4 skvělé dezerty ke kávě

4 skvělé dezerty ke kávě

Když dezert, tak poctivý a lahodný. Zkuste si užít letošní jaro trochu netradičně a přitom sladce.

Odpalovaná vajíčka s krémem

25–30 vajíček - příprava: 45 minut

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 100 g másla špetka soli
  • 160 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • tmavá čokoládová poleva
  • 3 lžíce nasekaných mandlí

KRÉM:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 50 ml tuzemáku
  • 1,5 sáčku vanilkového pudinku
  • 125 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru (nebo 800 g vanilkové zmrzliny)

Mléko s máslem a solí přiveďte k varu. Přidejte mouku, odstavte, zamíchejte a za stálého míchání zahřívejte (odpalujte), až vznikne hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce. Nechte ho zchladnout a přendejte do mísy. Do těsta postupně vmíchejte vejce a prášek do pečiva.

Těsto naplňte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte bochánky. Vložte do trouby předehřáté na 200 až 220 °C (teplotu je nutné dodržet!) a během prvních 7 minut nechte troubu bezpodmínečně zavřenou, jinak těsto „spadne”. Pak zkontrolujte a dopečte dozlatova.

Než vychladnou, připravte krém: z mléka, tuzemáku a pudinkového prášku uvařte pudink a nechte ho zchladnout. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, po částech do ní vešlehejte vychladlý pudink.

Bulky prokrojte a namažte krémem. Přiklopte druhou polovinou, polijte rozehřátou čokoládovou polevou a posypte nasekanými mandlemi. Místo krému můžete vajíčka naplnit také vanilkovou zmrzlinou. V tom případě ale ihned podávejte, aby neztratila konzistenci.


Žloutkové řezy

20–24 kousků - příprava: 45 minut + tuhnutí

  • 500 g listového těsta (vhodnější jsou už tři rozválené pláty)

KRÉM:

  • 600 ml plnotučného mléka
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 sáčky vanilkového pudinku v prášku
  • 200 g změklého másla
  • 80 g moučkového cukru
  • krystalový cukr

Plechy vypláchněte studenou vodou, přeneste na ně pláty těsta a propíchejte je vidličkou. Pokud nemáte těsto v plátcích, vyválejte na pomoučněném válu 3 stejné pláty asi 3–4 mm silné. Pečte je v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut a nechte vychladnout na plechách.

Z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku uvařte na malém plameni hustý pudink. Při vaření ho stále míchejte, aby se nepřipálil. Nechte zcela vychladnout (nejlépe pod fólií, aby se nevytvořil škraloup) a rozšlehejte elektrickým mixérem. Postupně do něj zapracujte máslo a moučkový cukr a vyšlehejte hladký krém.

Polovinou krému potřete jeden plát, přiklopte dalším plátem, potřete druhou polovinou krému a přiklopte posledním plátem. Položte na rovnou plochu, například na prkénko, zatížete druhým prkénkem a dejte do ledničky alespoň na 2 hodiny.

Před krájením posypte horní plochu hrubými krystaly cukru a nechte je zkaramelizovat pomocí flambovací pistole.

NÁŠ TIP: Pokud nemáte flambovací pistoli, můžete nakonec řezy polít klasickou citronovou polevou.


Čokoládové koláčky s oříšky

6 koláčků - příprava: 55 minut

  • 450 g křehkého těsta (prodává se chlazené)
  • luštěniny na zatížení

NÁPLŇ:

  • 200 g kvalitní tmavé čokolády
  • 50 ml smetany ke šlehání 33%
  • 1 lžíce másla
  • 200 g směsi oříšků (vlašské, piniové, pistáciové, mandle...)

Těsto vyválejte na pomoučněném válu, vykrájejte z něj kolečka a vyložte jimi 6 forem na malé koláčky (můžete použít i jednu formu a udělat velký koláč). Dna propíchejte na několika místech vidličkou, pokryjte je pečicím papírem a naplňte je suchými luštěninami, aby se těsto nenafouklo. Korpusy vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 minut.

Fazole opatrně vysypte, papír odstraňte a nechte úplně vychladnout. Čokoládu nalámejte na malé kousky a svařte ji na malém plameni se smetanou a máslem, až se rozpustí a vznikne hladká směs. Tu nalijte do korpusů a ještě horkou zasypte ořechy. Hotové koláčky nechte vychladnout, aby náplň mohla ztuhnout.


Chlebíček Madeira

1 forma na biskupský chlebíček - příprava: 70 minut

  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 1 lžíce mletých mandlí
  • 175 g krupicového cukru
  • 175 g změklého másla
  • jemně nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
  • máslo a hrubá mouka na vysypání formy

NA DOKONČENÍ:

  • meruňkový nebo pomerančový džem

Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Vejce rozdělte na bílky a žloutky a z bílků ušlehejte tuhý sníh. Smíchejte mouku, mandle, cukr, máslo, žloutky a citronovou kůru a šlehejte do hladké konzistentní směsi. Potom do těsta zlehka po částech zapracujte sníh.

Formu vymažte a vysypte trochou hrubé mouky a vlijte do ní hotové těsto. Naplněnou formu vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 50 minut. Pak zkontrolujte špejlí, kterou zapíchnete do chlebíčku, zda je těsto uvnitř upečené. Pokud na ní ulpí těsto, ještě chvíli je dopékejte.

Upečený chlebíček nechte vychladnout na mřížce a pak ho podávejte s džemem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud