Chutná jako oříšky, je nadupaná bílkovinami a dalšími zdravými látkami a navíc je snadná na přípravu. Ne nadarmo ji staří Inkové považovali za cenný poklad. Pokud chcete quinou zařadit do kuchyně, nejjednodušší je připravit z ní salát. Bude chutná ale i jako příloha nebo i na sladko k snídani.
Quinoa neboli merlík čilský pochází z Jižní Ameriky, a přestože nepatří mezi obiloviny, staří Inkové ji využívali podobně jako pšenici. Skvěle chutnala, byla lehce stravitelná a obsahovala spoustu vitaminů, minerálů a dalších živin. Byla považovaná za zlato, které dodávalo sílu dětem i válečníkům. Dnes je quinoa považovaná za takzvanou superpotravinu s neuvěřitelnými benefity. Které to jsou?
Quinoa je bez lepku a plná živin
Existují tři druhy této plodiny – černá, červená a bílá quinoa. Bílá je nejběžnější a má příjemnou máslovou chuť. Červená je křupavější a připomíná chutí oříšky a nejkřupavější je černá, která je také chuťově nejvýraznější. Všechny druhy pak obsahují spoustu důležitých živin. V 90 gramech vařené quinoy najdete 464 kJ, z toho 19,7 gramů sacharidů, 2,6 gramů vlákniny a 4,1 gramů bílkovin.
Kromě toho obsahuje hořčík, fosfor, mangan, měď, železo, zinek, draslík, spousty vitaminů B1, B2 a B6, vápník a vitamin E. A neobsahuje žádný lepek, tedy je přirozeně bezlepková. Existuje samozřejmě více bezlepkových potravin, ale podle odborníků je konzumace quinoy mnohem přínosnější než konzumace například brambor nebo rýže, protože obsahuje více antioxidantů.
Kateřina Ella
30. května 2020
Obsahuje rostlinné antioxidanty
Quinoa obsahuje cenné antioxidanty, které jsou velmi přínosné pro zdraví, zejména flavonoidy quercetin a kampferol. V mnoha studiích bylo prokázáno, že tyto dva flavonoidy mají vysoké protizánětlivé, antivirové, protirakovinové a také antidepresivní účinky.
Má nízký glykemický index
Glykemický index je měřítkem, jak rychle potraviny, které konzumujeme, zvyšují hladinu cukru v krvi. Pokud jíme potraviny s vysokým GI, hladina cukru se zvýší rychleji a dříve máme hlad, což vede následně k nadváze či obezitě. Quinoa sice není nízkokalorická, ale díky vláknině a bílkovinám a také nízkému GI přispívá k udržení hladiny cukru v krvi, takže je vhodná i pro osoby s cukrovkou. Kromě toho významně snižuje hladinu triglyceridů, takže je ideální i pro osoby s vysokým cholesterolem. Zároveň je díky tomu vhodná i při hubnutí. Vědci z Harward Medical School tvrdí, že stačí konzumovat každý den 5 gramů quinoy a budete lépe spalovat tuk.
Marie Šilhová
23. prosince 2017
Quinoa je bohatá na vlákninu
Protože obsahuje vlákninu, zlepšuje Quinoa pohyb střev a tím i spalování tuků, podporuje taky vstřebávání výživných látek. Je důležitá pro ženy v menopauze, protože výrazně snižuje riziko rakoviny prsu. Vláknina v quinoe je nerozpustná, takže mimo jiné pomáhá předcházet vzniku žlučových kamenů díky snadnějšímu vylučování toxinů z těla.
Je plná hořčíku, železa a vápníku
Myslíte, že vápník najdete jen v mléčných výrobcích? I quinoa se jím může pyšnit. Vápník posiluje kosti a kombinace vápníku a hořčíku napomáhá snadnějšímu usínání. Hořčík napomáhá zmírnit bolesti hlavy a je výborný pomocník v boji s migrénou. I železa je v této obilovině dost. Půl šálku obsahuje skoro 8 miligramů, což je víc než v jiných plodinách.
Martina Machová
7. února 2019
Příprava quinoy je jednoduchá
Quinoa je velice chutná a není žádný problém ji zahrnout do jídelníčku. Můžete ji uvařit jako přílohu k masu, přidat do polévky nebo z ní udělat rizoto či salát. Výborně se hodí na přípravu sladkých kaší či dezertů. Před samotnou přípravou je lepší quinou vyprat v horké vodě nebo ji můžete na hodinu namočit. Pak už je to snadné, quinou vařte v poměru 1:2 (dva díly vody) asi 15 minut. Chcete-li, aby byla měkčí, nechte ji pod pokličkou dojít. Do vody lze přidat i sůl, ale pokud se chystáte na sladkou verzi, sůl nepřidávejte. Nezapomeňte, že quinoa nabude na objemu.
Tereza Langmajerová
4. února 2019
Salát z quinoy a sušených rajčat
Do salátu z quinoy můžete přidat v podstatě cokoliv, tady je recept na salát s vůní Středomoří.
Suroviny
120 g quinoy
1 ks menší cibule
1 svazek plocholisté petržele
4 lžíce sušených rajčat
0,5 hrnku černých oliv
150 g sýru feta
2 lžíce olivového oleje
citronová šťáva z půlky citronu
sůl
pepř mletý
několik salátových listů
Postup
Quinou propláchněte a vařte 8 až 10 minut v mírně osolené vodě. Sceďte a nechte okapat na cedníku. Cibuli a petržel nasekejte najemno, rajčata a olivy nakrájejte na větší kousky, fetu nalámejte. V misce smíchejte uvařenou quinou a všechny další ingredience, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s opranými listy salátu.
Johana Křížková
12. června 2014