Není to fér! Stárnutí pleti a vrásky jsou do značné míry dané geneticky. Život prostě není spravedlivý. Naopak dobrou zprávou je, že do jisté míry stárnutí pokožky můžete ovlivnit i vy sama. Takže zcela bezmocná nejste. Co tedy můžete udělat?
Existuje několik viníků urychlujících proces stárnutí pokožky, například sluneční záření či různé toxické látky, které se do těla dostávají prostřednictvím potravy a které i zhoršují nebo spouštějí řadu onemocnění, jako jsou cukrovka či ateroskleróza. I když nemůžeme stoprocentně všechno dostat pod kontrolu, můžeme naše tělo chránit. Třeba tím, že se vyhneme některým konkrétním potravinám. Které to jsou?
Pokračování 2 / 8
Smažené hranolky a smažená jídla
Potraviny smažené v oleji při vysokých teplotách uvolňují volné radikály, které mohou způsobit buněčné poškození kůže. Volné radikály mimo jiné oslabují pružnost pokožky. Navíc smažená jídla obsahují hodně soli, což vede k dehydrataci pokožky a tvorbě vrásek. Máte rádi brambory? Dopřejte si je v jiné podobě, třeba vařené nebo vyzkoušejte sladké brambory, jsou bohaté na měď, která pomáhá při produkci kolagenu. Ten naopak zvyšuje pružnost pokožky.
Pokračování 3 / 8
Bílý chléb
A zejména ten, který si ještě dopékáte v toustovači. Proč tak vadí naší pleti? Mohou za to hlavně rafinované sacharidy, které mají přímý vliv na chronická onemocnění i proces stárnutí. Bílý chléb má také vysoký glykemický index a může tedy způsobit zánět v těle, který je přímo spojen se stárnutím. Navíc tělo přeměňuje rafinované sacharidy z bílého pečiva na cukr a pak na glukózu, která poškozuje kolagen, který je důležitý v boji proti vráskám. Vyměňte bílé pečivo za celozrnné a dostanete hladinu cukru v krvi pod kontrolu.
Pokračování 4 / 8
Cukr
Bílý cukr (a vlastně i ten tmavý či med) je jednou z příčin vzniku akné. Cukr navíc přispívá k tvorbě toxických látek, které poškozují kolagen. Pokud je naše hladina cukru zvýšená, stimulujeme proces vzniku škodlivých látek v těle. A pokud se navíc vystavujeme sluneční expozici, je tenhle proces ještě rychlejší. Místo zmrzliny na pláži si raději dopřejte čerstvé ovoce bez přidaného cukru nebo si dejte kousek hořké čokolády. Ideální jsou borůvky, které zabraňují ztrátě kolagenu.
Pokračování 5 / 8
Margarín
Nejrůznější studie naznačují, že alternativy másla, jako je margarín, se často vyrábějí z částečně hydrogenovaných olejů, mezi něž patří trans tuky. Tyhle tuky nejsou zdravé pro srdce, ale ani pro kůži. Transmastné kyseliny obsažené v těchto tucích způsobují, že je pokožka citlivější vůči ultrafialovému záření, které poškozuje kolagen a elastin. Kvůli tomu rychleji stárneme a pokožka vypadá vrásčitější. Raději si dopřejte trošku másla, avokádové pomazánky nebo olivový olej.
Pokračování 6 / 8
Salámy či párky v rohlíku
Milujete hot dog, klobásy či salámy? Všechny druhy zpracovaných mas jsou ale bohužel škodlivé pro kůži. Obsahují totiž vysoký obsah sodíku, nasycených tuků a siřičitanů, které můžou způsobit dehydrataci kůže a oslabení tvorby kolagenu. Dopřejte si raději kuřecí nebo krůtí maso (klidně i šunku), vejce nebo fazole, prospějete nejen své pokožce.
Laura Poláková
4. listopadu 2019
Pokračování 7 / 8
Kofein
Názory na konzumaci kávy se liší, ovšem je prokázáno, že obsahuje spoustu antioxidantů, které snižují riziko vzniku různých onemocnění. Ovšem pokud pijete kávy až moc (více než 3 šálky denně), může to negativně ovlivnit spánek. A špatný spánek je spojen se zvýšenými známkami stárnutí a vznikem tmavých kruhů pod očima a vráskami. Pijete kávu brčkem? Tak to je problém navíc. Vědci zjistili, že opakující se pohyby obličeje při sání brčkem způsobují jemné vrásky. Myslete i na to, že nadměrná konzumace kofeinu vede k odvodnění, při kterém budete působit mnohem starší.
Pokračování 8 / 8
Alkohol
Alkohol způsobuje našemu organismu i našim vztahům celou řadu problémů, pokožku nevyjímaje. Alkoholické nápoje odčerpávají z těla živiny, dehydratují pokožku a snižují hladinu vitaminu A. To vše má přímý vliv na vrásky. Vitamin A je hodně důležitý z hlediska růstu nových buněk a tvorby kolagenu, který zajišťuje, že pokožka je pružná, a tedy bez vrásek. Jakmile stárneme, tělo nedokáže metabolizovat alkohol tak efektivně. Navíc alkohol „nasává“ vlhkost z kůže a způsobuje dočasné jemné vrásky, které se mohou při pravidelné konzumaci zvětšovat.