Těstoviny s mrkví a piniovými oříšky Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com

Těstoviny s mrkví a piniovými oříšky Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com

Mrkvové placičky s jablky Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com
Karotka s fetou a lanýžovým olejem Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com
Polévka z mrkve a červené čočky Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com
Koláč z karamelizované mrkve Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com
5
Fotogalerie

Mrkev: Oranžové kouzlo z kuchyně

Co by to bylo za jaro bez mladé a sladké karotky? Je sama o sobě chuťově natolik výrazná, že ji stačí lehce popostrčit a stane se z ní vítaná hlavní ingredience. Nevěříte?

Těstoviny s mrkví a piniovými oříšky

4 porce - příprava: 25 minut

  • 400 g špaget nebo jiných dlouhých těstovin
  • sůl a pepř
  • 50 g rozinek
  • 300 g mrkve
  • 2 lžíce másla
  • 2 jarní cibulky
  • 50 g piniových oříšků
  • 1 lžička krupicového cukru
  • olivový olej podle potřeby

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Rozinky namočte do vody. Očištěnou mrkev nakrájejte na nudličky a zpěňte na másle. Vmíchejte nakrájenou nať jarní cibulky, oříšky a scezené rozinky. Podle chuti trochu doslaďte. Smíchejte s mrkví a nakonec i s uvařenými těstovinami. Pokud budou těstoviny příliš suché, přidejte trochu oleje.

NÁŠ TIP: Máte-li v ledničce zbytky zeleniny, přidejte ji. Pórek nakrájený na kolečka zpěňte s mrkví na másle, růžičky brokolice oblanšírujte. Použít můžete v podstatě cokoli.


Mrkvové placičky s jablky

4 porce - příprava: 30 minut

  • 1 lžička lněného semínka
  • 1 menší sladké jablko
  • 2 velké mrkve
  • 1 menší cuketa
  • sůl a pepř
  • 1 cibule
  • 1–2 stroužky česneku
  • šťáva z 1/2 citronu
  • podle chuti mletá skořice, nové koření a zázvor
  • 1 lžíce hladké mouky
  • olej na smažení
  • bílý jogurt na dip

Lněné semínko rozdrťte v hmoždíři a zalijte asi 3 lžícemi vody. Jablko oloupejte a zbavte jádřince. Mrkev oškrábejte a obojí nastrouhejte nahrubo. Cuketu rovněž nastrouhejte, smíchejte se špetkou soli a nechte chvíli odstát. Cibuli nakrájejte najemno a česnek prolisujte. Cuketu vyždímejte a vše smíchejte v míse. Přidejte nabobtnalý len (ten můžete nahradit malým vejcem), prolisovaný česnek, citronovou šťávu, sůl, pepř a podle chuti a odvahy experimentovat i mleté koření. Zaprašte trochou mouky a vytvořte hmotu o hustotě těsta na bramboráky. V pánvi rozpalte olej (chuťově podtrhne i olivový) a placičky smažte z obou stran. Podávejte s dipem z bílého jogurtu – ten jen ochuťte solí a pepřem, případně stroužkem česneku.

NÁŠ TIP: Pokud vynecháte česnek, sůl a pepř a místo jogurtu připravíte jablečnou přesnídávku, budou placičky skvělou sladkou tečkou po obědě.


Karotka s fetou a lanýžovým olejem

4 porce - příprava: 45 minut

  • 12 malých mrkví
  • sůl a pepř
  • 1/2 citronu
  • olivový olej
  • 200 g sýra feta
  • 1 lžíce lanýžového olivového oleje

Troubu zapněte na 190 °C. Karotky pořádně omyjte, podle potřeby je očistěte kartáčkem na zeleninu. Nať zastřihněte. Podélně je rozkrojte a narovnejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte, opepřete, posypte strouhanou citronovou kůrou a lehce zakápněte olivovým olejem. Pečte asi 30 minut doměkka. Ještě horké mrkve posypte nadrobeným feta sýrem a zakápněte citronovou šťávou a lanýžovým olejem. Podávejte.


Polévka z mrkve a červené čočky

4 porce - příprava: 40 minut

  • 600 g mrkve
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2,5 cm čerstvého zázvoru
  • 1,5 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/4 lžičky ostré papriky
  • 125 g červené čočky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • crème fraîche k podávání

Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. V hrnci rozehřejte trochu olivového oleje a orestujte nakrájenou cibuli a mrkev. Když začne zlátnout, přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor. Orestujte. Přidejte všechno koření a nechte zpěnit. Když se koření rozvoní, přidejte čočku a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte asi 20 minut doměkka. Polévku stáhněte z plotny a rozmixujte ji na jemný krém. Podávejte se lžící crème fraîche a ozdobené trochou koření.

NÁŠ TIP: Chcete-li mít polévku svěžejší, posypte ji před podáváním ještě čerstvě nasekaným koriandrem. Ten jí zároveň přidá exotický nádech. Creme fraîche můžete vyměnit za kokosovou smetanu, která chuť polévky rovněž skvěle podtrhne.


Koláč z karamelizované mrkve

forma o Ø 24 cm - příprava: 80 minut

  • 1,5 hrnku nastrouhané mrkve (asi 500 g)
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 2–3 lžíce plnotučného mléka
  • 1 hrnek hladké mouky
  • mletá skořice
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • moučkový cukr k podávání

Do hrnce dejte mrkev a trochu másla a nechte ji lehce zpěnit. Zasypte polovinou cukru a ten nechte zkaramelizovat. Přidejte zbytek másla a za stálého míchání nechte bublat 15 minut, dokud není mrkev měkká. Nechte úplně vychladnout. Troubu zapněte na 180 °C. Vejce vyšlehejte se zbylou polovinou cukru do vysoké světlé pěny a vmíchejte mléko. Mouku prosejte se skořicí, solí a práškem do pečiva. Střídavě zapracujte k mrkvi. Nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte 35 až 40 minut dozlatova. Koláč podávejte lehce pocukrovaný.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Co jste nevěděli o mrkvi

Mrkev není nudná zelenina. Dá jídlu šťavnatost a vám pomůže s opálením i imunitou.

Mrkev je bohatá na vitaminy, zejména beta-karoten. Ten přispívá k hezčímu a zdravějšímu opálení (mrkev se používá i v tónovacích krémech). Posiluje imunitu a je prokázán jeho efekt v boji proti některým typům rakoviny. Je rozpustný v tucích, mrkev proto vždy konzumujte s troškou oleje, tučného sýra apod. Své blahodárné účinky si mrkev zachovává i při vhodné tepelné úpravě. Při té dochází k narušení jinak pevné buněčné struktury, takže se některé látky lépe vstřebávají až z upravené zeleniny.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud