Víkendové grilovací menu | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Víkendové grilovací menu

Pohodu italského venkova navodíte i u vás na zahradě. Nezapomeňte, že oběd má v Itálii více chodů (od antipasti po dezert). My vám nabízíme tipy na první a druhý chod - primo a secondo.

Salát s opečeným chlebem a kapary – primo

4 porce - příprava: 25 minut

  • 450 g bílého chleba
  • 400 drobných rajčat
  • sůl a mletý černý pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 150 g kaparů v nálevu

Chleba nakrájejte na plátky. Položte na rozpálený gril a opečte dozlatova z obou stran. Rajčata překrájejte na poloviny. Osolte je, opepřete a naskládejte řezem na plech vymazaný asi lžící olivového oleje. Plech dejte na gril a rajčata pečte asi 10 minut, až začnou pouštět šťávu.

Opečené plátky chleba potřete oloupanými stroužky česneku a máslem. Pak krajíce nalámejte na kousky a vsypte do mísy. Přidejte opečená rajčata i s vypečenou šťávou a kapary. Pokapejte zbylým olejem a nálevem z kaparů. Promíchejte a podle chuti dosolte a opepřete. Můžete dozdobit drobnými listy salátu.


Nudlové taštičky s pestem – primo

4 porce - příprava: 50 minut

TĚSTO:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli

NÁPLŇ:

  • 200 g grilovaných paprik
  • 2 lžíce ricotty

PESTO:

  • svazek bazalky
  • 1 lžíce hrubozrnné mořské soli
  • 40 g piniových oříšků
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • 80 g parmazánu

NA DOKONČENÍ:

  • 1 vejce
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g piniových oříšků

Mouku, vejce, žloutky, 1 lžíci oleje a sůl zpracujte na těsto. Podle potřeby můžete přidat 1 až 2 lžíce studené vody. Těsto zakryjte utěrkou a nechte v pokojové teplotě 15 minut odpočinout.

Mezitím si připravte náplň. Grilované papriky nasekejte a smíchejte s ricottou. Podle chuti osolte a opepřete. Připravte si i pesto. Do hmoždíře nebo do mixéru natrhejte listy bazalky. Přidejte sůl, piniové oříšky, česnek, olej a rozdrťte. Pak přidejte nastrouhaný parmazán a ještě společně podrťte.

Odleželé těsto vyválejte na tenký plát. Rádýlkem nakrájejte na 5 cm široké pruhy a ty nakrájejte na čtverce. Do středu každého z nich dejte trochu náplně. Okraje potřete rozšlehaným vejcem. Přehněte přes náplň do tvaru trojúhelníku a okraje přitlačte k sobě.

Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vložte připravené taštičky a vařte asi 4 minuty, na skus. Mezitím na pánvi na zbylé lžíci oleje orestujte česnek nakrájený na plátky a piniové oříšky. Uvařené taštičky na talíři pokapejte bazalkovým pestem a posypte orestovanými piniovými oříšky a česnekem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Bifteky s omáčkou z balzamika – secondo

4 porce - příprava: 30 minut

  • 4x 200 g hovězího vysokého roštěnce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a hrubě mletý pepř
  • 400 g keříčkových rajčat

OMÁČKA:

  • 4 šalotky
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml balzamikového octa
  • 100 ml červeného vína
  • 1 bobkový list

Šalotky oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Vložte je do zahřátého oleje a na mírném ohni je opékejte asi 2 minuty. Pak přidejte drcený česnek. Přidejte balzamikový ocet, víno a bobkový list. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte asi 10 minut, až omáčka zhoustne.

Plátky masa potřete z obou stran olejem, osolte a opepřete. Rozložte je na rozpálený gril a pečte z každé strany asi 2 minuty. Pak nechte pár minut odpočinout v teple. Na gril rozložte i keříčková rajčata a pečte je asi 2 až 3 minuty. Grilované hovězí maso podávejte s grilovanými rajčaty a omáčkou ze šalotek, balzamikového octa a vína. NÁŠ TIP: Ke grilovanému bifteku se hodí i paprikové omáčky (viz níže). Jako přílohu můžete servírovat salát.


Klobásky salsiccia s paprikovou omáčkou a polentou – secondo

4 porce - příprava: 60 minut

  • 1 kg mletého vepřového masa
  • 1 lžička nakrájené chilli papričky
  • 1 stroužek česneku podrcený najemno
  • 1 lžička drcených fenyklových semínek
  • 100 ml červeného vína
  • sůl a pepř

NA POTÍRÁNÍ:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/2 červené chilli papričky
  • 1 lžička nasekaného rozmarýnu

POLENTA:

  • 200 g instantní polenty
  • 50 g másla
  • 20 g strouhaného parmazánu

OMÁČKA:

  • 2 velké červené papriky
  • 2 velké žluté papriky
  • 1/2 červené chilli papričky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl

Vepřové maso smíchejte s chilli, česnekem, fenyklem, vínem, solí a pepřem. Rukama prohněťte, až bude maso držet pohromadě. Nechte rozležet v chladu. V hrnci přiveďte k varu 400 ml vody. Za stálého míchání vsypte polentu a vařte asi 10 minut. Pak odstavte.

Vmíchejte máslo a parmazán a nechte vychladnout. Papriky na omáčku potřete olivovým olejem. Rozložte je na gril a opékejte ze všech stran, až se na nich udělají puchýřky. Pak je dejte do skleněné misky. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte zapařit. Pak je oloupejte a očistěte. Červené papriky umixujte s chilli papričkou, špetkou soli a lžící oleje.

Žluté papriky utřete se stroužkem česneku, lžící oleje a špetkou soli. Odleželé maso rozdělte na 12 kousků. Rukama vytvarujte klobásky, rozložte je na rozpálený gril. Potřete je směsí z oleje, posekané chilli papričky a rozmarýnu. Opékejte ze všech stran. Z polenty vytvarujte placičky a opečte je na grilu. Klobásky a polentu podávejte společně s omáčkami z paprik.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud