Cuketová pomazánka s pistáciemi Zdroj: Profimedia.cz

Cuketová pomazánka s pistáciemi Zdroj: Profimedia.cz

Cuketová polévka s bylinkovými muffiny Zdroj: Profimedia.cz
Cuketový koláč Zdroj: Profimedia.cz
Kuřecí paličky po baskicku Zdroj: Profimedia.cz
Mořský okoun s grilovaným lilkem Zdroj: Profimedia.cz
5
Fotogalerie

Cuketa & lilek - skvělá dvojka pro konec léta

Tahle zelenina patří k letnímu grilování i podzimní kuchyni. Není chuťově příliš výrazná, a tak se dobře kombinuje s dalšími ingrediencemi. Užijte si babí léto dosyta!

Cuketová pomazánka s pistáciemi

4 porce - příprava: 35 minut

  • 4 menší cukety
  • 100 g vyloupaných pistácií
  • olivový olej
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • oregano a petrželka

Troubu zapněte na 180 °C. Cukety nakrájejte na kolečka, osolte a nechte odležet. Pistácie spařte vroucí vodou a oloupejte. Cukety osušte, promíchejte se lžící oleje a pečte asi 25 minut doměkka. Nechte zchladnout. Rozmixujte se zbylými surovinami. Na chlebu ozdobte pistáciemi.


Cuketová polévka s bylinkovými muffiny

4 porce - příprava: 75 minut

NA 8 MUFFINŮ:

  • 300 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • sůl
  • 150 ml podmáslí
  • 2 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 cukety
  • 2 lžíce bylinek
  • citronová kůra

NA POLÉVKU:

  • 2–3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 4 malé cukety
  • pepř a sůl
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • bazalka
  • 50 ml smetany na vaření

Troubu zapněte na 180 °C. Formičky na muffi ny vymažte. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Všechny mokré ingredience prošlehejte a vmíchejte do nich nastrouhanou cuketu, nasekané bylinky a kůru. Vmíchejte mouku a těstem naplňte formičky. Pečte 40 minut. Česnek nasekejte a orestujte na oleji. Přidejte pokrájené cukety a asi 10 minut restujte do změknutí. Zalijte vývarem a povařte. Přidejte bazalku, smetanu, rozmixujte a dochuťte.


Cuketový koláč

forma o Ø 24 cm - příprava: 40 minut

  • 1 balení křehkého těsta
  • 3 cukety
  • sůl a pepř
  • 2 velká vejce
  • podle chuti pažitka a oregano
  • 1–2 stroužky česneku
  • 200 g ricotty
  • 150 g čerstvého kozího sýra

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte, urovnejte do koláčové formy a dno propíchejte vidličkou. Překryjte čtvercem pečicího papíru, zasypte luštěninami a dejte na 10 minut předpéct do trouby. Cuketu nakrájejte na kolečka, osolte a nechte odležet.

Mezitím prošlehejte vejce s bylinkami, solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Vmíchejte ricottu a kozí sýr. Těsto vyndejte z trouby, sundejte pečicí papír s luštěninami a nechte chvilku zchladnout. Nalijte náplň. Navrch poklaďte osušená kolečka cukety. Troubu stáhněte na 180 °C a pečte do ztuhnutí.


Cuketa je vlastně druh tykve, který byl vyšlechtěn v Itálii. Vyzkoušejte také cuketové květy, nejlepší jsou plněné.

Lilek neboli baklažán je elegantní příbuzný brambory, je náročný na teplo a na talíři je skvělý pečený, smažený i marinovaný.


Kuřecí paličky po baskicku

4 porce - příprava: 90 minut

  • 8 kuřecích paliček bez kůže
  • 1 lilek
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 1 červená cibule
  • 1 červená a 2 zelené chilli papričky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 plechovka sterilovaných rajčat
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 150 g uzené vepřové šunky
  • 3 bobkové listy
  • cibulková nať a 2 rajčata k podávání

Kuře osolte a opepřete, lilek nakrájejte na kousky a osolte. Nechte odležet. Pak lilek osušte papírovou utěrkou. V hluboké pánvi rozehřejte olej a kuře na něm zprudka opečte. Vyjměte. Orestujte lilek. Přidejte na nudličky nakrájenou cibuli, jemně nasekané chilli papričky zbavené semínek. Opékejte asi 5 minut doměkka.

Vmíchejte prolisovaný česnek a nechte rozvonět. Přidejte papriku a ještě zpěňte. Vložte zpět kuřecí maso, zalijte pokrájenými rajčaty a vývarem. Vmíchejte nahrubo nakrájenou šunku a bobkový list. Plamen stáhněte na minimum, přiklopte poklicí a asi hodinu za občasného promíchání duste doměkka.

Dochuťte solí a pepřem a podle potřeby omáčku zredukujte. Rajčata zbavte semínek a nakrájejte. Maso podávejte posypané natí a rajčaty. Jako příloha se hodí dušená rýže.


Mořský okoun s grilovaným lilkem

2 porce - příprava: 45 minut

  • 2 mořští okouni
  • sůl a pepř
  • svazek koriandru
  • olivový olej
  • 1 lilek
  • 1 citron
  • hrst fazolkových lusků
  • thajská bazalka

Rybu očistěte, kůži z obou stran ostrým nožem mělce nařízněte. Zevnitř i zvenku okouny osolte a opepřete a do břicha jim vložte trochu koriandru. Zprudka opečte z obou stran na olivovém oleji. Přiklopte a na mírném plameni ještě chvíli opékejte, až bude maso hotové.

Lilek nakrájejte na plátky, nasolte a nechte odležet. Otřete dosucha a opečte na grilovací pánvi spolu s kousky omytého citronu a fazolkovými lusky. Rybu podávejte se salátem z pečené zeleniny, zakápnutou olivovým olejem a s koriandrem i thajskou bazalkou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud