní triple burger Foto: iStock
A co hranolky z červené řepy? Foto: iStock
Řepa se hodí do všech možných salátů Foto: iStock
Zeleninové chipsy si můžete připravit i doma Foto: iStock
9
Fotogalerie

Červená řepa: Nejlepší je pečená, ale zkuste ji i s kuskusem

Možná jste červenou řepu kvůli nevábným zážitkům ze školních jídelen už léta neochutnali. Přitom je možné ji vařit, péct nebo smažit na tolik skvělých způsobů! Zkuste to.

Tatin (slaný koláč) s řepou a karamelizovanou cibulkou

na 1 koláč o Ø 26 cm, příprava: 60 minut

Potřebujete:
1 velkou bulvu červené řepy
1 lžíci másla
2 lžičky semínek fenyklu
1 velkou červenou cibuli
2 lžíce hnědého cukru
1 balení listového těsta

Na ozdobu: 
hoblinky parmazánu
lístky rukoly nebo jakékoli zelené bylinky

Červenou řepu uvařte do poloměkka, oloupejte a nakrájejte ji na plátky. Na másle osmahněte fenykl, přidejte cibuli, orestujte ji a po několika minutách zasypte cukrem. Opékejte ještě tak dlouho, dokud cibule nezkaramelizuje. Potom ji rozprostřete do dortové formy vyložené pečicím papírem. Na cibulku rozložte plátky řepy a nahoru položte plát rozváleného listového těsta – přečnívající okraje zasuňte dovnitř. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte dozlatova (bude to trvat přibližně 25 minut). Po vytažení z trouby nechte chvilku zchladnout, potom přiložte na formu talíř a rychlým pohybem koláč převraťte těstem dolů. Podávejte ho zdobený parmazánem a zelenými bylinkami.

Pokračování 2 / 5

Posilující talíř z červené řepy: Hummus, salát i chipsy

4 porce, příprava: 60 minut

Potřebujete:
Na chipsy:
2 bulvy červené řepy
olej na smažení
sůl podle chuti

Na salát:
1 bulvu červené řepy
400 g sterilovaných fazolí
2 lžíce čerstvého koriandru nebo jiných zelených bylinek
1 stroužek česneku
olivový olej
šťávu z 1 citronu
sůl a pepř

Na hummus:
2 bulvy červené řepy
2 lžíce olivového oleje
400 g sterilované cizrny
2 lžíce sezamové pasty tahini
1 stroužek česneku
1 chilli papričku
šťávu z 1 citronu
sůl a pepř

Tři bulvy červené řepy dejte vařit – uvařte je doměkka. Mezitím si připravte chipsy: Předehřejte troubu na 100 °C. Řepy oloupejte a škrabkou na brambory z nich nakrájejte tenké plátky. Na pánvi je zprudka opečte na oleji. Potom je přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 50 minut. Osolte.

Udělejte salát: Jednu vařenou řepu oloupejte, nakrájejte na stejně velké kousky a smíchejte je s ostatními ingrediencemi.

Nakonec připravte hummus: Poslední dvě řepy oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Přidejte k nim všechny ostatní suroviny a vše společně rozmixujte.

Každou porci pro jednu osobu vytvořte z části salátu a části hummusu, přidejte chipsy a doplňte čerstvou i nakládanou zeleninou. Podávejte s opečenými toasty.

Pokračování 3 / 5

Pažitkový kuskus s řepou

4 porce, příprava: 50 minut

Potřebujete:
1 velkou bulvu červené řepy
sůl
2 lžíce olivového oleje
1,5 hrnku kuskusu
1 lžíci másla
50 g nastrouhaného parmazánu
2 jarní cibulky
1 velké rajče
2 lžíce nasekané pažitky
citronovou šťávu podle chuti
čerstvý sýr
řeřichu nebo jinou zelenou bylinku na ozdobu

Z červené řepy odřízněte vršek a kořínek, omyjte ji, osolte, potřete olivovým olejem a zabalte do alobalu. Vložte ji do trouby a pečte 30 až 40 minut při 190 °C. Kuskus nasypte do mísy, pokapejte ho olivovým olejem, osolte a zalijte 3 hrnky vroucí vody. Jemně pročechrejte vidličkou a nechte 10 minut stát pod pokličkou. Upečenou řepu oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Do hotového kuskusu zapracujte máslo a parmazán a opět ho zakryjte. Cibulku spolu s rajčetem nakrájejte najemno. Pak do kuskusu vmíchejte cibuli, rajče, řepu a pažitku, ochuťte podle potřeby citronovou šťávou a solí a nakonec ozdobte sýrem a čerstvými zelenými bylinkami nebo nasekanou natí z jarních cibulek.

NÁŠ TIP: Řepa je výborná i s kozím sýrem. Pokud ho máte rádi, nahraďte jím v receptu fetu.

Pokračování 4 / 5

Jablečno-řepné komínky s fetou

4 porce, příprava: 10 minut

Potřebujete:
3 bulvy řepy
2 zelená jablka
100 g fety
3 lžíce olivového oleje
balzamikový ocet (podle chuti)
2 snítky tymiánu (může být i sušený)
sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžíci loupaných pistácií
řeřichu nebo jinou zelenou bylinku

Řepu oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Jablka nakrájejte také na tenoučké plátky a z jejich středů odstraňte opatrně jádřince. Fetu rozdrobte. Olej, ocet a lístečky tymiánu smíchejte a důkladně prošlehejte. Dresink osolte a opepřete podle chuti. Plátky jablek a řepy skládejte do komínků, mezi ně vkládejte kousky fety a zakapávejte jednotlivé vrstvy dresinkem. Hotové komínky přelijte zbytkem dresinku, doplňte oříšky a ozdobte bylinkami.

Pokračování 5 / 5

Pečená řepa se sýrem v oříškové krustě

4 porce, příprava: 60 minut

Potřebujete:
Na řepu:
4 malé bulvy červené řepy
4 rozdrcené stroužky česneku
nastrouhaný zázvor (2 cm)
sůl
2 lžíce olivového oleje

Na oříškovou pastu:
40 g sezamových semínek
10 g semínek koriandru
15 g nasekaných lískových oříšků
špetku soli a čerstvě mletý pepř
olivový olej podle potřeby

Na sýr v krustě:
100 g drcených piniových oříšků nebo mandlí
1 rozdrcený stroužek česneku
hrst nasekané hladkolisté petržele
kůru z 1 citronu
3 lžíce olivového oleje
250 g sýra Halloumi
olej na smažení

Z řep odřízněte vršky a kořínky, omyjte je, potřete směsí oleje, soli, rozdrceného česneku a zázvoru a zabalte do alobalu. Vložte je do trouby a pečte 30 až 40 minut při 190 °C. Nasucho opražte semínka sezamu i koriandru. Přidejte oříšky a ještě chvíli pražte. Přidejte sůl a pepř a vše rozdrťte v hmoždíři nebo rozmixujte. Pokud je pasta příliš tuhá, přidejte do ní trochu olivového oleje. Na krustu smíchejte oříšky, česnek, petržel, citronovou kůru a olej a obalte v ní sýr nakrájený na 8 kousků. Opékejte ho na trošce oleje asi 2 minuty z každé strany. Z řepy sloupněte slupku, nakrájejte ji na měsíčky, obalte v oříškové pastě a podávejte s opečeným sýrem. Ozdobte bylinkami.

Doporučujeme

Články odjinud