Wrapy se žampiony a zeleninou Zdroj: Ondřej Košík

Wrapy se žampiony a zeleninou Zdroj: Ondřej Košík

Houbové koláčky s kuřecím masem Zdroj: Ondřej Košík
Slané chipsy ze šitake Zdroj: Ondřej Košík
Portobello s volským okem Zdroj: Ondřej Košík
Špagety s hlívou ústřičnou Zdroj: Ondřej Košík
5
Fotogalerie

Houbová inspirace na víkend

Vytvořte z tradičních i netradičních hub chuťově božské orgie. Nejenže jsou zdravé, ale v tomto provedení i neuvěřitelně šťavnaté a křupavé.

Wrapy se žampiony a zeleninou

4 porce - příprava: 40 minut

  • 250 g žampionů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 šalotky
  • sůl a pepř
  • drcený kmín
  • 1 bílá cibule
  • 4 velké tortilly

Polovinu očištěných žampionů nakrájejte na menší kousky, druhou polovinu na plátky. Na oleji orestujte nasekanou šalotku a menší kousky hub, osolte, opepřete a zasypte troškou drceného kmínu. Poduste doměkka, bude to trvat asi 5 minut. Poté rozložte na lehce navlhčené tortilly. Na pánvi dozlatova orestujte plátky žampionů a kolečka bílé cibule. Přendejte na tortilly a přidejte nakrájená cherry rajčátka a salát. Zarolujte a krátce zapečte na kontaktním grilu nebo v troubě při 180 °C dozlatova.


Houbové koláčky s kuřecím masem

4 porce - příprava: 50 minut

  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 kuřecí prsa
  • 250 g žampionů
  • kmín, sůl a pepř
  • 2 chlazená listová těsta
  • 1 vejce na potření

Nasekejte šalotku i česnek a chvíli je restujte na oleji. Přidejte kuřecí maso nakrájené na menší kousky a ještě chvíli opékejte. Pak vmíchejte na menší kousky nakrájené žampiony, kmín, sůl a pepř. Duste doměkka asi 10 minut. Mezitím vymažte formu na muffi ny troškou oleje a z listového těsta vykrojte kolečka na spodní i vrchní část koláčků. Polovinou koleček vyložte formu, naplňte směsí s kuřecím masem a žampiony a seshora přikryjte kolečky z těsta, kraje spojte prsty. Uprostřed udělejte nožem křížek a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 20 minut.


Portobello s volským okem

4 porce - příprava: 30 minut

  • 8 větších hub portobello
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 16 plátků parmské šunky
  • 8 vajec
  • pažitka

Houbám odstraňte nožičky, přendejte je hlavičkou dolů na plech, potřete olivovým olejem, zasypte solí a pepřem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 10 minut. Poté vyndejte, vyložte plátky parmské šunky, do každé houby přijdou dva. Navrch rozklepněte vejce, osolte a opepřete. Pečte v troubě, dokud není vejce propečené, asi 10 minut. Podávejte ozdobené pažitkou.


Slané chipsy ze šitake

4 porce - příprava: 30 minut

  • 400 g hub šitake
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl

Větší houby šitake nakrájejte na plátky, menší nechte celé. Zakapejte olivovým olejem a osolte. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Průběžně promíchejte, ať se nepřichytí ke dnu.


Špagety s hlívou ústřičnou

4 porce - příprava: 45 minut

  • 500 g špaget
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 jarní cibulky
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g hlívy ústřičné
  • sůl a pepř
  • 100 ml suchého bílého vína
  • petrželka
  • 80 g parmazánu

Špagety uvařte podle návodu v osolené vodě na skus. Mezitím na oleji provoňte cibulku, nasekaný česnek a přidejte na menší kousky nakrájenou hlívu. Osolte, opepřete a poduste doměkka, asi 5 minut. Poté podlijte vínem a redukujte. Na pánev přidejte uvařené špagety, vše promíchejte a podávejte ozdobené petrželkou a nastrouhaným parmazánem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud