Proč jíst sádlo: Je zdravé a dokonce prospívá srdci!

Proč jíst sádlo: Je zdravé a dokonce prospívá srdci!

Sádlo se svého času ocitlo na černé listině a bylo považováno za nezdravou potravinu. Dnes ho dietologové opět berou na milost, podle nejnovějších vědeckých studií existuje spousta důvodů, proč ho používat.

1. Sádlo je na smažení nejlepší

Při vysokých teplotách se sádlo nepřepaluje, takže na dlouhé smažení je ideální, narozdíl od olivového oleje, který ve vyšších teplotách dokonce vylučuje toxické látky, které mohou vést k onemocnění srdce a k výskytu nádorů. U sádla se žádných toxinů bát nemusíte, a pokud navíc používáte teflonové nádobí, stačí vám malý kousek.

Pokračování 2 / 6

2. Sádlo prospívá srdci

Dlouho byli i odborníci přesvědčení, že sádlo zvyšuje hladinu cholesterolu, opak je ale pravdou! Většina tuků obsažených v sádle je totiž nejen neškodná, ale i potřebná. Esenciální mastné kyseliny, především kyselina olejová, pomáhají vstřebávat vitamíny a cholesterol v krvi naopak snižovat, a bojovat tak s rizikem srdečních onemocnění. Na rozdíl od mnoha průmyslově vyráběných margarínů.

Pokračování 3 / 6

3. Sádlo dlouho vydrží

Protože je přírodní a neupravené, sádlo se téměř nekazí, stačí ho nechat na chladnějším a suchém místě. V lednici vám vydrží opravdu dlouho. Skvělé na něm také je, že když se podíváte na složení, najdete zde napsáno jednoduše: sádlo. Nemusíte tedy řešit žádné přídavné látky. 

Pokračování 4 / 6

4. Sádlo je zdravější než máslo

I v souboji s máslem sádlo vyhrává, ačkoliv cholesterolu mají stejně, sádlo obsahuje 60 % zdravých tuků, zatímco máslo jenom 45 %. Navíc si ho můžete užít, i pokud vaše tělo laktózu nezvládá. Pokud jste si tedy až dosud sádlo odpouštěli ze zdravotních důvodů, je na čase to přehodnotit.

Je možné jíst sádlo na dietě? Specialista na výživu Petr Havlíček vám pomůže vybrat ty správné tuky ve správném množství, i když chcete zhubnout. Čtěte ZDE

Pokračování 5 / 6

5. Sádlo lze použít i jako léčivou mast

Nejen na vaření, pečení a smažení, vepřové sádlo vám pomůže porazit i nemoci. Zábaly z vepřového sádla jsou bezkonkurenční lék na kašel a stejně tak sádlo zahojí i popáleniny, atopický ekzém nebo suchou kůži a skvěle funguje i proti vráskám. V dobách, kdy nebyly krémy, si lidé vysušené ruce natřeli kouskem sádla či másla. 

Pokračování 6 / 6

6. Sádlo chutná skvěle teplé i za studena

Posledním, ale možná nejdůležitějším argumentem na obhajobu sádla je samozřejmě jeho chuť! Na řízek smažený na sádle nebo tradiční velikonoční sádlové jidáše nedá kdekdo z nás dopustit, sádlo chutná ale stejně báječně i za studena. Vyzkoušejte tuto dokonalou sádlovou pomazánku na topince a přesvědčte se sami.

I staročeské buchty budou se sádlem vláčnější. Pokud se chystáte na pečení buchet, nezapomeňte vyzkoušet těchto pět nejlepších náplní do buchet, které si zamilujete. Povidlové jako od babičky i originální mrkvové – chutnat budou všechny.

Recepty najdete při kliknutí na zvýrazněný název pokrmu. 

 

Doporučujeme

Články odjinud