Je tady sezóna mladého masa, čerstvého špenátu i křupavých ředkviček. A když už se vydáte na trh, kupte si tam rovnou i sýr.
Špagety se špenátovým pestem
Příprava: 50 minut, 4 porce
- 200 g mladého špenátu
- 30 g piniových oříšků
- stroužek česneku
- 1 lžičky hrubé soli
- 50 g nastrouhaného parmazánu + na ozdobu
- 150 ml zastudena lisovaného olivového oleje (nebo ořechového či lněného)
- 400 g špaget
Špenát opláchněte a velmi pečlivě, nejlépe v utěrce osušte. Pak ho dejte do hmoždíře spolu s oříšky, česnekem a solí. Rozetřete. Přidejte sýr a pak postupně vlévejte olej a stále třete, až vznikne husté pesto. Do vroucí osolené vody vložte špagety a vařte je asi 10 minut. Sceďte je, promíchejte s pestem a rozdělte na talíře. Podávejte s nastrouhaným sýrem.
Nadívané telecí hrudí
Příprava: 45 minut + pečení, 6 porcí
- 1 kg telecího hrudí
- 5 lžic řepkového oleje
- sůl a čerstvě nadrcený bílý pepř
- 3 krajíce bílého chleba
- 3 lžíce petrželky
- 200 g slaniny
- 2 stroužky česneku
- 3 vejce
- 100 ml smetany 31%
- 6 menších brambor
- 600 g zelených fazolek
1. Telecí maso nařízněte tak, aby vznikl plát, a naklepejte ho. Maso potřete 2 lžícemi oleje, osolte a opepřete. Chleba nakrájejte na kostky a usušte ho v troubě na plechu. Pak ho v míse smíchejte s nasekanou petrželkou, na kostičky nakrájenou slaninou, prolisovaným česnekem a solí.Vmíchejte žloutky rozkvedlané ve smetaně. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Postupně ho vmíchejte do chlebové směsi.
2. Na rozložený plát masa přendejte nádivku a stočte do rolády. Provázkem svažte jeden konec rolády a pak jím celou oviňte. Pečte při 190 °C asi 80 minut. Brambory nakrájejte na plátky. Na plechu je pokapejte olejem a upečte je dozlatova. Fazolky očistěte a vařte v osolené vodě 4 minuty. Podávejte s nakrájenou roládou a bramborami.
Brioškový koláč se smetanovým sýrem
Příprava: 35 minut + kynutí a pečení, 8 porcí
- 250 g hladké mouky (extra 00)
- 30 g krupicového cukru
- 3 špetky soli
- 7 g sušeného droždí
- 4 vejce
- 150 g másla
NÁPLŇ:
- 200 g cream cheese
- 4 žloutky
- 50 g krupicového cukru
- šťáva a kůra z poloviny citronu
- 2 lžíce krupicového cukru na dokončení
1. V míse smíchejte prosetou mouku, cukr, sůl a droždí. Do suché směsi postupně zapracujte vejce. Pak do těsta vmíchejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Vypracované těsto zakryjte utěrkou a na teplém místě ho nechte kynout zhruba hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
2. Nakynuté těsto přeneste do kulaté formy, vytvořte okraj a nechte kynout ještě 10 minut. Sýr smíchejte se žloutky, cukrem, citronovou šťávou a kůrou. Pak sýrovou náplň rozetřete na těsto. Koláč pečte v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Pak povrch koláče posypte krupicovým cukrema pečte dalších 15 minut.
Ředkvičkový salát s kuřecími stripsy
Příprava: 35 minut, 4 porce
- 2 svazky ředkviček
- 400 g kuřecích prsou
- špetka sušeného chilli
- špetka kari
- špetka mletého černého pepře
- špetka bylinkové soli
- 6 lžic oleje
SALSA:
- 200 g majonézy
- špetka soli
- mletý černý pepř
- 2 lžičky krupicového cukru
- 1 lžička vinného octa
- 1 lžička citronové šťávy
Nejprve připravte salát. Ředkvičky očistěte a nakrájejte. Smíchejte suroviny na salsu a pak jí ochuťte ředkvičky. Nechte rozležet v chladu. Kuřecí prsa nakrájejte na slabší plátky a ty na podlouhlé kousky. Smíchejte s chilli, kari a pepřem. Směsí okořeňte kuřecí kousky. Osolte je. V pánvi zahřejte olej a stripsy na něm opečte dozlatova. Pak je podávejte se salátem.Můžete přidat zbylou salsu.
Článek vyšel v časopisu F.O.O.D.
Vyzkoušejte tyto dvě bylinkové marinády: jedné dodávají říz kapary a druhé slivovice>>>