Panenka je vhodná zejména na minutky, můžete ji péct i smažit. Zdroj: Stockfood.cz

Panenka je vhodná zejména na minutky, můžete ji péct i smažit. Zdroj: Stockfood.cz

Panenka plněná gorgonzolou Zdroj: Stockfood.cz
Žebra jsou oblíbenou pochoutkou k pivu či vínu, báječná jsou marinovaná nebo uzená. Zdroj: Stockfood.cz
Grilovaná BBQ žebírka Zdroj: Stockfood.cz
Pečeně s kostí patří k tomu nejlepšímu z vepřového masa, je ideální zejména na pečení, vynikající také na gril. Zdroj: Stockfood.cz
6
Fotogalerie

Vepřové hodování

Pozvali jste přátele na jídlo a nevíte, co jim nabídnout? Zapomeňte na vepřo knedlo zelo a zkuste vepříka pojednat světověji. Žebírka, roláda nebo pečínka udělají z obyčejné večeře skvělou párty.

Panenka plněná gorgonzolou

4 porce - příprava: 65 minut

  • 500 g brambor typu B
  • sůl a pepř
  • 1 kg vepřové panenky
  • 250 g gorgonzoly
  • rostlinný olej
  • čerstvý rozmarýn a majoránka

Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Vepřovou panenku prokrojte, zevnitř osolte a opepřete a posypejte rozdrobenou gorgonzolou.

Pevně smotejte a převažte potravinářským provázkem tak, aby sýr nemohl vytékat. Na rozpáleném oleji maso ze všech stran zprudka opečte, aby se zatáhlo. Pak ho dejte do pekáčku a pečte v předehřáté troubě 20 minut.

Mezitím brambory slijte, osušte papírovou utěrkou a orestujte na oleji dozlatova. Panenku nechte asi 10 minut odležet, zbavte ji provázku, krájejte na plátky a podávejte s opečenými bramborami a čerstvými bylinkami.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Grilovaná BBQ žebírka

4–6 porcí - příprava: 2,5 hodiny + odležení

  • 1,5 kg vepřových žeber
  • sůl a pepř
  • 1/2 hrnku BBQ omáčky + k podávání
  • 6 lžic medu
  • 3 stroužky česneku

Žebra opláchněte, osušte a zbavte blány. Osolte je a opepřete, vložte do pekáče, podlijte hrnkem vody a zakryjte alobalem. Pečte asi 2 hodiny na 170 °C. Nechte vychladnout, naporcujte a potřete BBQ omáčkou smíchanou s nadrceným česnekem a medem.

Troubu zapněte na horní ohřev nebo gril, žebra dejte na plech s grilovací mřížkou a opékejte dozlatova asi 8 minut. Pak je otočte a dopečte. Podávejte s chlebem a BBQ omáčkou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek


Vepřová pečeně s omáčkou Jack Daniel’s

4 porce - příprava: 2,5 hodiny + odležení

  • 1,5 kg vepřové pečeně s kostí
  • 1/2 hrnku hrubozrnné hořčice
  • sůl a pepř

OMÁČKA:

  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 100 ml Jack Daniel´s whiskey
  • 100 ml sójové omáčky
  • 70 ml kečupu
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce drceného česneku
  • 1 lžička nasekaných chilli papriček
  • sůl a pepř

Začněte omáčkou: do pánve nasypte cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat, pak přidejte zbývající ingredience a za stálého míchání je nechte probublávat asi 5 minut. Omáčku přendejte do skleniček, po vychladnutí zavíčkujte a uložte do chladničky.

Maso osolte, opepřete a ze všech stran potřete hořčicí a omáčkou. Nechte několik hodin odležet v pekáčku, aby se chutě prolnuly. Troubu předehřejte na 120 °C, maso v pekáčku přiklopte a dejte péct asi na 80 minut.

Pak odklopte a za občasného potírání omáčkou pečte ještě alespoň 40 minut. Na posledních 10 minut zvyšte teplotu, aby se udělala kůrčička. Po vyjmutí z trouby nechte maso chvíli odležet. Podávejte nakrájené na plátky se smaženými hranolky nebo čerstvým pečivem a zbylou omáčkou Jack Daniel´s.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud