Tato kadeřavá zelenina bohužel nepatří v české kuchyni mezi oblíbence, ale my si myslíme, že to je škoda. Zahoďte předsudky a dejte jí šanci! Až vyzkoušíte naše recepty, možná se dříve přehlížená kapusta stane hvězdou vaší zimní tabule.
Zelené thajské kari s kuřetem
4 porce - příprava: 40 minut
- 150 g zeleného minililku
- 4 kuřecí prsní řízky
- 1 hrst čerstvého koriandru
- 3 různobarevné chilli papričky
- 3 cm kořenu galangal
- 3 stonky citronové trávy
- 4 listy ze středu kapusty
- 3 lžíce kokosového oleje
- 4 stroužky česneku
- 600 ml kokosového mléka
- 1–2 lžíce rybí omáčky
- 8 kafírových listů
Lilky očistěte. Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky. Lístky koriandru otrhejte ze stonků. Chilli papričky nakrájejte na kolečka. Galangal oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Citronovou trávu nasekejte na asi 1 cm dlouhé kousky. Kapustu nakrájejte na proužky. V hluboké pánvi rozehřejte olej a orestujte v něm jemně nasekaný česnek a chilli papričky. Zalijte kokosovým mlékem a chvíli poduste. Dochuťte rybí omáčkou. Přidejte minililky, kafírové listy, galangal, citronovou trávu a kapustu. Přiveďte k varu a duste asi 10 minut. Nakonec vložte kuřecí maso a vařte ještě asi 3 minuty. Podávejte posypané koriandrem.
Kapustový salát s mangem a mozzarellou
4 porce - příprava: 25 minut
- 8 listů ze středu kapusty
- 1 mango
- 4 mozzarelly (po 125 g)
- 1 avokádo
- 50 g makadamových ořechů
- sůl a pepř
ZÁLIVKA:
- 2 lžičky dijonské hořčice
- kůra z 1 biopomeranče
- 3 lžíce bílého balzamika
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce olivového oleje
- špetka chilli vloček
- sůl a pepř
Všechny ingredience na zálivku promixujte a dochuťte solí a pepřem. Listy kapusty omyjte, nechte oschnout a natrhejte na kousky. Mango oloupejte, zbavte slupky a nakrájejte na kostičky. Mozzarellu natrhejte na kousky. Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a dužninu vydloubněte lžící. Nakrájejte ji na proužky. Všechny připravené ingredience promíchejte a zakápněte dresinkem. Podávejte s opečenou bagetou.
Tortilla s kapustou a kozím sýrem
4 porce - příprava: 50 minut
- 500 g brambor uvařených ve slupce
- 6 středně velkých listů kapusty
- 120 g sušených rajčat
- 12 vajec
- sůl
- růžový pepř
- 250 g čerstvého kozího sýra
Brambory uvařte den dopředu do poloměkka. Troubu zapněte na 200 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Listy kapusty omyjte, nechte oschnout a nakrájejte na proužky. Okapaná sušená rajčata nakrájejte na poloviny. Vše opatrně promíchejte a nasypte do vymazané kulaté zapékací misky. Zarovnejte. Vajíčka rozšlehejte, osolte a opepřete a zalijte jimi směs v zapékací misce. Navrch položte kousky kozího sýra a pečte asi 35 minut, dokud vejce nezatuhnou. Tortillu podávejte nakrájenou na trojúhelníky a posypanou nadrceným růžovým pepřem.
Treska se zeleninovou kaší
4 porce - příprava: 50 minut
- 5 středně velkých listů kapusty
- sůl a pepř
- 700 g dýně hokkaidó nebo muškátové
- 4 filety tresky bez kůže (po 150 g)
- 3 lžíce másla
- 140 g plátkové slaniny
- muškátový oříšek
- 100 ml zakysané smetany
- 50 g strouhaného křenu
Troubu zapněte na 180 °C. Listy kapusty nakrájejte na proužky a vložte je asi na 3 minuty do vroucí osolené vody. Vyjměte a prudce zchlaďte v ledové vodě. Dýni nakrájejte na kousky (muškátovou je potřeba loupat, hokkaidó ne) a vařte v osolené vodě 10 minut doměkka.
Porce tresky osušte a umístěte vedle sebe do zapékací misky. Zakápněte rozpuštěným máslem, osolte, opepřete a pečte asi 15 minut. Plátky slaniny nasucho opečte na pánvi dokřupava, nesmíte ji ale přesušit. Slitou dýni rozmačkejte šťouchadlem na brambory na kaši. Pak ji smíchejte s většinou kapusty (trochu jí osmažte ve výpeku ze slaniny na ozdobu) a asi třetinou nalámané slaniny. Dochuťte solí a muškátovým oříškem.
Zakysanou smetanu promíchejte s nastrouhaným křenem, osolte a opepřete. Tresku podávejte na lůžku z dýňové kaše a ozdobte zbylou slaninou a osmaženou kapustou. Křenová smetana slouží jako dip.
Špagety s kapustovým pestem
4 porce - příprava: 35 minut
- 4–5 listů ze středu kapusty
- 2 stroužky česneku
- 60 g piniových oříšků
- 80 g parmazánu
- 30 ml olivového oleje
- 500 g špaget
- sůl a pepř
- 2 lžíce másla
- 200 g choriza
- 250 g cherry rajčátek
Kapustu omyjte, osušte a nakrájejte nahrubo. Dejte do mixéru. Přidejte česnek, 40 g piniových oříšků, 40 g parmazánu a olivový olej. Rozmixujte na pesto. Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Zbylé piniové oříšky nasucho opražte na pánvi. Na másle orestujte na kolečka nakrájené chorizo a na poloviny překrojená cherry rajčátka. Těstoviny sceďte a promíchejte s pestem. Podle potřeby osolte a opepřete. Podávejte ozdobené oříšky, chorizem, rajčátky a zbylým nastrouhaným parmazánem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.