Jedlé kaštany Zdroj: Stockfood.cz

Jedlé kaštany Zdroj: Stockfood.cz

Jedlé kaštany Zdroj: Stockfood.cz
Kaštany v armagnaku Zdroj: Stockfood.cz
Jemná kaštanová polévka Zdroj: Stockfood.cz
Kaštanové pyré s kaštany pečenými na rozmarýnu Zdroj: Stockfood.cz
7
Fotogalerie

Zkuste jedlé kaštany

Koncem září začíná, okolo Vánoc vrcholí a v únoru končí sezona jedlých kaštanů. Kde se vzaly, jak nám prospívají a co z nich uvařit?

Původem je mohutný strom kaštanovník od Středozemního moře, kde jeho plody začali konzumovat lidé asi před dvěma a půl tisíci lety. Do střední Evropy se dostal s Římany a je mu tady trochu zima, proto mají zdejší kaštany o něco menší plody. Nejlépe se mu daří na jižní Moravě, ale nejseverněji položená kaštanka je ještě v Čechách. Dvouhektarový sad nechal v Nasavrkách na Chrudimsku vysázet v roce 1774 kníže Jan Adam Auersperg.

Už starověké civilizace využívaly kaštan k léčení mnoha nemocí a o své léčitelské renomé nepřišly kaštany ani dnes. Obsahují totiž spoustu zdraví prospěšných látek a žádné škodlivé. Jsou výborným zdrojem energie a přitom obsahují málo cukru, takže jsou vhodné i pro diabetiky.

Čím jsou prospěšné?

  • obsahují draslík, vápník, fosfor a další užitečné látky
  • podporují činnost srdce
  • snižují krevní tlak
  • čistí játra a ledviny
  • pomáhají i při úzkostech

Kaštanů existují dva druhy: Marroni jsou větší a chutnější, vhodné jsou zejména k pečení. Castagne jsou zase vhodné spíše k vaření ve vodě. Před oběma úpravami – vařením i pečením – je třeba naříznout slupku do písmene T a potom je buď pomalu vařit ve vroucí vodě asi 20 minut, nebo péct v předehřáté troubě při 190 °C 10 až 15 minut.

Po tepelné úpravě musíte kaštany hned oloupat (a zbavit i šedavých hořkých vláken pod skořápkou), jinak jejich slupka opět ztvrdne. Oloupané a tepelně upravené kaštany můžete dál zpracovávat podle konkrétních receptů. Vyzkoušejte třeba ty naše.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Kaštany v armagnaku

Oloupané, předem upečené kaštany vyskládejte do sklenice a zalijte je armagnakem. Zavíčkujte a uschovejte v temnu.

Stejně jako do armagnaku je můžete naložit i do jiného kvalitního vysokoprocentního alkoholu – do třtinového rumu, brandy nebo koňaku.

Takto naložené kaštany jsou zdravé, protože alkohol z nich uvolní cenné látky. Můžete je použít třeba do dezertů či sladkých krémů.


Kaštanové pyré s kaštany pečenými na rozmarýnu

4 porce - příprava: 60 minut

NA KAŠTANY:

  • 2 lžíce másla
  • 2 velké cibule
  • 300 g předem pečených oloupaných kaštanů
  • pár snítek rozmarýnu
  • 3 dl masového vývaru
  • 3 lžíce portského vína
  • sůl a mletý pepř

NA PYRÉ:

  • 450 g předem upečených oloupaných kaštanů
  • 2 dl smetany 12%
  • sůl a pepř
  • 50 g másla

Troubu předehřejte na 170 °C. V pekáčku na másle orestujte na kolečka nakrájenou cibuli, na ní osmažte kaštany, přidejte rozmarýn, zalijte vývarem a zakryté vložte do trouby asi na 25 až 30 minut.

Udělejte pyré: Kaštany jemně umelte, nasypte je do kastrůlku, zalijte smetanou, osolte, opepřete a zjemněte máslem.

Do hotového výpeku z kaštanů přidejte portské, osolte a opepřete, můžete ještě zjemnit trochou čerstvého másla.

Náš TIP: Kaštanové pyré se hodí nejen ke kaštanům, je skvělé třeba k vařenému uzenému nebo ke zvěřinovým pečením.


Pečená kuřátka s kaštanovou nádivkou

4 kuřátka - příprava: 80 minut

  • 4 malá kuřátka (tzv. jarní)
  • sůl a mletý pepř
  • bobkový list nebo šalvěj
  • 100 g másla

NA NÁDIVKU:

  • 250 g toastového chleba
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 1 dl mléka
  • 2 vejce
  • 300 g předem upečených oloupaných kaštanů
  • 1 hrst nasekané zelené petrželky
  • 2 špetky muškátového oříšku,
  • sůl a mletý pepř

Toastový chléb nakrájejte na kostičky a pečte v troubě při 190 °C asi 5 minut. Přesypte kostičky do mísy a zalijte je mlékem. Na kostičkách slaniny opečte v pánvi nakrájenou cibuli a vmíchejte je k namočenému chlebu. Přidejte vejce, nasekané kaštany a petrželku. Dochuťte.

Kuřátka vně i uvnitř osolte a opepřete, naplňte nádivkou a svažte jim stehna. Pečte je s bobkovým listem nebo šalvějí, obložená kousky másla prvních 15 minut při vyšší teplotě, pak stáhněte na asi 160 °C a dopékejte za častého přelévání šťávou, až bude nádivka propečená a kuřátka zlatavá.


Jemná kaštanová polévka

4 porce - příprava: 80 minut

  • 450 g předem upečených oloupaných kaštanů
  • 220 g pancetty (může být i anglická slanina)
  • 1 cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 300 g brambor typu B
  • 200 ml smetany 12%
  • sůl a pepř

NA DOPLNĚNÍ:

  • na másle osmažené chlebové krutonky
  • nasekaná zelená petrželka

Kaštany nasekejte nahrubo. V hrnci orestujte nakrájenou pancettu, přidejte k ní nahrubo nakrájenou cibuli a kaštany a restujte tak dlouho, až cibulka zezlátne.

Potom zalijte vývarem, přidejte oloupané a na velké kostky nakrájené brambory a pomalu vařte asi 25 minut, až jsou všechny suroviny v polévce dokonale měkké.

Polévku rozmixujte na krém, vlijte do ní smetanu, nechte chvilku přejít varem a ochuťte solí a pepřem. Podávejte s křupavými krutonky a nasekanou petrželkou.

Náš TIP: Hotovou polévku můžete ještě vylepšit na talířích nebo v miskách kopečkem zakysané smetany nebo dotuha ušlehané šlehačky.


Závin s kaštanovým tvarohem

2 záviny - příprava: 60 minut

NA NÁPLŇ:

  • několik sušených švestek
  • 3 lžíce tuzemáku
  • 200 g předem upečených oloupaných kaštanů
  • 100 g loupaných mandlí
  • 4 dl polotučného mléka
  • 200 g krupicového cukru
  • 3 lžíce solamylu
  • 1 měkký tvaroh

NA ZÁVINY:

  • 1 balení nerozváleného listového těsta
  • hladká mouka na vál
  • 1 vejce na potření

Švestky zalijte tuzemákem. Kaštany a mandle vařte ve 3 mléka doměkka (asi 30 minut). Před koncem varu přidejte cukr a vše rozmixujte.

Troubu předehřejte na 180 °C. Ve zbytku mléka rozmíchejte solamyl, přidejte ho do směsi, nechte krátce přejít varem a hotový pudink dejte vychladnout. Pak ho prošlehejte s tvarohem a vmíchejte okapané švestky.

Těsto rozdělte na poloviny, rozválejte na pomoučněném válu, potřete polovinou náplně a zaviňte. Ozdobně prořezejte, potřete vejcem a pečte na 190 °C asi 20 minut dozlatova.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 11/2013.

Doporučujeme

Články odjinud