Fondue je snem každého hostitele, návštěvě chutná, baví je, nezašpiní se při něm skoro žádné nádobí, nedá moc práce a nezabere čas - stačí něco trochu pokrájet a pak už si hosté vaří vlastně sami...
Sýrové fondue
4 porce - příprava: 15 minut + konzumace
- 800 g sýra (dva druhy, např. gruyere a ementál)
- 1 stroužek česneku
- suché bílé víno podle potřeby (nejméně 200 ml)
- 2 lžičky solamylu
- 100 ml třešňové pálenky
- mletý pepř
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 4 bílé bagety
Sýry nastrouhejte nahrubo. Kotlík, v němž je budete tavit, vymažte oloupaným stroužkem česneku. Nalijte do něj bílé víno a postavte ho na sporák na střední plamen.
Přidejte nastrouhané sýry, solamyl, který jste rozmíchali v třešňovici, pepř a muškátový oříšek a směs přiveďte za stálého míchání k varu. V tu chvíli kotlík přemístěte na stůl nad hořák s malým plamenem a nechte sýr jen probublávat.
Může se stát, že na malém plameni bude směs rychle tuhnout – v tom případě vmíchejte další víno. Když bude naopak směs příliš tekutá, musíte přidat ještě trochu sýra.
Kousky bagety (předem opečené v troubě) namáčejte v sýrové směsi a užívejte si večeři s přáteli. Během jídla fondue občas odmíchejte ode dna.
Masové fondue
4 porce - příprava: 25 minut + smažení
- 800 g libového masa (nejlépe směs vepřového, hovězího a drůbežího)
- 1 limetka
- 1 l oleje
- opečené plátky bagety
- jemně nakrájená cibule
- nasekaný čerstvý koriandr
- sójová omáčka
ČESNEKOVÁ OMÁČKA:
- 150 g zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- špetka chilli
- sůl
HOŘČIČNÁ OMÁČKA:
- 8 lžic dijonské hořčice
- 3–4 lžíce vlahého medu
Maso nakrájejte na kostky o straně asi 2 cm (nechte každý druh zvlášť) a zakapejte je limetkovou šťávou. Olej vlijte do kotlíku a na sporáku ho nechte rozpálit. Omáčky připravte smícháním všech ingrediencí.
Když začne olej bublat, přeneste kotlík na stůl na hořák s malým plamenem. Namáčejte kousky masa v rozpáleném oleji asi na 2 až 3 minuty. Podávejte se solí, omáčkami a opečenou bagetou.
Náš TIP: K masu nepřidávejte před namáčením do oleje žádné bylinky ani koření, aby se v oleji z masa neuvolnily a nepřepalovaly se v něm.
Čokoládové fondue
4 porce - příprava: 10 minut + konzumace
- 800 g ovoce (kiwi, mandarinka, pomeranč, ananas, banán…)
- 100 g tmavé čokolády
- 100 g mléčné čokolády
- 160 ml smetany ke šlehání 33%
- 50 ml pomerančového nebo mandlového likéru (nemusí být)
Ovoce nakrájejte na větší kousky, které potom budete namáčet v čokoládě. Oba druhy čokolády rozpusťte na sporáku ve vodní lázni.
Do rozpuštěné čokolády nalijte vždy polovinu smetany, do tmavé čokolády pomerančový likér, do mléčné mandlový likér a obě misky přeneste opatrně na stůl a umístěte na malý plamen.
Do rozpuštěné čokolády namáčejte připravené kousky ovoce. Pokud bude čokoláda během hodování tuhnout, znovu na chvíli vraťte nad vodní lázeň.
Náš TIP: Pokud na fondue použijete banány, vyberte nepřílis měkké a potom pokapejte nakrájené kousky citronovou šťávou. Jinak zhnědnou a nebudou na stole vypadat nijak vábivě.
Pikantní krůtí fondue
4 porce - příprava: 20 minut + smažení
- 1 kg krůtích stehen bez kosti
- chilli a sůl podle chuti
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce hladké mouky
- 2 vejce
- 1 lžíce mléka
- 1–2 hrnky strouhanky
- 1 l oleje
Maso očistěte, zbavte blanek a šlach a nakrájejte na plátky, které napíchněte na špejle. Vetřete sůl, chilli a rozdrcený česnek. Obalte v mouce, vejcích a ve strouhance.
Olej vlijte do kotlíku a na sporáku ho nechte rozpálit. Když začne bublat, přeneste ho na stůl na hořák. Maso smažte v rozpáleném oleji a podávejte k nim zeleninový salát a čerstvé pečivo.
Co „fondovat“:
- KOSTIČKY PEČIVA v roztaveném sýru
- KOUSKY MASA v rozpáleném oleji
- KOUSKY RYB A MOŘSKÉ PLODY v rozpáleném oleji
- KOUSKY ZELENINY ve vroucím vývaru
- KOUSKY MASA, RYB I MOŘSKÉ PLODY ve vroucím vývaru
- KOUSKY OVOCE v rozehřáté čokoládě
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.