Na to, abyste každý víkend mohli péct jiný dezert ke kávě, stačí dvě základní těsta a trocha fantazie. Nechte se inspirovat našimi recepty a pusťte se do toho taky!
TMAVÉ TĚSTO
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3 lžíce kakaa
- 1 hrnek cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 2 vejce
- tuk a mouka na vymazání formy
Čokoládový koláč s polevou
10–12 porcí - příprava: 75 minut
- tmavé těsto
- 250 g hořké čokolády (50 % kakaa)
- 2 lžíce oleje
- 30 g bílé čokolády
Mouku smíchejte s kakaem, cukrem a práškem do pečiva, přidejte mléko, olej, vejce a vymíchejte těsto. Nalijte do formy a pečte při 180 °C asi 35 minut. Tmavou čokoládu rozpusťte a vmíchejte olej. Bílou rozpusťte.
Koláč potřete tmavou polevoua na ni skrz tence ustřižený roh naneste bílé linky. Špejlí táhněte kolmé linky střídavě oběma směry.
Mramorovaný koláč s dýní
10–12 porcí - příprava: 85 minut
- tmavé těsto
- 1 dýně hokkaidó
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 g krupicového cukru
- 1 velké vejce
- mletá skořice
Dýni oloupejte, nakrájejte a 20 minut vařte. Slitou ji rozmačkejte a nechte vychladnout. Smíchejte dýni, tvaroh, cukr, vejce a skořici. Do formy střídavě po lžících dávejte těsto připravené podle prvního receptu a dýňovou směs, na závěr ještě promíchejte obrácenou stranou lžíce. Pečte při 180 °C asi 35 minut.
Koláč s třešňovou marmeládou a bezé
10–12 porcí - příprava: 80 minut + chladnutí
- tmavé těsto
- 250 g třešňové marmelády
- 4 bílky
- 350 g krupicového cukru
- 2–3 lžíce škrobu
Těsto podle prvního receptu nalijte do vymazané a vysypané formy a při 180 °C pečte asi 20 minut. Pak koláč vyjměte a teplotu v troubě snižte na 150 °C. Mezitím vyšlehejte bílky s cukrem a přes sítko prosetým škrobem v jasně bílou, pevnou pěnu, která drží tvar.
Předpečené těsto potřete silnou vrstvou marmelády (ta s celými třešněmi je pro tento účel jako stvořená!) a cukrářskou zdobičkou na něj naneste ornamenty z bílkového bezé. Vložte do trouby a pečte dalších asi 20 minut dorůžova.
Pak troubu vypněte a nechte za pootevřených dvířek úplně vychladnout (jinak bezé spadne a popraská). Opatrně nakrájejte a podávejte!
Koláč s medovým mascarpone a ořechy
10–12 porcí - příprava: 90 minut
- tmavé těsto
- 500 g mascarpone
- 4 lžíce medu
- 150 g směsi ořechů
- 75 g másla
- 4 lžíce třtinového cukru
Těsto nalijte do připravené formy (můžete ji místo vymazání vyložit pečicím papírem) a při 180 °C pečte asi 35 minut. Hotový koláč vyjměte a nechte na mřížce úplně vychladnout.
Mascarpone, které jste nechali ohřát na pokojovou teplotu, opatrně smíchejte s medem. Rovnoměrně ho rozetřete po celé ploše koláče a nechte v ledničce ztuhnout.
Zkaramelizujte cukr, přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Vmíchejte ořechy – máslo se do nich vsákne a ořechy se obalí cukrem. Nechte zchladnout. Vychlazenou buchtu posypte ořechy.
NÁŠ TIP: Ke směsi ořechů podle chuti a sezony přidejte sušené ovoce jako brusinky, rozinky nebo švestky. Místo třtinového cukru zkuste použít také med.
Desatero na váš nejlepší koláč
1. VÝBĚR MOUKY
Myslíte si, že všechny hladké mouky jsou stejné a rozdíl je jen v ceně?
Každý balíček je umletý z jinde pěstované pšenice a má jiný podíl lepku. Vyberte si tu svoji a používejte jen tu; u některých druhů těst vám špatná mouka může nadělat pěknou paseku.
2. KYPŘICÍ PRÁŠEK
Nadýchanost dodává litým a třeným těstům kypřicí prášek. Hlavní složkou je hydrogenuhličitan sodný (jedlá soda, E 500). Jedlá soda sama o sobě funguje jen v kyselém prostředí, kypřicí prášek je směs více látek a je univerzálnější. Pokud je těsto kyselejší (s podmáslím, jogurtem, větším množstvím citronové šťávy...), je lepší použít sodu nebo kombinaci obojího.
3. CELOZRNNÁ MOUKA
Budete-li zkoušet koláče například z celozrnné či žitné mouky, počítejte s tím, že jsou těžší a že je potřeba použít i víc prášku do pečiva či kvasnic.
4. VLHKOST
Na pečení některých těst je výhodné vlhko.
Pokud nemáte parní troubu, vystačíte si s rendlíkem s vodou na dně, jako to dělávaly babičky.
5. VÝBĚR KAKAA
Nepodceňujte ani výběr kakaa. Rozdíl je v podílu kakaového másla, který je u běžných levných druhů jen kolem 8 až 10 %. Kupujte zásadně ta s minimálně 15 až 20 %, na chuti to poznáte! Pokud vám jde hlavně o barvu, použijte holandské kakao, které se vyrábí trochu odlišně.
6. HORKOVZDUCH
Jestli chcete na pečení použít horkovzdušný program, odečtěte od uváděné teploty 10 %. Pokud je tedy v receptu 180 °C, předehřejte jenom na 160 °C.
7. PROSÁTÁ MOUKA
Pokud mouku nejdřív prosejete přes síto, bude těsto nadýchanější. U kakaa, škrobu či moučkového cukru se zase zbavíte hrudek a tak je do mouky či těsta jednodušeji vmícháte.
8. TEPLOTA SUROVIN
Důležité je používat suroviny o pokojové teplotě.
Pokud do vyšlehaného másla vhodíte z ledničky vyndaná vejce, máslo se srazí. Rovněž se lépe šlehají teplejší bílky.
Jediné, co je potřeba mít v ledničce do poslední chvíle, je šlehačka, tu teplou nevyšleháte.
9. ČERSTVÉ OVOCE
Aby čerstvé ovoce používané až po upečení vypadalo čerstvě (nehnědlo apod.), potřete ho pomocí štětce želatinou nebo použijte želatinu ve spreji.
10. KRÁJEJTE ZASTUDENA
Všechny koláče krájejte vždy až vychladlé, jinak se vám těsto srazí. Po teplém kynutém vám může být špatně.
Příští středu: 4 báječné koláče ze světlého těsta
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.