Guacamole je velmi jednoduché na přípravu

Guacamole je velmi jednoduché na přípravu

Hrášková polévka vždy potěší
Pizza z pánvičky je vtipná večeře
Pizza může být hovová nato tata
Zapékané žampiony působí rafinovaně
10
Fotogalerie

Rychlá teplá večeře do 15 minut. Pěkně pikantní, ideální, když doma nejsou děti

Kdo by chtěl po náročném dni trávit dvě hodiny v kuchyni? Připravili jsme pro vás rychlé recepty pro šťastná manželství.

Vepřové tacos

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
350 g vepřového bůčku bez kůže
1 vrchovatou lžičku semínek fenyklu
1 vrchovatou lžičku sladké papriky
400g konzervu černých fazolí
2 stroužky česneku
1 červenou cibuli
římský salát
špetku římského kmínu
olivový olej
1 limetku
8 kukuřičných placek tacos
koriandr na ozdobení
sůl

POSTUP:
Bůček nakrájejte na centimetrové kostičky a osmažte je ve velké pánvi spolu s fenyklem, paprikou, solí a pepřem, pravidelně promíchávejte. Na pánev dejte 1 lžíci olivového oleje a římský kmín. Přidejte očištěnou a na plátky nakrájenou cibuli, prolisujte stroužky česneku, přidejte fazole i s nálevem a zlehka povařte. Z bůčku slijte přebytečný tuk, přidejte fazole, rozmačkejte a okořeňte podle chuti. Římský salát zakapejte trochou sójové omáčky, olivovým olejem a limetkovou šťávou a vše promíchejte. Dozdobte natrhaným koriandrem a podávejte s tacos.

Rychlá pizza na pánvičce

POTŘEBUJETE (na 4 menší pizzy):
8 lžic zakysané smetany
8 lžic majonézy
4 vejce
18 lžic hladké mouky
olivový olej
sůl
NA OZDOBU:
1 rajčatový protlak
2 mozzarelly
parmazán
bazalku

POSTUP:
V misce smíchejte vajíčka, zakysanou smetanu, majonézu a špetku soli. Postupně přidávejte mouku a metličkou vše vymíchejte dohladka. Vznikne tak jednolitá hmota. Na pánev rozetřete olej, nalijte těsto, potřete rajčatovým protlakem a naskládejte mozzarellu. Smažte 10–12 minut. Posypte parmazánem a ozdobte bazalkou.

Náš tip: Jako další ingredienci můžete na pizzu přidat šunku podle vlastního výběru.

Vepřové medailonky

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
500 g vepřové panenky
hrst cherry rajčátek
hrst koriandru
šťávu z 1 citronu
1 lžíci olivového oleje
sůl

POSTUP:
Vepřovou panenku nakrájejte na malé medailonky, potřete solí a pepřem a maso osmažte na olivovém oleji. Až budou z jedné strany hotové, otočte je a osmažte podle vaší chuti. Šťávu z citronu smíchejte s 1 lžící olivového oleje. Jako přílohu můžete využít samostatná cherry rajčátka nebo je lze nakrájet a smíchat s nakrájeným koriandrem a olivovým olejem.

Náš tip: Jako přílohu můžete k medailonkům přidat ředkvičky a polníček.

Mexická rajčatová polévka

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
2 plechovky krájených rajčat
1 svazek jarních cibulek
1 svazek čerstvého koriandru
4 stroužky česneku
450 g sterilovaných červených paprik
250 ml netučného bílého jogurtu
2 lžičky nakládaných pálivých papriček jalapenos
olivový olej
2 limetky
sůl

POSTUP:
Jarní cibulky očistěte, nakrájejte na tenké plátky a dejte do hrnce se 2 lžícemi oleje. Natrhejte k nim stonky koriandru, lístky uchovejte. Přidejte prolisovaný česnek, scezené papriky a konzervovaná rajčata. Vlijte 850 ml vroucí vody, přidejte špetku soli a vařte přikryté pokličkou. V míse rozmixujte jogurt a nakládané papričky s trochou nálevu a lístky máty. Polévku rozmixujte dohladka, přidejte šťávu z limetky, osolte a opepřete. Můžete ozdobit jogurtem a bylinkami.

Náš tip: Hotovou polévku můžete posypat nastrouhaným parmazánem.

Salát Caesar

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
400 g kuřecích prsou bez kůže
1 lžičku sladké papriky
2 lžíce polenty
olivový olej

NA SALÁT:
1 ciabattu
1 stroužek česneku
1 čekanku
1 římský salát
10 g anglické slaniny
2 lžičky balzamikového octa
 

NA ZÁLIVKU:
1 stroužek česneku
2 citrony
40 g parmazánu
4 lžíce bílého jogurtu
1 střik worcesterské omáčky
1 lžíci červeného vinného octa
1 lžičku hořčice
sůl

POSTUP:
Připravte si velký kus pečicího papíru, na něj nasypte polentu, sůl, pepř, papriku a na směs položte kuřecí prsa. Papír přeložte přes kuřecí prsa a jemně naklepejte válečkem. Poté dejte do pánve 1 lžíci oleje a prsa osmažte z obou stran. Na pánvi osmažte i anglickou slaninu.

