Vzpomínáte na dovolenou na Jadranu nebo u Černého moře? Pojďte cestovat ve vzpomínkách. Zkuste si doma připravit bulharský tarator, srbské čevapi s avjarem, řeckou baklavu nebo dalmatskou vařenou rybu.
Ryba „na lešo“
Dalmácie
4 porce - příprava: 35 minut + odležení
- 1 kg vykuchané ryby v celku (mořský vlk)
- sůl a pepř
- 5 stroužků česneku
- 1 svazek petrželky
- 150 ml rostlinného oleje
- 1 rajče
- několik zelených feferonek
- 100 ml bílého vína
- 2 lžíce olivového oleje
Rybu opláchněte, osušte, nařízněte několikrát na boku a osolte zvenku i zevnitř. Posypejte nasekaným česnekem a petrželkou (trochu si nechte na ozdobu) a zalijte rostlinným olejem. Nechte odpočinout.
Pak přendejte do kastrolu, zalijte vodou do poloviny výšky ryby a pomalu vařte 15 až 20 minut. Asi v polovině přidejte na kostky nakrájené rajče a feferonky.
Nakonec okořeňte pepřem, přidejte víno, olivový olej a zbylý česnek a ještě několik minut prohřívejte. Rybu servírujte s vařenými bramborami či rýží.
Polévka tarator
Bulharsko
4 porce - příprava: 20 minut
- 2–3 salátové okurky
- 5 stroužků česneku
- svazek čerstvého kopru
- sůl a pepř
- 400 g bílého jogurtu řeckého typu
- olivový olej
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
Okurky omyjte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Můžete je také nakrájet na kostky. Několik plátků si nechte stranou na ozdobu. Česnek oloupejte a prolisujte. Kopr nasekejte najemno.
Ve větší míse smíchejte okurku s česnekem a koprem, osolte a opepřete a přidejte jogurt. Rozmíchejte a podle potřeby rozřeďte trochou studené vody. Nechte dobře vychladit.
Pak rozdělte do misek, zakápněte jednou lžící olivového oleje, posypejte nasekanými ořechy, ozdobte okurkou a koprem a podávejte jako předkrm.
Baklava s ořechy
Řecko
na 1 plech - příprava: 50 minut
- 400 g filo těsta
- 225 g másla
- 2 bílky
- 200 g nasekaných vlašských ořechů
- 200 g nasekaných pistácií
- 100 ml medu
- 1 lžička mletého kardamomu
- 1 lžička skořice
SIRUP:
- 350 g krupicového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce vody z pomerančových květů
Předehřejte troubu na 200 °C. Těsto rozdělte na pláty a zakryjte vlhkou utěrkou. Plech vymažte máslem a zbývající máslo rozehřejte v kastrůlku. Bílky vyšlehejte do pěny, vmíchejte ořechy, pistácie (trochu si nechte na ozdobu), med a koření.
Na plech navrstvěte několik plátů těsta přes sebe, každé potřete máslem, pak naneste ořechovou směs a na ni zase rozprostřete zbývající pláty těsta. To nařízněte ostrým nožem do tvaru kosočtverců, potřete rozpuštěným máslem a dejte péct asi na 30 minut dozlatova.
Mezitím si připravte sirup: ve 300 ml vody rozpusťte cukr a asi 15 minut vařte na mírném plameni. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu a vodu z pomerančových květů. Ještě horkou baklavu potřete sirupem a každou porci posypejte pistáciovými ořechy.
Náš TIP: Do sirupu můžete místo vody z pomerančových květů vmíchat také růžovou vodu. Seženete je ve specializovaných prodejnách nebo na internetu.
Čevapi s ajvarem
Srbsko
4–6 porcí - příprava: 60 minut + odležení
- 1 kg mletého mladého hovězího masa (část můžete nahradit jehněčím)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl a pepř
- 100–200 ml minerálky
- citron a petrželka k podávání
AJVAR:
- 6–8 větších červených paprik
- 2 stroužky česneku
- 100 ml slunečnicového oleje
- sůl a pepř
- šťáva z 1/2 citronu
ČESNEKOVÝ DIP:
- 200 ml smetanového jogurtu
- 4 stroužky česneku
- 2 jarní cibulky
- sůl a pepř
Maso umelte dvakrát. Cibuli nasekejte, česnek prolisujte. Vmíchejte do masa, osolte, opepřete a zapracujte minerálku. Zakryjte fólií a nechte několik hodin v ledničce.
Před přípravou mokrýma rukama vytvořte válečky (můžete je napíchnout na namočené špejle) a opékejte je na grilu nebo na oleji na pánvi. Podávejte s pečivem a omáčkami.
Na ajvar pečte papriky na 200 °Casi 20 minut, pak je dejte na chvíli do igelitového sáčku. Půjdou lépe oloupat. Zbavte je také jadřinců a společně s česnekem umelte. Přendejte do hrnce, přilijte olej a pomalu vařte do získání požadované konzistence.
Vmíchejte sůl, pepř a citronovou šťávu a provařte. Směsí naplňte skleničku, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Podávejte chlazený.
Připravte dip: do misky dejte jogurt a vmíchejte prolisovaný česnek, nasekanou cibulku, sůl a pepř.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.