Bude-li vaše první denní jídlo bohaté na cereálie, dodáte tělu potřebnou energii na celý den. Ale recepty plné vloček a semínek můžete využít i při přípravě dopoledních svačin nebo lehkých obědů.
Muffiny s dýňovými semínky
asi 12 kousků - příprava: 30 minut
- 225 ml plnotučného mléka
- 110 ml slunečnicového oleje
- 1 vejce
- 250 g hladké mouky
- 55 g pšeničných otrub
- 150 g třtinového cukru
- 75 g dýňových semínek
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
Mléko, olej a vejce prošlehejte dohromady ve větší míse. Všechny suché ingredience smíchejte dohromady a po částech je zapracujte do mléčné směsi. Těsto rozdělte do formiček na muffiny,několikrát jím klepněte, aby se dobře usadilo, a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Zkontrolujte zapíchnutou špejlí, zda je těsto propečené i uvnitř, a pokud vám ho na špejli ještě trochu ulpělo, vraťte muffiny ještě na 5 minut do trouby.
Blesková ovesná kaše s jablky
4 porce - příprava: 10 minut
- 300 ml plnotučného mléka
- krupicový cukr podle chuti
- 70 g nadrcených ovesných vloček
- 10 g vanilkového pudinkového prášku
- 1–2 jablka
- 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- mletá skořice podle chuti
Mléko oslaďte a pomalu přiveďte k varu, nejlépe v hrnci se silným dnem. Když se cukr rozpustí, vsypte vločky a pudinkový prášeka za stálého míchání vařte, dokud kaše nezhoustne. Mezitím nakrájejte jablka. Hotovou kaši rozdělte do misek, posypte skořicí, můžete ještě dosladit, poklaďte jablky a přidejte ořechy.
Žitné palačinky
20 kusů - příprava: 25 minut
- 500 ml plnotučného mléka
- 2–3 vejce
- 100 g hladké mouky
- 100 g celozrnné žitné mouky
- špetka soli
- olej na smažení
Mléko, vejce, obě mouky a sůl rozšlehejte do řídkého těsta, které rozlijte po celé ploše pánve potřené minimálním množstvím oleje a smažte z obou stran dozlatova. Pokud se těsto trhá, znamená to, že je moc řídké. V tom případě přidejte trochu mouky. Naopak, pokud se těsto špatně rozlévá, je příliš husté. Přidejte trochu mléka. Hotové palačinky podávejte buď nasladko s tvarohem a zavařeninou, nebo naslano se smetanovým sýrem.
Křupavé hrušky s čerstvým sýrem
4 porce - příprava: 35 minut
- 4 hrušky
- 200 g ovesných vloček
- 85 g hnědého cukru
- 50 g nastrouhaného kokosu
- špetka soli
- 80 g másla
- 150 g čerstvého sýra (cottage)
Hrušky podélně rozpulte a zbavte jádřinců.Vločky, cukr, kokos a sůl promíchejte a společně rozdrťte. Půlky hrušek vložte do zapékacích misek. Vločkovou směs promíchejte s rozpuštěným máslem a rozdělte na hrušky. Potom misky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut, dokud nebude poleva pěkně opečená a křupavá. Hrušky podávejte s čerstvým sýrem, s nímž tvoří skvělou chuťovou harmonii.
Bochánky se lněným semínkem
16–20 kousků - příprava: 40 minut
- 225 g hladké mouky + na vál
- 30 g krupicového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 70 g změklého másla
- 3 lžíce medu
- 110 ml plnotučného mléka
- 1 vejce
- 55 g lněného semínka
Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem a práškem do pečiva, přidejte kousky másla a v prstech promněte do drobenky. Vmíchejte med, mléko a vejce a nakonec lněné semínko. Těsto přemístěte na vál a rukama je zpracovávejte po dobu několika minut. Z těsta tvořte na plechu vyloženém pečicím papírem bochánky, vložte je do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 15 až 20 minut dozlatova.
NÁŠ TIP: Do bochánků můžete přidat také jiná semínka, podle toho, která máte rádi. Zajímavé jsou také se sušenými brusinkami.
Jogurtovo-cereální pohár s ovocem
4 porce - příprava: 20 minut
- 100 g ovesných vloček
- 1 lžíce krupicového cukru
- špetka mleté skořice
- 175 ml plnotučného mléka
- 120 g smetanového jogurtu
- 1/2 hrnku ledových kostek
OVOCNÁ POKLIČKA:
- 2 maracuji (nebo 6 jahod)
- 30 g moučkového cukru na dokončení
- 1 mango nebo jiné čerstvé ovoce na ozdobu
V kastrůlku smíchejte vločky, cukr a skořici se 175 ml studené vody, uveďte do varu a na mírném ohni vařte 5 minut, dokud směs nezhoustne. Nechte vychladnout, přidejte mléko, jogurt a led a rozmixujte dohladka. Dužninu z maracuji (nebo rozmačkané jahody) metlou šlehejte s moučkovým cukrem, až vznikne hladké pevnější pyré. Krém rozdělte do pohárů nebo misek, pokryjte ovocným pyré a nakonec ozdobte čerstvým ovocem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.