Těstovinový salát si druhý den vezměte i do práce Foto: iStock

Těstovinový salát si druhý den vezměte i do práce Foto: iStock

Domácí burger s avokádem připravíte i venku na grilu, a tak vám teplota v domě nestoupne Foto: iStock
Rajčatová polévka je dobrá i na studeno Foto: iStock
Fusilli neboli vřetýnka s cuketou Foto: iStock
Cuketa je vděčná, hodí se na sto způsobů Foto: iStock
5
Fotogalerie

Rychlé večeře do letního horka, u kterých se nezpotíte

V letním vedru se nikomu nechce vařit a ještě tak zvyšovat teplotu v bytě. Tady jsou tipy na rychlé večeře, při kterých stihnete i koupání a nemusíte se potit u plotny ani složitě nakupovat. Budou stačit čerstvá zelenina, bylinky, olej a těstoviny.

Fusilli s cuketou z jedné pánve

POTŘEBUJETE (pro 4 osoby):

500 g bezvaječných těstovin fusilli
250 g cherry rajčat
1 červenou papriku
2 malé cukety
1 menší cibulku
3 stroužky česneku
1 lžičku provensálských bylinek
hrubozrnnou mořskou sůl
mletý černý pepř
olivový olej

POSTUP:

Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu se lžící olivového oleje, vložte těstoviny a za občasného míchání je uvařte na skus. Mezitím omyjte rajčata a cukety a nechte je okapat. Cibulku oloupejte a pokrájejte na kolečka, česnek nasekejte nadrobno, rajčata rozpulte, cukety nakrájejte na půlkolečka.

Na velké pánvi nechte rozehřát olej a krátce na něm orestujte cibulku a česnek. Pak přidejte cuketu a ještě chvilku opékejte. Nakonec přisypejte půlky rajčátek, okořeňte provensálskými bylinkami, zlehka podle chuti osolte a opepřete, přiklopte a asi 5 minut duste. Podle potřeby podlijte trochou vody.

Hotové těstoviny slijte a přidejte je do pánve k zeleninové směsi. Promíchejte a asi 1 minutu společně prohřívejte. Ihned podávejte. Do zeleninové směsi můžete přidat také žampiony nebo hlívu.

Tip na video: Polévka z toho, co se zrovna urodilo na zahrádce

Těstovinový salát s pikantním salámem 

POTŘEBUJETE (pro 4 osoby):

500 g těstovin (vrtule, roury, mušle)
200 g cherry rajčat
2 hrsti čerstvé rukoly
olivový olej
100 g pikantního salámu
piniová semínka
sůl

Na zálivku:

60 ml vinného octa
5 lžic panenského olivového oleje
1 lžičku medu
sušené bylinky (tymián, petrželka, bazalka…)
sůl
čerstvě mletý pepř

POSTUP:

Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu tak, aby byly měkké, ale s tužším středem – na skus. Slijte je, promíchejte se lžící olivového oleje a nechte zchladnout. Mezitím omyjte rajčata a rukolu pod tekoucí vodou a nechte je v cedníku okapat. Vychladlé těstoviny nasypejte do mísy, přidejte k nim na poloviny nakrájená cherry rajčata, kolečka suchého salámu a nakonec rukolu.

Vše přelijte zálivkou, kterou připravíte smícháním vinného octa, olivového oleje, rozehřátého medu, sušených bylinek, soli a čerstvě namletého pepře. Promíchejte, každou porci posypejte piniovými semínky (můžete je zlehka nasucho opražit) a podávejte. Salátu si vyrobte víc, abyste ho měli nejen k večeři, ale i druhý den do práce. 

Rajčatová polévka se sušenou šunkou

POTŘEBUJETE (pro 4 osoby):

8 čerstvých vyzrálých rajčat
2 větší cibule
200 ml pasírovaných rajčat (passata di pomodoro)
500 ml vody nebo zeleninového vývaru
hrst čerstvé bazalky
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
2 lžíce třtinového cukru
mořskou sůl
mletý bílý pepř
asi 100 g na plátky nakrájené pancetty (italské sušené šunky)
olivový olej

POSTUP:

Rajčata a čerstvou bazalku omyjte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Cibule oloupejte a nakrájejte najemno. Ve větším kastrolu rozpalte olivový olej a nechte na něm dosklovata orestovat nakrájené cibule. Přidejte pokrájená rajčata, natrhanou bazalku, kuličky nového koření a bobkové listy, přiklopte poklicí a nechte pár minut dusit. Pak vložte pasírovaná rajčata, vše zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem a opět nechte chvilku provařit.

