Elegantní košíčky z lineckého těsta naplněné hebkým limetkovým krémem jsou tím pravým dezertem, který rozzáří pošmourný únor. Navíc vás je naučíme krok za krokem!
Limetkové koláčky
Příprava: 1 hodina + chlazení
Ingredience vyjdou zhruba na 6 kousků .
Na těsto:
- 150 g hladké mouky
- 100 g změklého másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1/2 limetky
Na krém:
- 400 g smetany ke šlehání
- 2 lžíce maizeny
- 100 g moučkového cukru
- 5 žloutků
- 200 ml limetkové šťávy
- kůra ze 2 limetek
Na ozdobení:
- 2 bílky
- 100 g moučkového cukru
1. Prosátou mouku, změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr a limetkovou kůru v míse zpracujte na kompaktní těsto. Zabalené do kuchyňské fólie nebo mikrotenového sáčku jej nechte asi 30 minut odpočinout v ledničce. Pak ho, překryté fólií, rozválejte.
2. Rozváleným těstem překryjte 6 kulatých formiček o průměru 10 cm. Pomocí prstů přitlačte vykrojené těsto na stěny formiček a dejte ještě asi na hodinu do ledničky. Vyjměte, vidličkou propíchejte těsto a pečte asi 12 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
3. V silnostěnném kastrolu promíchejte smetanu s maizenou. Přidejte cukr a na mírném ohni za stálého prošlehávání metlou přiveďte k varu. Odstavte z ohně, vmíchejte žloutky, kůru a šťávu z limetky a asi na minutu vraťte na sporák, aby krém zhoustl. Vlijte jej do vychladlých košíčků a nechte jej zcela vychladnout.
4. Z bílků a cukru vyšlehejte pevný a lesklý sníh. Cukrářským sáčkem jej nastříkejte na koláčky, umístěné na plechu pokrytém pečicím papírem, a krátce je zapečte v troubě (nebo pod grilem) předehřáté na 200°C.
Tip: Korpusy z lineckého těsta si můžete upéct předem a zamrazit je. Podle potřeby je pak vyndáte z mrazáku, naplníte krémem, ozdobíte sladkou sněhovou čepicí a zapečete.
Už v příštím týdnu se můžete těšit na další recepty z lahodných a svěžích citrusových plodů!
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 2/2013.