Skvělé recepty pro letní grilování | Zdroj: Stockfood.cz

Zdroj: Stockfood.cz

Skvělé recepty pro letní grilování

Jen máloco chutná tak dobře jako maso nebo jiná pochoutka připravená na grilu, takže rozžhavte rošty, oheň čeká!

Grilovaná svíčková se zeleninou

8 porcí příprava: 40 minut + marinování

  • 1,5 kg hovězí svíčkové
  • 125 ml olivového oleje
  • 45 ml celozrnné dijonské hořčice
  • sůl a pepř

Salsa:

  • 400 g nakládaných oloupaných rajčat
  • 1 červená cibule
  • ½ lžičky cukru

Grilovaná zelenina:

  • 4 červené, 4 žluté a 4 zelené papriky
  • 2 červené cibule
  • 125 ml olivového oleje
  • 1 palička česneku

Olivový chlebíček:

  • 1 ciabatta
  • 125 ml olivového oleje
  • 100 g rozdrcených černých oliv (nebo tapenáda z nich)
  • 100 g opečených piniových oříšků
  • 200 g fety

Maso naložte přes noc do směsi oleje a hořčice. Na salsu promíchejte v kastrolu pokrájená rajčata, najemno nakrájenou cibuli, cukr a asi 80 ml vody, přiveďte k varu a nechte odkryté probublávat, až směs zhoustne.

Papriky rozkrojte, zbavte semínek a podélně pokrájejte. Cibuli nakrájejte na klínky, paličku česneku překrojte napůl. Promíchejte s olejem a nechte stranou.

Maso opečte na grilu po stejnou dobu, kterou budete na pánvi opékat zeleninu. Ciabattu pokrájejte na plátky, pokapejte olejem a zprudka opečte na grilu. Zbytek oleje rozmělněte v mixéru s olivami na pastu (tapenádu). Tou pak potřete opečenou ciabattu.

Maso podávejte se salsou, opečenou zeleninou, posypanou fetou a piniovými oříšky, a křupavým chlebem s olivovou pastou.

Pro další recept klikněte na: Tandoori kuře

Pokračování 2 / 4

Tandoori kuře s mangovou salsou

4 porce - příprava: 40 minut + marinování

4 kuřecí prsní řízky

Marináda:

  • po 1 lžičce kurkumy, mletého koriandru a římského kmínu
  • 2 lžičky koření garam masala
  • 1 stroužek česneku, najemno nasekaný
  • asi 3cm kousek čerstvého zázvoru, jemně nastrouhanáho
  • šťáva z ½ citronu
  • 100 ml bílého jogurtu
  • hrst nasekaného koriandru
  • sůl, chilli a pepř na dochucení

Salsa:

  • 1 zralé mango
  • 1 červená cibule
  • 1 červená chilli paprička
  • šťáva z ½ citronu
  • hrst lístků koriandru

Do marinády smíchané z uvedených surovin naložte nejlépe přes noc kuřecí maso. Troubu předehřejte na 180 °C a marinované maso pečte asi 20 minut.

Na salsu nakrájejte oloupané mango, cibuli a chilli papričku na drobné kostky a promíchejte s citronovou šťávou a částí koriandru.

Předpečené kuřecí maso krátce opečte na grilu a podávejte se salsou a posypané zbylým koriandrem.

Pro další recept klikněte na: Řecké jehněčí placičky

Nejčastější chyby při grilování? Vyhněte se jim. Jak? Více ZDE


Pokračování 3 / 4

Řecké jehněčí placičky

4–6 porcí - příprava: 30 minut

  • 500 g mletého jehněčího masa
  • 1 najemno nasekaná cibule
  • 1 nastrouhaná mrkev
  • 1 větší vejce
  • 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
  • 1 rozdrcený stroužek česneku
  • 1 lžička citronové kůry
  • ½ lžičky sušeného oregana

Tzatziki:

  • 125 ml bílého jogurtu řeckého typu
  • 1 rozdrcený stroužek česneku
  • 1 salátová okurka
  • 1 lžíce čerstvé máty
  • sůl a pepř

K podávání:

  • 8 pita chlebů
  • salátové lístky
  • 400 g nakládané červené řepy
  • sůl a pepř

Všechny suroviny na masové placičky smíchejte ve větší míse. Dobře prohněťte rukama a ze vzniklé hmoty utvořte asi osm stejně velkých placiček. Až do doby přípravy je uchovejte v ledničce.

Na tzatziki smíchejte v misce bílý jogurt řeckého typu, česnek, nahrubo nastrouhanou okurku zbavenou semínek a najemno nasekanou mátu. Dochuťte solí a pepřem a dejte vychladit.

Připravené masové placičky opékejte na grilu z obou stran krásně dozlatova. Podávejte je ještě teplé s pita chlebem, salátovými lístky,případně nakládanou červenou řepou a tzatziki.

Pro další recept klikněte na: Chřest s česnekovou strouhankou a vejci


Pokračování 4 / 4

Chřest s česnekovou strouhankou a vejci

8 porcí - příprava: 10 minut

  • 80 g másla
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 120 g strouhanky
  • 1 kg očištěného zeleného chřestu
  • 2 velká vejce uvařená natvrdo
  • hrst hladkolisté petrželky
  • sůl a pepř

V kastrůlku rozpusťte 50 g másla a lžíci medu. Přidejte rozdrcený česnek a strouhanku a restujte, až strouhanka zezlátne a je krásně křupavá.

V páře uvařte očištěný chřesta pak ho ihned zchlaďte v ledové vodě. Oblanšírovaný chřest podávejte posypaný opraženou ochucenou strouhankou a najemno nasekanými vejci, pokapaný zbylým máslem a medem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Speciál grilování.

Doporučujeme

Články odjinud