Malinový cheescake Foto: iStock

Malinový cheescake Foto: iStock

Muffiny s malinami a ostružinami Foto: iStock
Maliny jsou plné vitamínů Foto: iStock
Malinový dort s ostružinami Foto: iStock
Mřížkový koláč Foto: iStock
10
Fotogalerie

Maliny a ostružiny jsou skvělé na pečení: Zkuste koláč, muffiny i dort

Šťavnaté, nakyslé a voňavé, takové jsou plody vrcholného léta, které budou fantastické všude, kam je přidáte.

Kynutý malinový koláč s krémem

Nebojte se udělat rovnou dvojnásobné množství na velký plech. Tahle dobrota hned zmizí.

Suroviny (na 9 kusů):

Na těsto: 
1/4 kostky droždí
3 lžíce mléka
225 g hladké mouky
1 vejce
50 g cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
75 g másla

Na náplň:
šťáva z kůry 1 citronu
2 vejce
2 lžičky vanilkového pudinkového prášku
50 g moučkového cukru
300 g zakysané smetany
2 lžíce zavařeniny
30 g másla + na formu
asi 750 g ovoce (rebarbora, maliny, ostružiny, jahody)

Už jste slyšeli o veganském sněhu z nálevu cizrny? Jak ho vyrobit, najdete na videu: 

POSTUP:

Vlažné suroviny na těsto zpracujte (bez zadělávání kvásku) na hladké, nelepivé těsto a dejte ho na 30 minut do chladu. Pak ho vyválejte na velikost formy, tu vymažte a těsto do ní vložte. Dejte zase do chladu. Smíchejte šťávu a kůru s vejci, pudinkem, cukrem a smetanou. Korpus potřete zavařeninou, poklaďte ovocem a zalijte krémem. Poklaďte pokrájeným máslem a při 180 °C pečte 35 až 40 minut.

TIP: V zimě bude chutnat i s kompotovaným ovocem.

Makový dort s malinami

Vypadá fantasticky a stejně tak i chutná. Určitě se hodí i na oslavu.

Suroviny (na 16 kusů):
600 g malin
240 g cukru
2 vejce
100 ml oleje
100 ml pomerančové šťávy
150 g hladké mouky
1 lžíce kakaa
1/2 sáčku kypřicího prášku
2 balení červeného dortového želé
400 g smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
2 balení ztužovače šlehačky
2 lžíce mletého máku

POSTUP:

Nejdříve nasypte 80 g cukru na 500 g malin a nechte stát (přes noc, aby pustily šťávu). Vejce šlehejte se 125 g cukru do pěny, přimíchejte olej a pomerančovou šťávu. Mouku prosejte s kakaem a práškem a vmíchejte je k vaječné směsi. Těsto přesuňte do vymazané formy o průměru 26 cm a při 200 °C pečte 20 až 25 minut. Po 10 minutách vyjměte korpus, nechte vychladnout a pak zase dejte do čisté formy.

Maliny sceďte a šťávu doplňte do 450 ml vodou nebo ovocnou šťávou, přidejte zbylý cukr a podle návodu připravte červené želé. Vmíchejte do něj odkapané maliny a po lžících dávejte na korpus. Nechte 30 minut v ledničce. Pak vyšlehejte smetanu s vanilkovým cukrem a ztužovačem a vmíchejte mák. Krém natřete na želé a nechte ztuhnout. Před podáváním ozdobte zbylými malinami.

TIP: Pokud se bojíte, že by se želé vsáklo do korpusu, potřete ho nejdřív několika lžícemi marmelády.

