Nestihli jste napéct tolik druhů, kolik jste zamýšleli, a teď už není čas na dlouhé rozležení chutí v cukroví? Nevadí - ještě jsou tady přece nepečené druhy.
Čokokuličky
30 kousků - příprava: 40 minut + tuhnutí
- 70 g smetany ke šlehání 33%
- 100 g másla
- 60 g krupicového cukru
- 200 g kvalitní čokolády
- 2 lžíce ořechového likéru
- 4 lžíce kakaového prášku na obalení
Do kastrůlku nalijte smetanu, přidejte máslo a cukr a za stálého míchání na malém plameni zahřejte, než se vše rozpustí. Sundejte z ohně, přidejte nalámanou čokoládu a míchejte, až se rozpustí. Vmíchejte likér.
Směs uložte do druhého dne v chladničce. Z vychladlé hmoty odkrajujte lžičkou nočky, rychle je zakulaťte v dlaních a ihned obalujte v kakau.
Včelí úly
20–25 kousků - příprava: 50 minut + tuhnutí
- 180 g drcených kakaových piškotů
- 120 g moučkového cukru
- 60 g změklého másla
- 30 g rozpuštěné čokoládové polevy nebo hořké čokolády
- 20 g kakaa
- 3 lžíce tuzemáku
- mléko podle potřeby
NÁPLŇ:
- 1 žloutek
- 50 g třtinového cukru
- 2 lžíce ořechového likéru
- 80 g másla
- 1 lžíce kondenzovaného neslazeného mléka
DOKONČENÍ:
- moučkový cukr na vysypání formiček
- 20–25 celých kakaových piškotů
- kakao
V míse smíchejte všechny suroviny na základní hmotu a podle potřeby po lžičkách přidávejte mléko (hmota nesmí být příliš řídká) a nakonec nechte chvíli rozležet.
Mezitím připravte náplň. V malé kovové misce rozmíchejte žloutek s cukrem a likérem. Misku ponořte do horké vodní lázně a směs šlehejte do zhoustnutí. Pak misku posaďte do mísy s ledovou vodou a dále míchejte, dokud směs nezchladne. Přišlehejte máslo a kondenzované mléko a umíchejte hladký krém.
Formičky na včelí úly vysypte moučkovým cukrem, do každé vmáčkněte kousek těsta a rukojetí vařečky do něj udělejte důlek, který naplňte krémem pomocí cukrářského sáčku. Úly uzavřete vždy piškotem a opatrně vyklepněte z formičky. Na závěr hotové úly posypte kakaem.
Fíkové kuličky
40–45 kousků - příprava: 60 minut
- 220 g sušených fíků
- 180 g moučkového cukru
- 150 g strouhaných vlašských ořechů
- 50 g loupaných nasekaných mandlí
- 30 g nasekané kandované citrusové kůry
- 1 lžíce tuzemáku
- 1–2 bílky
- moučkový cukr na podsypání
POLEVA:
- 100 g moučkového cukru
- 1 bílek
- kandovaná citrusová kůra
Fíky umelte. Smíchejte je s ořechy, mandlemi, kůrou, tuzemákem a bílkya vypracujte tuhou hmotu. Udělejte z ní na pocukrovaném prkénku váleček, rozkrájejte ho, utvořte kuličky a nechte zaschnout.
Z bílku a cukru utřete polevu, potřete jíkuličky a ozdobte kandovanou citrusovou kůrou.
Kuličky se sušeným ovocem
40–45 kuliček - příprava: 90 minut
- 400 g dětských piškotů
- 100 ml tuzemáku
- 50 g směsi sušeného ovoce nasekaného nadrobno
- 200 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce kakaa
OZDOBENÍ:
- 100 g tmavé čokoládové polevy
- 100 g bílé čokoládové polevy
- loupané lískové oříšky nebo mandle
- kokosová moučka
- čokoládová rýže
Piškoty rozdrťte, polijte tuzemákem a smíchejte je s nasekaným sušeným ovocem. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem a kakaem do krému (trochu si dejte vychladit stranou na zdobení). Krém vmíchejte do piškotové hmoty, tvořte kuličky a dejte je do chladu ztuhnout.
Polovinu kuliček potom namáčejte v rozpuštěné tmavé čokoládové polevě a do půlky je obalte v kokosové moučce. Zbytek namáčejte do bílé čokoládové polevy a do půlky je obalte v čokoládové rýži. Na vršek každé kuličky ještě nastříkněte kopeček krému a vtlačte oříšek nebo mandli.
Kuličky uložte do papírových košíčků a uchovávejte na chladném místě.
Článek vyšel v příloze časopisu F.O.O.D. Vánoční cukroví.