Když dezert, tak poctivý a lahodný. Zkuste si užít letošní jaro trochu netradičně a přitom sladce.
Odpalovaná vajíčka s krémem
25–30 vajíček - příprava: 45 minut
- 250 ml plnotučného mléka
- 100 g másla špetka soli
- 160 g hladké mouky
- 4 vejce
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- tmavá čokoládová poleva
- 3 lžíce nasekaných mandlí
KRÉM:
- 500 ml plnotučného mléka
- 50 ml tuzemáku
- 1,5 sáčku vanilkového pudinku
- 125 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru (nebo 800 g vanilkové zmrzliny)
Mléko s máslem a solí přiveďte k varu. Přidejte mouku, odstavte, zamíchejte a za stálého míchání zahřívejte (odpalujte), až vznikne hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce. Nechte ho zchladnout a přendejte do mísy. Do těsta postupně vmíchejte vejce a prášek do pečiva.
Těsto naplňte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte bochánky. Vložte do trouby předehřáté na 200 až 220 °C (teplotu je nutné dodržet!) a během prvních 7 minut nechte troubu bezpodmínečně zavřenou, jinak těsto „spadne”. Pak zkontrolujte a dopečte dozlatova.
Než vychladnou, připravte krém: z mléka, tuzemáku a pudinkového prášku uvařte pudink a nechte ho zchladnout. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, po částech do ní vešlehejte vychladlý pudink.
Bulky prokrojte a namažte krémem. Přiklopte druhou polovinou, polijte rozehřátou čokoládovou polevou a posypte nasekanými mandlemi. Místo krému můžete vajíčka naplnit také vanilkovou zmrzlinou. V tom případě ale ihned podávejte, aby neztratila konzistenci.
Žloutkové řezy
20–24 kousků - příprava: 45 minut + tuhnutí
- 500 g listového těsta (vhodnější jsou už tři rozválené pláty)
KRÉM:
- 600 ml plnotučného mléka
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 2 sáčky vanilkového pudinku v prášku
- 200 g změklého másla
- 80 g moučkového cukru
- krystalový cukr
Plechy vypláchněte studenou vodou, přeneste na ně pláty těsta a propíchejte je vidličkou. Pokud nemáte těsto v plátcích, vyválejte na pomoučněném válu 3 stejné pláty asi 3–4 mm silné. Pečte je v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut a nechte vychladnout na plechách.
Z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku uvařte na malém plameni hustý pudink. Při vaření ho stále míchejte, aby se nepřipálil. Nechte zcela vychladnout (nejlépe pod fólií, aby se nevytvořil škraloup) a rozšlehejte elektrickým mixérem. Postupně do něj zapracujte máslo a moučkový cukr a vyšlehejte hladký krém.
Polovinou krému potřete jeden plát, přiklopte dalším plátem, potřete druhou polovinou krému a přiklopte posledním plátem. Položte na rovnou plochu, například na prkénko, zatížete druhým prkénkem a dejte do ledničky alespoň na 2 hodiny.
Před krájením posypte horní plochu hrubými krystaly cukru a nechte je zkaramelizovat pomocí flambovací pistole.
NÁŠ TIP: Pokud nemáte flambovací pistoli, můžete nakonec řezy polít klasickou citronovou polevou.
Čokoládové koláčky s oříšky
6 koláčků - příprava: 55 minut
- 450 g křehkého těsta (prodává se chlazené)
- luštěniny na zatížení
NÁPLŇ:
- 200 g kvalitní tmavé čokolády
- 50 ml smetany ke šlehání 33%
- 1 lžíce másla
- 200 g směsi oříšků (vlašské, piniové, pistáciové, mandle...)
Těsto vyválejte na pomoučněném válu, vykrájejte z něj kolečka a vyložte jimi 6 forem na malé koláčky (můžete použít i jednu formu a udělat velký koláč). Dna propíchejte na několika místech vidličkou, pokryjte je pečicím papírem a naplňte je suchými luštěninami, aby se těsto nenafouklo. Korpusy vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 minut.
Fazole opatrně vysypte, papír odstraňte a nechte úplně vychladnout. Čokoládu nalámejte na malé kousky a svařte ji na malém plameni se smetanou a máslem, až se rozpustí a vznikne hladká směs. Tu nalijte do korpusů a ještě horkou zasypte ořechy. Hotové koláčky nechte vychladnout, aby náplň mohla ztuhnout.
Chlebíček Madeira
1 forma na biskupský chlebíček - příprava: 70 minut
- 200 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 vejce
- 1 lžíce mletých mandlí
- 175 g krupicového cukru
- 175 g změklého másla
- jemně nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
- máslo a hrubá mouka na vysypání formy
NA DOKONČENÍ:
- meruňkový nebo pomerančový džem
Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Vejce rozdělte na bílky a žloutky a z bílků ušlehejte tuhý sníh. Smíchejte mouku, mandle, cukr, máslo, žloutky a citronovou kůru a šlehejte do hladké konzistentní směsi. Potom do těsta zlehka po částech zapracujte sníh.
Formu vymažte a vysypte trochou hrubé mouky a vlijte do ní hotové těsto. Naplněnou formu vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 50 minut. Pak zkontrolujte špejlí, kterou zapíchnete do chlebíčku, zda je těsto uvnitř upečené. Pokud na ní ulpí těsto, ještě chvíli je dopékejte.
Upečený chlebíček nechte vychladnout na mřížce a pak ho podávejte s džemem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.