Piškotová roláda s malinami

Suroviny (na 10 kusů):

Na piškot:
4 vejce
125 g cukru + na utěrku
1 vanilkový cukr
125 g hladké mouky

Na náplň:
150 g lučiny
300 g smetanového jogurtu
75 g moučkového cukru
6 plátků želatiny
2 lžíce rybízového likéru
250 ml smetany ke šlehání
400 g malin

POSTUP:

Vejce šlehejte se 2 lžícemi vlažné vody, přisypávejte oba cukry, poprašte prosátou moukou a promíchejte. Natřete na plech vyložený pečicím papírem a při 200 °C pečte 12 až 15 minut. Pak překlopte na utěrku posypanou cukrem, stáhněte papír a srolujte.

Prošlehejte lučinu, jogurt a cukr, želatinu namočte do vody. Až změkne, rozpusťte ji v zahřátém likéru a přimíchejte do krému, nakonec vmíchejte ušlehanou smetanu. Krémem potřete roládu, posypte 300 g malin a srolujte. Nechte v ledničce přes noc, pak ozdobte zbývajícím ovocem a krájejte na plátky.

Obláčky s ostružinovou omáčkou 

Upečte si je dopředu. Až přijde návštěva, připravte ostružinovou omáčku a podávejte. 

Suroviny (na 6 kusů):

Na obláčky:
4 bílky
225 g jemného pískového cukru
2 lžičky škrobu
1 lžička octa

Na omáčku:
400 g směsi ovoce (ostružiny, rybíz, borůvky)
3–4 lžíce cukru
1 lžička škrobu
mandlové plátky na ozdobu

POSTUP:

Elektrickým šlehačem šlehejte bílky v suché nádobě, jakmile začnou bělat, pramínkem do nich zapracujte cukr, pak poprašte prosátým škrobem a pokapejte octem, dál šlehejte dotuha. Na plech vyložený papírem naneste lžícemi 6 bílkových hnízd, vložte do trouby vyhřáté na 130 °C a nechte 2 hodiny sušit.

Na omáčku povařte ostružiny a další ovoce smíchané s cukrem a poprášené škrobem tak, aby ovoce trochu změklo a omáčka nebyla úplně tekutá. Omáčkou pak polijte hnízda a posypte mandlemi.

Malinové muffiny

Suroviny (na 12 kusů):
250 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
100 g cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
170 ml mléka
1 vejce
50 ml oleje
100 g malin
70 g bílé čokolády
moučkový cukr na poprášení

POSTUP:

Do jedné mísy dejte mouku, prášek, oba cukry, sůl a dobře promíchejte. V druhé misce promíchejte olej s mlékem a vejcem, obě hmoty spojte v těsto. Pak do něj vmíchejte na kousky posekanou čokoládu a zlehka zapravte maliny. Moc nepromíchávejte, aby se nerozpadly. Těstem naplňte vymazanou formu a při 180 °C pečte asi 25 minut. Po upečení muffiny posypte moučkovým cukrem.

Mřížkový ostružinový koláč

Mřížku nebo lístky z těsta na povrchu můžete klidně vynechat, a ušetřit si tak práci. Ale na druhou stranu s nimi bude koláč vypadat jako z pohádky. Mřížkový koláč je prostě klasika.

Suroviny (na 16 kusů):

Na těsto: 
240 g hladké mouky
2 lžíce cukru
160 g másla
4–5 lžic studené vody

Na náplň:
400 g ostružin
3 vejce
300 ml smetany ke šlehání
60 g cukru
2 lžíce tuzemáku

POSTUP:

Suroviny na těsto zpracujte a rozdělte na dvě části (1/3 a 2/3), zabalte a dejte chladit na 30 minut. Pak vyválejte na 30 cm, placku vložte do hlubší formy, propíchejte dno, zakryjte papírem a suchými luštěninami a pečte při 220 °C 10 minut, odstraňte papír a luštěniny a pečte dalších 10 minut. Poté poklaďte ostružinami, zalijte náplní umíchanou z vajec, smetany, cukru a rumu. Ze zbytku těsta vykrajujte lístky a ozdobte jimi koláč. Při 180 °C pečte asi 30 minut.

Doporučujeme

Články odjinud