Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu období, kdy konečně rostou. Pro zajímavé druhy, například asijské, se ale můžete vydat i do obchodu.
Houbová polévka s chlebem
4 porce - příprava: 45 minut
- hrst sušených hub
- 2 červené cibule
- olej
- 150 g lišek
- 1 l hovězího vývaru
- sůl a pepř
- 2 lžíce portského vína
- 4 plátky tmavého chleba
- 20 g parmazánu
- plocholistá petržel
Sušené houby svařte s 200 ml vody. Na kolečka nakrájenou cibuli osmažte dozlatova, přidejte pokrájené lišky, zalijte houbovým a hovězím vývarem a ještě 10 minut povařte. Dochuťte solí, pepřem a portským vínem. Chleba opečte v topinkovači. Na talíři ho zalijte polévkou a ozdobte parmazánem a petrželí.
Roláda z červeného zelí
4 porce - příprava: 60 minut
- 6 listů červeného zelí
- olej
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 350 g žampionů
- 180 g strouhaného perníku
- 2 vejce
- 150 g kešú oříšků
- 2 lžíce nasekané pažitky
- sůl a pepř
- 300 ml zeleninového vývaru
- 3 hrušky
- 150 ml plnotučného mléka
- 100 ml smetany
- 100 g gorgonzoly
V hrnci přiveďte k varu vodu a 15 minut v ní povařte zelí. Vyjměte a zchlaďte ve studené vodě.
Orestujte cibuli, česnek a 250 g žampionů. Vychladlé smíchejte s perníkem, vejcem, nasekanými kešú, pažitkou, solí a pepřem. Náplň rozdělte na listy a zamotejte. Roládky orestujte, zalijte vývarem a 20 minut duste.
Orestujte zbylé žampiony a nakrájené hrušky. V kastrůlku osmažte cibuli, přidejte mléko, smetanu a gorgonzolu. Dochuťte solí a pepřem. Roládky podávejte přelité omáčkou.
Kuře s houbovou nádivkou
4 porce - příprava: 2 hodiny
- 100 g staršího pečiva
- 100 ml plnotučného mléka
- 400 g hřibů
- 60 g slaniny
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- hrst plocholisté petržele
- 1 vejce
- kůra z 1 citronu
- 1 kuře
- sůl a pepř
- 750 g dýně hokkaidó
- olivový olej
- 100 ml bílého vína
- 200 ml drůbežího vývaru
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce škrobu
Pečivo nakrájejte a zalijte horkým mlékem. Asi 1 hub pokrájejte na větší kousky, zbytek najemno. Osmažte nakrájenou slaninu, 1 cibuli a česnek. Přidejte velké kousky hub a restujte ještě asi 4 minuty. S polovinou nasekané petržele, vejcem a kůrou vmíchejte do pečiva.
Troubu zapněte na 200 °C. Kuře osolte a opepřete. Naplňte nádivkou a uzavřete párátkem. Potom je za stálého přelévání pečte asi 1,5 hodiny. Dýni nakrájejte, smíchejte s olejem, solí a pepřem. Přibližně 20 minut před dopečením kuřete přidejte do pekáče dýni.
Na pánvi orestujte druhou cibuli nakrájenou na měsíčky, přilijte víno a nechte zredukovat. Přidejte vývar, zakysanou smetanu a v trošce vody rozmíchaný škrob. Provařte, osolte, opepřete. Orestujte zbytek hub a nechte ještě asi 8 minut dopéct s dýní.
Koláčky z hub šitake
6 porcí - příprava: 60 minut
- 450 g listového těsta
- 150 g hub šitake
- 2 stroužky česneku
- 10 g zázvoru
- 3 jarní cibulky
- 160 g mletého hovězího masa
- 150 g uvařených brambor
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1 žloutek
- olej
- pepř
SALÁT:
- 200 g brokolice
- 200 g mrkve
- 150 g bílé ředkve
- 1 jarní cibulka
- 100 g hub enoki
- 2 lžíce sezamu
- 10 g zázvoru
- na zálivku podle chuti sójová omáčka, rýžový ocet, cukr a sezamový olej, čerstvý koriandr
Těstem vyložte kulaté formičky, ze zbytku vykrájejte kolečka na víčka, která uprostřed nařízněte do kříže. Troubu zapněte na 180 °C. Osmažte očištěné a nakrájené šitake, nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor.
