Svátky jara den po dni. Ty nej velikonoční recepty - díl I.

Svátky jara den po dni. Ty nej velikonoční recepty - díl I.

Naše babičky říkaly, že na škaredou středu bychom měli jíst něco „pokaženého“, na zelený čtvrtek něco zeleného a na velký pátek něco odlehčeného. A pak už jsou na řadě báječné velikonoční speciality!


Škaredá středa: V tento den měly hospodyně za úkol podávat co nejošklivější jídlo. Jedním z nich byl třeba trhanec, který sice nevypadal zrovna vábně, ale celá rodina si na něm skvěle pochutnala.


Trhanec s jablky a rozinkami

4 porce - příprava: 40 minut

  • 240 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 8 vajec
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 2 jablka
  • olej na smažení
  • 50 g rozinek
  • moučkový cukr na posypání

V míse smíchejte mouku, sůl a oba cukry. Přidejte žloutky i mléko a propracujte dohladka. Z bílku ušlehejte sníh a zlehka ho vmíchejte k těstu. Nechte chvilku odležet a mezitím nakrájejte jablka zbavená jádřince na tenčí plátky. Na pánvi rozehřejte olej, vložte jablka a krátce je orestujte.

Potom vlijte polovinu těsta, zasypte rozinkami a nechte zespodu zezlátnout. Obraťte spodní část a opět opékejte. Nakonec omeletu natrhejte hranou obracečky. Trhanec přendejte na dva talíře a poprašte moučkovým cukrem. U druhé poloviny těsta postup zopakujte.


Zelený čtvrtek: V tento den by se mělo na stole objevit něco zeleného, ať už to bude hrášek, špenát nebo brokolice. Na Zelený čtvrtek se také pečou jidáše symbolizující provaz, na němž se oběsil zrádný apoštol.


Jarní zeleninová polévka

4 porce - příprava: 60 minut

  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • ½ celeru
  • 2 lžíce másla
  • 3 brambory typu A
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • sůl
  • 5 kuliček pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 150 g hrášku
  • jarní bylinky (pažitka, petrželka)

Kořenovou zeleninu očistěte, nakrájejte na kostičkya orestujte na másle dozlatova. Potom vmíchejte na kostičky nakrájené brambory, řapíkatý celer a zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem. Dochuťte solí, přidejte pepř, nové koření i bobkový list a vařte asi 40 minut. Na posledních 5 minut přidejte hrášek. Na talíři ozdobte nadrobno nasekanými čerstvými bylinkami a podávejte s kopřivovým svítkem.

Kopřivový svítek

4–6 porcí - příprava: 30 minut

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 2 ředkvičky
  • 3 velké hrsti čerstvých kopřiv
  • sůl a pepř
  • čerstvá petrželka

V míse smíchejte mléko, celá vejce, mouku a prášek do pečiva. Do těsta zapracujte nadrobno nakrájenou šalotku, česnek i ředkvičky, dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidejte nasekané kopřivy a petrželku. Vše promíchejte a nechte asi 5 minut odstát. Na pánvi rozehřejte olej a směs na ni nalijte. Smažte po obou stranách dozlatova. Svítek nakrájejte na tenké nudličky a vmíchejte je do hotové polévky.

Medové jidáše

20 kousků - příprava: 45 minut + kynutí

  • 170 ml plnotučného mléka
  • 21 g droždí
  • 70 g krupicového cukru
  • 350 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 70 g másla
  • 1 žloutek
  • vejce a med na potření

Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a nechte v teple vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku, sůl, rozehřáté máslo, žloutek a přidejte vzešlý kvásek. Vypracujte těsto, poprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu.

Vykynuté těsto rozdělte zhruba na 20 kousků, vyválejte dlouhé válečky a stočte je do tvaru šnečí ulity. Moc neutahujte. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, tím spojíte i konce, aby držely tvar. Pečte v troubě při 160 °C dozlatova, asi 15 minut. Ještě horké jidáše potřete medem.


Velký pátek: Den věnovaný smutku, rozjímání, modlitbám a také půstu. Jediné maso, které se smí na Velký pátek konzumovat, je to rybí. Samozřejmě bychom měli být střídmí nejen v jídle, ale také v pití alkoholu.


Pstruh s bylinkovým máslem

4 porce - příprava: 45 minut

  • 2 větší pstruzi
  • 4 jarní cibulky
  • 1 citron
  • svazek koriandru
  • sůl a pepř
  • hladká mouka na zaprášení
  • 4 lžíce másla
  • 200 g hrášku
  • 2 lžíce třtinového cukru

Vykuchané a očištěné pstruhy zlehka nařízněte po obou bocích (do kůže udělejte několik zářezů). Dovnitř ryby vložte nakrájenou cibulku, plátky citronu a koriandr. Pak ryby osolte a opepřete zevnitř i zvenku a zaprašte moukou. V pekáčku rozehřejte asi 2 lžíce másla, vložte na něj ryby a pečte je odkryté v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut. Doba úpravy záleží na velikosti.

Mezitím přiveďte v hrnci k varu 200 ml vody. Vhoďte do ní hrášek, zbývající máslo i cukr a za stálého míchání nechte vodu vypařit. Máslo společně s cukrem hrášek zkaramelizuje. Ještě teplé pstruhy potřete bylinkovým máslem a podávejte s karamelizovaným hráškem.

Bylinkové máslo

4 porce - příprava: 10 minut + tuhnutí

  • 100 g másla
  • čerstvé bylinky
  • sůl a pepř

Máslo nechte změknout, vetřete do něj nasekané bylinky a dochuťte solí a pepřem. Utřete do jemného krému. Přendejte do misky a nechte ztuhnout v ledničce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Velikonoční speciál.

Doporučujeme

Články odjinud