Sezona jahod je v plném proudu. Pokud nevíte, co s nimi, inspirujte se našimi recepty. Třeba v kombinaci s kachními prsíčky i lehkým salátem.
====Perníkové tartaletky====
=
Příprava: 80 minut
4 porce:
TARTALETKY:
- 115 g másla
- 3 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce melasy
- 1 žloutek
- 200 g hladké mouky
- 3 lžičky mletého zázvoru
- po 1 lžičce mleté skořice, mletého nového koření a soli
KRÉM:
- 200 g mascarpone
- citronová kůra a šťáva
TOPING:
- 160 ml smetany
- 155 g hnědého cukru
- 50 g másla
- 2 lžičky vanilkové esence
Na toping smíchejte na mírném ohni v kastrolu všechny suroviny, až se cukr a máslo rozpustí. Přiveďte k varu. Snižte teplotu a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne. Odstavte a nechte vychladnout.
Na krém smíchejte mascarpone, citronovou kůru a šťávu a dejte chladit.
V mixéru utřete máslo, cukr a melasu. Za stálého šlehání přidejte žloutek. Pomalu přisypte mouku a koření. Přemístěte na pracovní plochu a ručně zpracujte v těsto. Zabalte do plastové fólie a dejte asi na půl hodiny do ledničky. Pak vyválejte mezi pečicím papírem na tloušťku asi 4 mm. Přemístěte do formiček, propíchejte vidličkou a nechte asi 15 minut chladit.
Troubu předehřejte na 180 °C. Tartaletky zakryjte pečicím papírem a zasypte fazolkami. Pečte 8 až 10 minut. Odstraňte fazole a vyndejte z forem. Dejte péct na dalších 8 až 10 minut, aby se plně propekly. Vystydlé naplňte krémem, přidejte čerstvé jahody a polijte topingem.
Pokračování 2 / 7
====Jahodová zmrzlina====
Příprava: 30 minut + mrazení
8 porcí:
- 450 ml smetany ke šlehání
- 1 kondenzované mléko Salko
- 350 g moučkového cukru
- 500 g jahod
- 2 dortové oplatky
Kovovou misku a metličky šlehače dejte alespoň na 10 minut vychladit do mrazničky. Do misky nalijte smetanu a vyšlehejte ji. Přidejte kondenzované mléko, cukr a vše opět krátce šlehejte. Nakonec zlehka vmíchejte rozmačkané jahody.
Formu vyložte alobalem, dolů dejte oplatku, nalijte připravenou směs a překryjte druhou oplatkou. Zakryjte alobalem a zmrazte.
Pokračování 3 / 7
====Carpaccio z jahod a uzené panenky====
Příprava: 20 minut
4 porce:
- 300 g uzené vepřové panenky
- 200 g čerstvých jahod
- 2 hrsti rukoly
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- parmazán
- růžový pepř
- čerstvě mletý černý pepř
Maso a jahody nakrájejte na tenké plátky. Rozložte na talíře a okořeňte směsí pepřů. Rukolu promíchejte s olejem a octem a položte na připravené carpaccio. Nakonec nastrouhejte na každou porci pár hoblinek sýra a podávejte s rozpečeným pečivem.
Pokračování 4 / 7
====Jahodová šarlotka====
Příprava: 30 minut + chlazení
4 porce:
- 350 g čerstvých jahod + na ozdobu
- 130 g moučkového cukru
- šťáva z jednoho citronu
- 3 plátky želatiny
- 200 ml smetany
- cukrářské piškoty na vyložení formy
Smíchejte rozmačkané jahody, 50 g cukru a citronovou šťávu. Ve studené vodě rozpusťte želatinu. Dvě třetiny jahodového pyré přiveďte k varu, přidejte 80 g cukru a želatinu a míchejte, až vznikne hladká hmota. Směs zchlaďte. Přilijte smetanu a zlehka promíchejte.
Dno dortové formy vystlané fólií vyložte piškoty. Pokryjte asi polovinou krému. Stěny formy také obložte piškoty a doplňte zbylým krémem.Dejte minimálně na 2 hodiny zchladit do ledničky.
Před podáváním převažte dekorační stužkou a ozdobte čerstvými jahodami.
Náš tip: Před tím, než vyložíte formu piškoty, namočte je z vnější strany v citronové polevě ochucené troškou pikantního džemu.
Pokračování 5 / 7
====Kachní prsa s jahodovou omáčkou====
Příprava: 50 minut
4 porce:
- 4 kachní prsa s kůží
- 1 lžíce másla
- 200 g čerstvých jahod
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 větvička rozmarýnu
- 100 ml portského vína
- sůl a pepř
Maso zlehka opepřete a osolte. Opékejte nejdřív kůží dolů na rozehřátém másle, pak je obraťte. Opečená kachní prsa překryjte alobalem a nechte chvíli odpočinout.
Mezitím si připravte jahodovou omáčku. V menším hrnci zasypte jahody cukrem a pomalu vařte, aby jahody pustily šťávu. Přilijte balzamikový ocet, přidejte větvičku rozmarýnu a vařte ještě asi 5 minut. Zredukovanou omáčku podlijte portským vínem a vyvařte alkohol. Rozmarýn vyjměte.
Kachní prsíčka podávejte se šťouchanými bramborami, přelijte jahodovou omáčkou.
Pokračování 6 / 7
====Jahodové vdolky====
Příprava: 50 minut
6 porcí:
JAHODOVÁ OMÁČKA:
- 500 g zralých jahod
- 2 lžíce krystalového cukru
VDOLKY:
- 80 g krystalového cukru
- 2,5 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 250 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 velké vejce
- 360 ml smetany ke šlehání
- 60 ml podmáslí
V misce rozmačkejte třetinu jahod na pyré. Přidejte zbytek jahod, smíchejte s cukrem a nechte odstát při pokojové teplotě minimálně 30 minut. Troubu předehřejte na 200 °C.
Ve větší misce smíchejte cukr, prášek do pečiva, sůl a sodu. Přidejte na kousky nakrájené máslo a mouku a vypracujte těsto.
V další misce spolu smíchejte vejce a 60 ml smetany. Přilejte podmáslí. Smetanovou směs nalejte k vypracovanému těstu a společně hněťte. Pokud se vám těsto zdá být suché, přidejte víc smetany.
Hotové těsto přemístěte na pomoučněnou pracovní plochu, rozválejte jej na tloušťku asi 2 cm a vykrajujte z něj vdolky. Klaďte na plech vyložený pečicím papírem a jemně potřete smetanou. Pečte 10 až 15 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
Ze zbylé smetany a cukru vyšlehejte šlehačku. Vdolky podélně rozpulte, na spodní část dejte jahody s cukrem, dozdobte šlehačkou a přikryjte horní částí vdolku. Jemně poprašte moučkovým cukrem.
Náš tip: Jahody můžete v receptu nahradit lesními plody – malinami, ostružinami či borůvkami.
Pokračování 7 / 7
====CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI O JAHODÁCH...====
- Známe tři základní druhy jahod, které se od sebe liší chutí, šťavnatostí, zbarvením a také velikostí plodu. Odrůdy jahod pak počítáme na desítky (třeba Darselekt, Festival, Florence či Karmen).
- Jahody se velmi dobře kombinují s rebarborou, lesními plody a vanilkou. Hodí se na přípravu šťáv, sirupu, marmelád a zavařenin. Svou sladkokyselou chutí výborně doplňují tvarohové a sýrové koláče a také saláty.
- Plody se mohou mrazit, zavařovat, také konzervovat. Ke konzumaci, ale i ke konzervaci používejte jen zralé plody bez oděrek a otlačení. Takové plody rychle podléhají hnilobě.
- Před konzumací je šetrně omyjte a stopky oddělte až těsně před jídlem, aby vám jahody nezvadly.
- Jahody jsou velmi bohaté na vitamin C. Již 8 plodů čerstvých jahod pokryje denní dávku vitaminu C pro dospělého člověka.
- Kromě vitaminů obsahují jahody také vápník, hořčík, selen, fosfor a přírodní barviva.
- Konzumací jahod podpoříte prevenci rakoviny a obnovu kožních buněk.
- Čerstvé jahody dlouho nevydrží a je potřeba je zpracovat co nejrychleji, případně je skladovat v chladu.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D.