Cibulky pokrájejte na kolečka a smíchejte s šitake, mletým masem, pokrájenými bramborami, sójovou omáčkou a pepřem. Formičky s těstem naplňte směsí, přiklopte a přimáčkněte okraje. Přebytečné těsto odřízněte a ozdobte vidličkou. Potřete žloutkem a 30 minut pečte.
Brokolici rozdělte na růžičky a smíchejte s na nudličky pokrájenou mrkví a ředkví, kolečky jarní cibulky a houbami. Z uvedených ingrediencí udělejte dresink, který promíchejte se salátem. Koláčky podávejte se salátem a opraženým sezamem.
Salát ze zelí, čočky a hub
4 porce - příprava: 30 minut
- 120 g zelené čočky
- 40 g slaniny
- 200 g červeného zelí
- 1,5 lžíce krupicového cukru
- 220 ml zeleninového vývaru
- 40 ml sójové omáčky
- 1 červený dubový salát
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce vinného octa
- 2 lžíce ořechového oleje
- 1 stroužek česneku
- 200 g hlívy máčkové
- 40 g zeleninových chipsů
- olej
- sůl a pepř
Čočku uvařte. Slaninu nakrájejte a s nakrouhaným zelím orestujte. Tekutinu zredukujte, zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte vývar a sójovou omáčku a 10 minut poduste. Vmíchejte čočku a dochuťte. Smíchejte hořčici, vinný ocet a olej a vzniklým vinaigrettem zalijte zelný salát. Na oleji orestujte pokrájené houby, utřený česnek a přidejte do salátu. Podávejte s dubovým salátem a zeleninovými chipsy.
NÁŠ TIP: Nebojte se experimentů a místo čočky použijte třeba cizrnu, hlívu máčkovou pak můžete nahradit jinými asijskými houbami.
Smažená hlíva s bramborovým salátem
4 porce - příprava: 1 hodina
- 400 g brambor typu A
- 1 cibule
- 150 ml vývaru
- 3 lžíce vinného octa
- 1 lžíce kremžské hořčice
- 40 g lískových oříšků
- 150 g lišek
- 2 lžíce pažitky
- 5 lžic oleje
- sůl a pepř
ŘÍZKY:
- 4 lžíce hladké mouky
- 2 vejce
- 100 g strouhanky
- 30 g mletých oříšků
- 12 kousků hlívy
- 1 lžíce smetanového křenu
- 2 lžičky křenu
- 4 lžíce brusinkového kompotu
- olej
Brambory uvařte a nakrájejte. Přidejte nasekanou cibuli a dresink, 2 minuty povařte vývar, ocet a hořčici. Promíchejte a nechte odpočinout. Nasekané oříšky a pokrájené lišky orestujte na troše oleje. S nasekanou pažitkou vmíchejte do salátu. Houby očistěte a potřete křenem. Obalte v trojobalu a osmažte. Podávejte s křenem a brusinkami.
Více o houbách
CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI...
- Zamrazujte jen tepelně upravené houby! Očištěné a nakrájené plodnice nestačí jen naskládat do sáčků a dát do mrazáku, jsou totiž plné mykotoxinů. Houby nejdřív krátce poduste (stačí spařit vroucí vodou a nechat 5 minut odležet), pak teprve zamrazujte. Ušetříte si tak i místo v mrazáku.
- Dejte si pozor na modrající druhy hub, po některých vám při nedostatečné tepelné úpravě může být špatně. Pro jistotu je doporučujeme tepelně upravovat aspoň 20 minut!
- Dávejte pozor na sběr přemrzlých hub. Mrazem přešlé houby mění barvu klobouku, často také začnou plesnivět. Jednou přemrzlou houbu můžete použít k okamžité spotřebě, stejně jako jednou rozmražené maso už je ale znovu nezmrazujte!
- Možná jste slyšeli, že houby se nesmějí zapíjet alkoholem. Je to mýtus, i tak ale buďte střídmí a vyhněte se vysokoprocentním drinkům.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.