Polévku odstavte z plamene a důkladně rozmixujte ponorným mixérem. Vraťte ji na plotnu, dochuťte solí, mletým pepřem a třtinovým cukrem. Podávejte v miskách, každou porci ozdobte lístky bazalky a sušenou šunkou pancetta – plátky osmahněte dokřupava na rozpáleném oleji. Nakonec můžete přidat i lžíci strouhaného parmazánu.

Pizza s pestem a rajčaty

POTŘEBUJETE (pro 4 osoby):

Na těsto:

500 g hladké mouky
1 kostku droždí
250 ml vlažné vody
1 lžičku krupicového cukru
1/2 lžičky soli
2 lžíce olivového oleje

Na pokrytí:

6 větších masitých rajčat
4 lžíce bazalkového pesta
2 žluté papriky
1 červenou papriku
2 jarní cibulky
čerstvou bazalku
sůl
olivový olej

POSTUP:

Hladkou mouku prosejte na vál, uprostřed udělejte důlek a nadrobte do něj droždí. Přidejte vlažnou vodu, cukr, sůl a olivový olej. Vše společně zpracujte rukama na hladké a pružné těsto. Vložte ho do mísy, zakryjte a nechte na teplém místě chvilku kynout.

Pak ho rozdělte na dvě poloviny, z každé vytvarujte kulatou placku. Rozprostřete je na plech vymazaný olivovým olejem a každou ještě zlehka potřete olivovým olejem. Jarní cibulky očistěte a nasekejte nadrobno. Rajčata a papriky omyjte, osušte a nakrájejte, rajčata na plátky, papriky na kousky.

Na připravené placky z těsta rozetřete bazalkové pesto a na něj rozdělte kolečka rajčat a kousky paprik. Zlehka osolte, přidejte posekanou cibulku a nakonec natrhané lístky čerstvé bazalky. Pečte v rozpálené troubě při 200 °C asi 8 minut.

Hovězí burgery s avokádem

POTŘEBUJETE (pro 4 osoby):

500 g mletého hovězího masa
4 bulky na hamburgery
1 středně zralé avokádo
12 cherry rajčat
1 větší červenou cibuli
8 listů hlávkového salátu
hrst lístků rukoly
hořčici nebo kečup
sůl
mletý pepř
olej

POSTUP:

Nakrájejte na kolečka rajčata, avokádo a cibuli. Bulky rozkrojte na poloviny a nahřejte je v troubě. Maso rozdělte na čtyři díly a propracujte. Navlhčenýma rukama vytvarujte burgery a doprostřed každé placky vmáčkněte malý důlek. Těsně před pečením maso osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olej a burgery na něm opečte z každé strany 3 až 4 minuty.

Mezitím v troubě krátce opečte rajčátka. Spodní strany housek namažte hořčicí nebo kečupem a poklaďte listy salátu a kolečky cibule. Na cibuli přijde maso, které obložte pečenými rajčaty a kousky čerstvého avokáda. Doplňte lístky rukoly a přiklopte druhou polovinou housky.

Chlebový salát panzanella

POTŘEBUJETE (pro 4 osoby):

3 červené papriky
400 g cherry rajčátek
italský bílý chléb ciabatta
80 g parmazánu
asi 16 černých oliv

NA ZÁLIVKU:

4 lžíce extra panenského olivového oleje
2 stroužky česneku
1 cibuli (nejlépe červenou)
1 lžičku cukru krupice
80 ml červeného vinného octa
3 lžíce kaparů
1,5 hrsti lístků čerstvé bazalky
sůl a mletý barevný pepř

POSTUP:

Papriky vložte na plech na pečicí papír a za občasného obracení je pečte v troubě rozpálené na 190 °C, dokud se nezačnou tvořit tmavé puchýřky. Pak je vložte do igelitového sáčku a nechte zapařit, aby šly lehce oloupat. Zbavte je semen a nakrájejte na větší kousky. Připravte zálivku z olivového oleje, vinného octa, cukru, prolisovaného česneku a nasekané cibule. Osolte a opepřete.

Bílý chléb nakrájejte na plátky, pokapejte ho olivovým olejem a opečte v troubě dokřupava. Pak ho natrhejte na kousky a vložte do mísy společně s kusy paprik, pokrájenými rajčátky, kapary a lístky bazalky. Promíchejte se zálivkou a na závěr přidejte hoblinky parmazánu i olivy a máte chutnou a rychlou večeři.

Vyzkoušejte tyto dvě bylinkové marinády: jedné dodávají říz kapary a druhé slivovice >>>

Doporučujeme

Články odjinud