Domácí hamburger krok za krokem (1.) Zdroj: Marek Bartoš

Domácí hamburger krok za krokem (1.) Zdroj: Marek Bartoš

Domácí hamburger krok za krokem (2.) Zdroj: Marek Bartoš
Domácí hamburger krok za krokem (3.) Zdroj: Marek Bartoš
Domácí hamburger krok za krokem (4.) Zdroj: Marek Bartoš
Domácí hamburger krok za krokem (5.) Zdroj: Marek Bartoš
9
Fotogalerie

Domácí hamburger krok za krokem

Oprašte grily, vyndejte sezení a dopřejte si kvalitní burgery. Jejich přípravou vás provede náš redaktor Tomáš za pomoci food stylistky Petry krok za krokem. Každý si může vybrat podle své chuti.

Jak na to?

1. Chcete-­li znát přesné složení mletého masa, ze kterého budete burgery připravovat, vyberte a nakupte ho v celku u vašeho řezníka. Já si ho doma melu sám – určím si tak jeho hrubost a maso bude také chutné a šťavnaté.

2. Do umletého masa (nebo zeleniny v případě burgerů vegetariánských) vmíchám všechna dochucovadla a směs uložím nejméně na 20 minut do ledničky – směs zpevní a chutě se dobře prolnou.

3. Z vychlazené směsi pak tvořím rukama namočenýma ve studené vodě stejně velké placičky. Ty postupně opékám na pánvi s nepřilnavým povrchem či griluji doma nebo ještě lépe s přáteli na zahradě.

4. Domácí hamburger má tu výhodu, že do něj můžete kromě masa dát spoustu čerstvé zeleniny. Já si navíc připravuji také různé domácí dochucovací omáčky (inspirace na čtyři z nich jsme vám přinesli v pondělí ), které pak udělají z fastfoodové stálice opravdovou hvězdu rodinného stravování.

5. Burgerové bulky podélně překrojím a řezem dolů nasucho opeču na pánvi či grilu. Teprve pak potírám omáčkami, vrším zeleninu, masové, zeleninové či rybí placičky tak, aby výsledek nejen vypadal krásně, ale také báječně chutnal.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Hovězí hamburger

4 porce - příprava: 30 minut + odležení

  • 600 g hovězího masa z krku (nejlépe aspoň ze 60 % libové)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžíce rostlinného oleje

OMÁČKA:

  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce kečupu
  • 1/2 lžičky bílého vinného octa
  • dijonská hořčice
  • nakládané okurky nebo pickles
  • 4 hamburgerové bulky
  • 4 listy ledového salátu
  • 2 rajčata
  • 4 plátky kvalitního sýra (čedar nebo ementál)
  • sůl a pepř

Zachlazené a namleté hovězí maso smíchejte s jemně nasekanou cibulí, česnekem, přidejte worcester, čerstvě mletý pepř a špetku soli. Důkladně promíchejte a dejte alespoň na 20 minut odležet do ledničky. Z masové směsi připravte burgery.

Majonézu, kečup a vinný ocet smíchejte a odložte stranou.

Na rozpálené pánvi nebo grilu opékejte burgery z každé strany asi 3 až 4 minuty. Poslední dvě minuty položte na opečenou stranu masa plátek sýra.

Bulky krátce opečte ze strany, kde jsou naříznuté. Spodní část potřete připravenou omáčkou, vrchní část hořčicí. Vložte maso, salát, okurky a rajčata. Můžete ještě přidat připravenou omáčku.

Vegetariánský burger z červených fazolí

4 porce - příprava: 30 minut + odležení

  • 2 plechovky červených fazolí
  • 1 menší červená cibule
  • 1/2 žluté papriky
  • 1 malá chilli paprička
  • 2 lžíce rajčatové passaty
  • troška tabaska
  • 1 vejce
  • 2 krajíce celozrnného chleba, rozmixované
  • 4 hamburgerové bulky
  • 2 rajčata
  • hrst rukoly
  • 1 avokádo
  • 1 limetka
  • dijonská hořčice
  • sůl a pepř

Omyté a okapané fazole rozmačkejte vidličkou (nebo rozmixujte) na pyré. Přidejte jemně nakrájenou cibuli, žlutou a chilli papričku, passatu, pár kapek tabaska, vejce a chlebovou strouhanku. Důkladně promíchejte, osolte, opepřete a asi na 20 minut odložte do ledničky. Pak tvořte burgery a grilujte je nebo osmažte na rozpálené pánvi.

Bulky opečte a spodní díl potřete hořčicí. Vložte hamburger, plátky rajčat a avokáda, pokapané limetkovou štávou, rukolu a plátky rajčat.

Krůtí hamburger

4 porce - příprava: 30 minut + odležení

  • 600 g krůtího masa, umletého
  • 1 větší červená cibule
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 150 g sýra feta
  • 1 menší cuketa bez zrníček
  • 120 ml bílého jogurtu
  • 1 lžíce čerstvé máty
  • 2 rajčata
  • 4 listy hlávkového salátu
  • 4 burgerové bulky

Smíchejte maso, najemno nasekanou cibuli, oregano, citronovou kůru a rozdrobený sýr. Důkladně promíchejte a ze vzniklé směsi vytvarujte čtyři burgery. Snažte se, aby sýr nebyl na jejich povrchu, ale byl spíš ukryt v mase. Zakryté fólií dejte zachladit do ledničky. Pak přibližně 4 minuty z každé strany opékejte na pánvi nebo grilu.

V misce smíchejte nastrouhanou cuketu s jogurtem a nasekanou mátou. Překrojené bulky nasucho opečte. Burger připravte navrstvením opečených karbanátků, listů salátu, plátků rajčat a připravené omáčky.

Lososový burger

4 porce - příprava: 30 minut + odležení

  • 600 g filet z lososa
  • 4 lžíce čerstvého kopru
  • 4 jarní cibulky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 12 slaných sušenek
  • 1 velké vejce
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 250 ml řeckého jogurtu
  • 1/2 salátové okurky bez zrníček
  • 4 celozrnné žemle
  • sůl a pepř

Ve středně velké misce smíchejte na malé kousky nakrájené rybí maso, 2 lžíce nasekaného kopru, 2 jarní cibulky, jemně nasekané, citronovou kůru, rozdrcené sušenky, vejce, špetku soli a pepře. Směs rozdělte na čtyři stejné díly a vytvarujte burgery. Zakryté fólií dejte do ledničky.

Asi 20 minut před grilováním nebo opékáním placičky vyjměte z ledničky a nechte stát při pokojové teplotě. Lehce je potřete olejem a 2 až 3 minuty z každé strany opečte na pánvi nebo grilu.

Mezitím smíchejte jogurt se zbývajícím koprem, najemno nasekanými jarními cibulkami, nahrubo nastrouhanou okurkou a špetkou soli. Opečený burger dejte do překrojené bulky, přidejte připravený dresink a hned podávejte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud