Sezona jarních dobrot Zdroj: Nina Novák

Sezona jarních dobrot Zdroj: Nina Novák

Sezona jarních dobrot Zdroj: Nina Novák
Sezona jarních dobrot Zdroj: Nina Novák
Sezona jarních dobrot Zdroj: Nina Novák
Sezona jarních dobrot Zdroj: Nina Novák
7
Fotogalerie

Sezóna jarních dobrot: Využijte čerstvou zeleninu, bylinky a mladé maso

Je tady sezóna mladého masa, čerstvého špenátu i křupavých ředkviček. A když už se vydáte na trh, kupte si tam rovnou i sýr.

Špagety se špenátovým pestem

Příprava: 50 minut, 4 porce

  • 200 g mladého špenátu
  • 30 g piniových oříšků
  • stroužek česneku
  • 1 lžičky hrubé soli
  • 50 g nastrouhaného parmazánu + na ozdobu
  • 150 ml zastudena lisovaného olivového oleje (nebo ořechového či lněného)
  • 400 g špaget

Špenát opláchněte a velmi pečlivě, nejlépe v utěrce osušte. Pak ho dejte do hmoždíře spolu s oříšky, česnekem a solí. Rozetřete. Přidejte sýr a pak postupně vlévejte olej a stále třete, až vznikne husté pesto. Do vroucí osolené vody vložte špagety a vařte je asi 10 minut. Sceďte je, promíchejte s pestem a rozdělte na talíře. Podávejte s nastrouhaným sýrem.


Nadívané telecí hrudí

Příprava: 45 minut + pečení, 6 porcí

  • 1 kg telecího hrudí
  • 5 lžic řepkového oleje
  • sůl a čerstvě nadrcený bílý pepř
  • 3 krajíce bílého chleba
  • 3 lžíce petrželky
  • 200 g slaniny
  • 2 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • 100 ml smetany 31%
  • 6 menších brambor
  • 600 g zelených fazolek

1. Telecí maso nařízněte tak, aby vznikl plát, a naklepejte ho. Maso potřete 2 lžícemi oleje, osolte a opepřete. Chleba nakrájejte na kostky a usušte ho v troubě na plechu. Pak ho v míse smíchejte s nasekanou petrželkou, na kostičky nakrájenou slaninou, prolisovaným česnekem a solí.Vmíchejte žloutky rozkvedlané ve smetaně. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Postupně ho vmíchejte do chlebové směsi.

2. Na rozložený plát masa přendejte nádivku a stočte do rolády. Provázkem svažte jeden konec rolády a pak jím celou oviňte. Pečte při 190 °C asi 80 minut. Brambory nakrájejte na plátky. Na plechu je pokapejte olejem a upečte je dozlatova. Fazolky očistěte a vařte v osolené vodě 4 minuty. Podávejte s nakrájenou roládou a bramborami.


Brioškový koláč se smetanovým sýrem

Příprava: 35 minut + kynutí a pečení, 8 porcí

  • 250 g hladké mouky (extra 00)
  • 30 g krupicového cukru
  • 3 špetky soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 4 vejce
  • 150 g másla

NÁPLŇ:

  • 200 g cream cheese
  • 4 žloutky
  • 50 g krupicového cukru
  • šťáva a kůra z poloviny citronu
  • 2 lžíce krupicového cukru na dokončení

1. V míse smíchejte prosetou mouku, cukr, sůl a droždí. Do suché směsi postupně zapracujte vejce. Pak do těsta vmíchejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Vypracované těsto zakryjte utěrkou a na teplém místě ho nechte kynout zhruba hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.

2. Nakynuté těsto přeneste do kulaté formy, vytvořte okraj a nechte kynout ještě 10 minut. Sýr smíchejte se žloutky, cukrem, citronovou šťávou a kůrou. Pak sýrovou náplň rozetřete na těsto. Koláč pečte v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Pak povrch koláče posypte krupicovým cukrema pečte dalších 15 minut.


Ředkvičkový salát s kuřecími stripsy

Příprava: 35 minut, 4 porce

  • 2 svazky ředkviček
  • 400 g kuřecích prsou
  • špetka sušeného chilli
  • špetka kari
  • špetka mletého černého pepře
  • špetka bylinkové soli
  • 6 lžic oleje

SALSA:

  • 200 g majonézy
  • špetka soli
  • mletý černý pepř
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 lžička citronové šťávy

Nejprve připravte salát. Ředkvičky očistěte a nakrájejte. Smíchejte suroviny na salsu a pak jí ochuťte ředkvičky. Nechte rozležet v chladu. Kuřecí prsa nakrájejte na slabší plátky a ty na podlouhlé kousky. Smíchejte s chilli, kari a pepřem. Směsí okořeňte kuřecí kousky. Osolte je. V pánvi zahřejte olej a stripsy na něm opečte dozlatova. Pak je podávejte se salátem.Můžete přidat zbylou salsu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D.

Vyzkoušejte tyto dvě bylinkové marinády: jedné dodávají říz kapary a druhé slivovice>>>

Doporučujeme

Články odjinud