Pokud se vám chladné počasí dostalo až příliš pod kůži, neváhejte a ohřejte se na chvíli u plotny. Máme pro vás pořádnou dávku čokoládových receptů, u kterých si na své přijdou úplní začátečníci i pokročilí cukráři.
Čokoládový dort s nadýchaným krémem
forma o Ø 22 cm - příprava: 80 minut + tuhnutí
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- 30 ml silného espresa
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 300 g hladké mouky
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 prášku do pečiva
- 150 g měkkého másla
- 250 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 250 ml podmáslí
KRÉM:
- 3 bílky
- 175 g krupicového cukru
- 200 g měkkého másla
- 75 g hořké čokolády
Troubu zapněte na 175 °C. Čokoládu rozpusťte a smíchejte s horkým espresem a extraktem. Mouku prosejte s hřebíčkem a práškem do pečiva. Máslo vyšlehejte s cukrem do vysoké pěny. Pak jedno po druhém zašlehejte vejce. Postupně přidávejte čokoládu, mouku a podmáslí. Nalijte do formy a pečte 45 až 50 minut.
Bílky na sníh míchejte ve vodní lázni s cukrem, až se rozpustí a teplota dosáhne 71 °C. Vyšlehejte v lesklý pevný sníh – trvá to asi 15 minut. Zašlehejte máslo a rozpuštěnou čokoládu. Vychladlý dort prokrojte, promažte krémem a překryjte. Ozdobte zbytkem krému.
Domácí perník s čokoládou
1 plech s vyšším okrajem - příprava: 40 minut + tuhnutí
- 500 g hladké mouky
- 2 lžíce kakaa
- 250 g moučkového cukru
- 1 prášek do perníku
- 1 lžička jedlé sody
- 100 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 250 ml plnotučného mléka
- 250 ml podmáslí
POLEVA:
- 100 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 3 lžíce plnotučného mléka
- 1/2 pudinkového prášku
Ve větší míse smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte rozehřáté máslo, vejce, med, mléko a podmáslí. Vymíchejte hladké těsto, nalijte ho na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a v předehřáté troubě pečte při 180°C asi 30 minut.
Zatímco perník chladne, připravte si čokoládovou polevu. V kastrůlku rozehřejte máslo, na malém plameni v něm dohladka rozmíchejte cukr, kakao a mléko s pudinkovým práškem. Hotovou polevou potřete vychladlý perník, zoubkovaným nožem vytvořte ozdobné vlnky a nechte v chladu ztuhnout.
Koláč s domácí nutellou
forma 30 x 15 cm - příprava: 30 minut + tuhnutí
- 70 g lískových oříšků
- 150 ml salka
- 100 g kvalitní hořké čokolády (75 % kakaa)
- 2–3 lžíce medu nebo jiného tekutého sladidla (agávový sirup apod.)
- 1 balení listového těsta
- 3–4 lžíce čokoládových hoblinek
Oříšky dejte do mixéru a rozmixujte je – postupně budou na prach, pak se začnou lepit k sobě jako pasta a asi po 5 minutách z nich bude v podstatě tekutina. Smíchejte ji se salkem a nakonec i s rozpuštěnou čokoládou. Podle chuti můžete dosladit třeba medem.
Troubu zapněte na 180 °C. Formu vyložte listovým těstem, dno propíchejte vidličkou, překryjte pečicím papírem a vysypte pečicími fazolemi. Pečte asi 15 minut dorůžova. Těsto vyjměte, fazole s papírem sundejte a na koláč natřete domácí nutellu. Posypte hoblinkami či oříšky a nechte ztuhnout.
Čokoládový dort s medovou ganache
forma o Ø 26 cm - příprava: 90 minut + tuhnutí
- 75 g holandského kakaa
- 30 ml silného espresa
- 170 ml medu
- 270 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 120 g měkkého másla
- 120 ml oleje
- 120 g třtinového cukru
- 150 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 120 ml zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
GANACHE:
- 450 g hořké čokolády (60–70%)
- 470 ml smetany ke šlehání
- 60 ml medu
- 50 g másla
- 3 lžíce třtinového rumu
- čokoláda na hoblinky
Neděste se množstvím surovin, dort je na výrobu jednoduchý! Troubu zapněte na 175 °C. Dortový ráfek vyložte pruhem pečicího papíru a z papíru udělejte i dno. Do kakaa vmíchejte kávu a med a nechte vychladnout. Smíchejte mouku a prášek do pečiva.
Máslo vyšlehejte a postupně přidávejte olej a oba cukry. Šlehejte, dokud hmota nebude hladká a nadýchaná. Přidávejte jedno po druhém vejce, smetanu a vanilku. Zašlehejte mouku s práškem do pečiva a po třetinách i kakaovou směs. Těsto nalijte do formy a pečte 40 až 50 minut, dokud špejle nebude po vytažení suchá.
Připravte si ganache. Čokoládu nalámejte na kousky. Smetanu zahřejte a rozmíchejte v ní med, nesmí ale vřít. Nalijte ji na čokoládu, nechte chvíli odstát, a pak vše vymíchejte s kouskem másla a rumem v hladký krém. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Vychladlý korpus dvakrát prokrojte a promažte částí krému. Pak ho přiklopte zpět. Tenkou vrstvou potřete celý povrch, abyste zafixovali drobečky. Nechte ztuhnout a nakonec potřete standardní vrstvou. Ozdobte hoblinkami a nechte ztuhnout v ledničce do druhého dne. Podávejte odleželý při pokojové teplotě.
NÁŠ TIP: Pokud ráfek dortu nejdřív trochu potřete máslem, bude v něm pečicí papír před nalitím těsta lépe držet.
Brownies s ořechy
forma 20 x 20 cm - příprava: 50 minut
- 110 g másla
- 220 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 120 ml jablečného džusu
- 120 ml polotučného mléka
- 2 vejce
- 220 g celozrnné mouky
- špetka soli
- 2 vrchovaté lžíce kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- 150 g hořké čokolády
- 1/2 hrnku nasekaných ořechů
Troubu zapněte na 180 °C. Máslo vyšlehejte s oběma cukry a postupně do něj zašlehejte i jablečný džus. Přidejte mléko a jedno po druhém vejce. Mouku prosejte se solí, kakaem a práškem do pečiva a vzniklou směs pomalu zašlehejte do tekuté části těsta a vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.
Když těsto drží pohromadě, vmíchejte do něj nasekané ořechy. Nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 30 minut. Nechte vychladnout a před podáváním poprašte kakaem.
Oříšková čokoláda
1 tabulka - příprava: 15 minut + tuhnutí
- 2 lžíce lískových oříšků
- 100 g hořké nebo mléčné čokolády, podle chuti
- 1/2 lžičky mořské soli
Troubu zapněte na 180 °C. Oříšky rozprostřete na plech a asi 7 minut pečte. Pak je vyndejte a rukama z nich sundejte slupky – ty by měly jít dolů úplně samy. Dvě třetiny čokolády rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte zbytek čokolády a míchejte, dokud se i ta nerozpustí – výsledná směs by měla mít 32 °C.
Oříšky nasypte na dno formy vyložené pečicím papírem a zalijte rozehřátou čokoládou. Tu poklepáváním zespod formy rovnoměrně rozprostřete. Nakonec můžete čokoládu zlehka ochutit krystalky soli. Nechte ztuhnout. Místo lískových oříšků můžete použít i vlašské nebo mandle.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.