Nakrájejte ciabattu a opražte ji nasucho na pánvi. Potřete ji česnekem. Prolisujte česnek, vymačkejte k němu šťávu z citronu, rozdrobte parmazán a přidejte bílý jogurt, worcesterskou omáčku, červený vinný ocet a hořčici. Vše rozmixujte dohladka, osolte a opepřete podle chuti. Čekanku rozkrojte na čtvrtky a trochu opražte. Salát rozkrájejte a rozložte na talíř. Posypte kousky ciabatty, masem a čekankou s pár kapkami octa. Zakapejte zálivkou. Nakonec posypte pár hoblinkami parmazánu.

Bageta s guacamole

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
4 plátky anglické slaniny
360 g kuřecích prsou bez kůže
1 špetku sušeného oregana
1 špetku římského kmínu
1 velkou bagetu
NA GUACAMOLE:
1 svazek čerstvého koriandru
4 jarní cibulky
2 zralá avokáda
1 čerstvou chilli papričku
5 zralých cherry rajčátek
2 limetky

POSTUP:
Nejdříve si připravte guacamole. Koriandr, chilli papričku a očištěné jarní cibulky rozmixujte najemno. Přidejte rozmačkané avokádo, rajčátka pokrájená na kostičky a šťávu z limetky. Znovu prošlehejte, osolte a opepřete. Dejte zatím stranou. Anglickou slaninu osmažte dozlatova. Na velkém kusu pečicího papíru promíchejte kuře se solí, pepřem, oreganem a kmínem. Papír přeložte a kuře poklepejte válečkem. Maso osmažte dozlatova, z každé strany asi 4 minuty. Bagetu dejte do trouby. Osmaženou anglickou slaninu vraťte do pánve ke kuřeti, aby se prohřála. Vyndejte bagetu z trouby a nakrájejte ji na plátky. Potřete guacamole, poklaďte plátky kuřete a anglickou slaninou a zakapejte šťávou z pánve.

Nadívané žampiony

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
16 žampionů
1 mladou cuketu
1 cibuli
3 lžičky rostlinného tuku
1 červenou papriku
1 stroužek česneku
4 lžíce lučiny nebo kozího sýra
4 lžíce strouhaného parmazánu
sůl a pepř

POSTUP:
Žampionům odstraňte nohy, hlavičky oloupejte. Celé je osolte, opepřete a naskládejte na plech. Cuketu, cibuli, papriku a nohy žampionů nakrájejte na malé kostičky, česnek nasekejte na jemno. Na pánvi rozehřejte rostlinný tuk a zprudka a krátce orestujte všechnu zeleninu. Ochuťte solí, pepřem a stáhněte z plamene. Smíchejte s lučinou nebo kozím sýrem. Připravené žampiony naplňte zeleninovou směsí. Zasypte parmazánem, vložte do trouby předehřáté na 190 °C a zapečte zhruba 8–12 minut. Ozdobte bylinkami.

Těstoviny s brokolicí

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
320 g těstovin podle vlastního výběru
1 velkou brokolici
1 svazek čerstvé bazalky
1 lžíci ančoviček v oleji
1 sušenou chilli papričku
1 citron
hrst cherry rajčátek
hrst černých oliv
30 g parmazánu
sůl

POSTUP:
Těstoviny dejte do hrnce, zalijte vroucí osolenou vodou a uvařte podle návodu na obalu. Bazalku, ančovičky, kůru a šťávu z citronu se střikem horké vody dejte do mixéru. Pak přidejte prolisovaný česnek, rozdrobte sušenou chilli papričku, na jemno nastrouhaný parmazán a vše rozmixujte dohladka a vlijte do misky. Odkrojte růžičky brokolice a dejte je vařit k těstovinám. Zakryjte pokličkou. Brokolici s těstovinami sceďte a vsypte do mísy k omáčce. Hrnek škrobnaté vody z vaření uchovejte. Je-li třeba, zřeďte trochou vody z vaření. Směs, kterou jste si připravila, promíchejte s těstovinami a brokolicí. Posypte černými olivami, cherry rajčátky a trochou parmazánu.

Krémová hrášková polévka

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
1 kg mraženého zeleného hrášku
bazalkové pesto
cibuli
řepkový olej
sůl a pepř

POSTUP:
Cibulku nakrájejte najemno a v hrnci osmažte dozlatova. Přisypte mražený hrášek a zalijte horkou vodou z konvice tak, aby byl hrášek ponořený. Osolte a opepřete. Vařte 5–10 minut, poté rozmixujte tyčovým mixérem a vmíchejte bazalkové pesto. Dochuťte kořením. Pokud by byla polévka moc řídká, můžete ji zahustit hladkou moukou.

Náš tip: Polévku můžete smíchat s bílým jogurtem a posypat pepřem.

Doporučujeme

Články odjinud