Rýžová cesta kolem světa | Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz

Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz

Rýžová cesta kolem světa

Víte, že existuje více než 100 druhů rýže, které se liší tvarem, chutí, vůní i použitím? Seznamte se blíž s potravinou, která tvoří základ jídelníčku většiny obyvatel naší planety.

Ryba s kari omáčkou a barevnou rýží

4 porce - příprava: 40 minut

  • 1 hrnek směsi jasmínové rýže, červené rýže a indiánské rýže
  • sůl a mletý bílý pepř
  • 4 filety bílé ryby (tilapia, pangasius, treska)
  • olej
  • 1–2 lžíce červené kari pasty
  • kořenicí směs na ryby (nejlépe s citronovou trávou)
  • 150 ml kokosového mléka
  • 1–2 lžíce rybí omáčky
  • 1 červená chilli paprička (nemusí být)

Rýži propláchněte, nechte okapat a orestujte v hrnci na troše oleje dosklovata. Zalijte ji 2 hrnky vody, osolte, zakryjte a nechte na mírném plameni vařit, dokud se voda nevstřebá.

Filety potřete olejem a trochou kari pasty a posypte kořením. Rybu opečte z obou stran na grilovací pánvi.

Kari pastu vymáčkněte na pánev s troškou rozpáleného oleje a orestujte ji. Přidejte kokosové mléko a rybí omáčku a nechte mírně provařit.

Nakonec můžete omáčku ještě zvýraznit najemno nakrájenou chilli papričkou. Na talíře rozdělte rýži a maso a doplňte omáčkou.

Barevné rýže:

Divoká neboli indiánská rýže jsou ve skutečnosti semena severoamerické vodní trávy. Její zrna jsou dlouhá a tmavá. Obsahuje vysoké množství vitaminu B a používá se jako oživení do salátů i příloh ve směsi s jinými druhy rýže.

Bhútánská rudá rýže pochází z políček v pohoří Himálaje, která jsou zde zavlažována tisíc let starým akvaduktem. Má příjemnou ořechovou vůni a hodí se do směsí i jako neobvyklá samostatná příloha.


Nasi goreng

4 porce - příprava: 35 minut

  • 300 g rýže basmati
  • 4 vejce
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 200 g kuřecího masa
  • solamyl podle potřeby
  • 1–2 chilli papričky
  • 2 jarní cibulky
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • 1 lžíce omáčky Sambal
  • 1 lžíce sójové omáčky

Uvařte rýži v nesolené vodě. Vejce rozšlehejte a usmažte je na lžíci oleje. Začněte, jako byste dělali omeletu, a když se utvoří křupavý povrch, roztrhejte ho na kousky a odstavte z plamene.

Maso nakrájejte na jemné nudličky a obalte je v solamylu. V pánvi, nejlépe ve woku, zahřejte zbylý olej, vsypte nadrobno nasekané papričky, osmažte je, přidejte maso a orestujte, potom vmíchejte nadrobno nakrájenou cibulku, celer a plátky česneku.

Za stálého míchání ještě chvíli restujte. Mírně osolte a přidejte usmažená vejce a rýži, pořádně promíchejte a dochuťte omáčkou Sambal a sójovou omáčkou. Nechte ještě chvíli smažit a pak rozdělte do misek.

K této základní verzi smažené rýže podávejte maso na špízkách, smažené krevety, krevetové lupínky nebo sázená vejce.

Voňavé rýže:

Jasmínová rýže má jemnou květinovou vůni. Je podobná rýži basmati, ale na rozdíl od ní se po uvaření trochu lepí. Je vynikající k různým druhům masa.

Basmati v hindštině znamená královna vůní, ale možná by měla být zvána královnou všech rýží. Má jedinečnou vůni a chuť trošku připomínající oříšky.


Žampiony plněné balkánskou směsí

4 porce - příprava: 50 minut

  • 1 hrnek střednězrnné rýže (bílé nebo natural)
  • 1 lžíce oleje
  • sůl a mletý pepř
  • 1 červená cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1–2 kapie
  • 50 g pikantní klobásy
  • 1–2 lžíce ajvaru
  • 12–16 velkých žampionů
  • olivový olej na pokapání
  • klíčky a nasekaná pažitka na zelený základ

Rýži orestujte na troše oleje, zalijte ji 2 hrnky vody, osolte, zakryjte a nechte na mírném plameni vařit, dokud se voda nevstřebá.

Na oleji opečte nakrájenou cibuli, plátky česneku a kostičky kapie a klobásy. Přidejte uvařenou rýži, promíchejte a náplň dochuťte solí, pepřem a ajvarem a nechte vychladnout, aby se rýže k sobě mírně slepila.

Troubu předehřejte na 180 °C. Hlavičky žampionů naplňte směsí,narovnejte je na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte trochou olivového oleje a pečte asi 10 minut.

Na talířích vytvořte salátový základ a do něj vložte nadívané houby.

Klasické druhy:

Rýže bílá je charakteristická tím, že jsou z ní odstraněny všechny obaly. Nemá specifickou chuť jako třeba basmati, a proto se hodí na různé kuchyňské úpravy. Může mít odlišnou délku zrn od kulatých po dlouhá.

Rýže natural má stejně rozmanité použití jako bílá rýže, ale pokud na ni nejste zvyklí, může vám připadat „neuvařitelná”. Nikdy totiž úplně nezměkne jako druhy zbavené obalů.


Smažené sicilské koule

4–6 porcí - příprava: 55 minut

  • 500 g rýže arborio nebo carnaroli
  • 1/2 lžičky šafránu
  • 1 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • oříšek másla
  • 3 žloutky
  • 50 g mozzarelly
  • 2 vejce
  • strouhanka podle potřeby
  • olej na smažení

MASOVÁ NÁPLŇ:

  • 1 malá cibule
  • 250 g mletého hovězího masa
  • sůl a mletý pepř
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžíce rajčatového protlaku

Rýži dejte vařit do litru osolené vody, dokud se všechna voda nevyvaří.

Mezitím připravte náplň: na oleji osmažte nakrájenou cibuli, přidejte maso, osolte a opepřete, chvíli restujte a zalijte vínem. Nechte vydusit tekutinu a přidejte protlak rozmíchaný v troše vody. Nechte odvařit všechnu tekutinu a odstavte. Do rýže vmíchejte šafrán, parmazán, máslo a žloutky a promíchejte.

Do dlaně si dejte kousek ochucené rýže, roztáhněte ho a dovnitř vmáčkněte asi lžičku masové směsi a pár kostiček mozzarelly. Zabalte do rýže, udělejte v dlaních kouli a obalte ji v rozšlehaných vejcích a strouhance. Obalené koule smažte ve vyšší vrstvě oleje ze všech stran.

Kulatozrnné rýže z Itálie:

Arborio po uvaření vytváří krémovitou hmotu. Je to tím, že dobře vstřebává vodu. Právě z ní připravují Italové svá pověstná rizota. Pěstuje se především v Itálii.

Carnaroli se pěstuje také v Itálii, je bílá, baculatá a při vaření ještě více zbuclatí. Hodí se také na rizota a další italské speciality.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Doporučujeme

Články odjinud