Kokosový chia pudink s malinami

Kokosový chia pudink s malinami

Mascarpone pohár s ovocem
Dezerty ve skeničce jsou efektní
Maliny se skvěle pojí s tvarohem či jogurtem
Rybíz nikdy nezklame
8
Fotogalerie

Krémové dezerty do skla voní létem. Zkuste je z chia semínek či tvarohu

Lehké, nebesky nadýchané, vonící letním ovocem a čokoládou. Takové jsou rychlé dezerty do skla.

Kokosový chia pudink s malinami

Suroviny (pro 2 osoby):

6 lžic chia semínek
500 ml mandlového mléka (případně sójového, pohankového nebo kravského)
200 g malin
dužina z jedné marakuji
4 lžíce strouhaného kokosu
2 až 3 lžíce agávového nebo javorového sirupu

Postup: Chia semínka nasypejte do mísy, zalijte mlékem, přidejte agávový nebo javorový sirup, strouhaný kokos a vše dobře promíchejte. Směs rozdělte do dvou sklenic, přikryjte potravinovou fólií a dejte přes noc do chladničky. Semínka do sebe vsáknou tekutinu, několikanásobně zvětší objem a vytvoří tak „pudinkovou“ konzistenci. Druhý den ozdobte povrch dezertu čerstvým ovocem a můžete hned podávat.

Chia pudink můžete vylepšit přidáním rozmixovaného banánu, drcených ovesných vloček nebo najemno nasekaných mandlí, lžičkou mleté skořice, kakaa nebo vanilkovým extraktem.

Mascarpone pohár s ovocem

Suroviny (pro 4 osoby):

500 g mascarpone
200 g ricotty
150 ml smetany ke šlehání
2 vanilkové cukry
1 lžíce tekutého medu
2 lžíce vaječného likéru

na ovocnou složku:

jahody
maliny
ostružiny
višně
2 lžíce třtinového cukru
špetka mleté skořice

Postup:

V míse vyšlehejte smetanu s 1 vanilkovým cukrem, v druhé misce vyšlehejte mascarpone s ricottou, druhým vanilkovým cukrem a medem a nakonec do krému vmíchejte vaječný likér. Krém z mascarpone vmíchejte do šlehačky. Připravte si ovocný rozvar. Ovoce nakrájejte na malé kousky, vložte je do kastrůlku, přidejte třtinový cukr a skořici a na mírném ohni povařte asi 10 minut (dokud se ovoce částečně nerozvaří). Nechte vychladnout.

Do sklenic rozdělte lžící část ovoce, na něj navršte krém a postup ještě jednou opakujte. Poslední vrstvu bude tvořit krém. Povrch pohárů posypejte nasekanými mandlovými, skořicovými nebo máslovými sušenkami a dezert dejte do chladničky na několik hodin odležet.

Letní ovoce se skvěle pojí i s palačinkami. Zkuste náš jednoduchý recept na palačinky ZDE

Místo sušenek můžete dezert ozdobit sekanými mandlemi nebo lískovými oříšky upraženými dozlatova na másle.

Borůvková tvarohová bomba

Suroviny (pro 4 osoby):

400 g tučného měkkého tvarohu
150 g pomazánkového másla
150 g zakysané smetany
4 lžíce krupicového cukru
šťáva z 1/2 citronu
400 g borůvek
2 lžíce hnědého cukru

Postup:

Borůvky nasypejte do kastrolu, přidejte hnědý cukr a přiveďte k varu. Za stálého míchání povařte 2 až 3 minuty. Odstavte. Ve velké míse smíchejte měkký tvaroh (z vaničky) s pomazánkovým máslem, zakysanou smetanou a krupicovým cukrem, přidejte šťávu z citronu a vyšlehejte šlehačem do hladkého krému.

Přidejte 2 lžíce borůvkového rozvaru a společně ještě krátce prošlehejte. Připravte si 4 skleničky a do nich rozdělte borůvkový krém. Navrch rozdělte lžičkou zbylé borůvky a dozdobte tenkými proužky citronové kůry. Přidat můžete i lístky čerstvé meduňky nebo máty.

Mousse z bílé čokolády s lesním ovocem

Suroviny (pro 4 osoby):

3 vejce
50 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
200 g bílé čokolády
350 ml smetany ke šlehání
100 g máslových sušenek nebo piškotů
směs čerstvého lesního ovoce (borůvky, maliny, ostružiny)
pár lžiček rybízové marmelády
pár větviček červeného rybízu
2 lžíce sekaných nesolených pistácií
sněhové pusinky na ozdobu

Postup:

Z vajíček oddělte žloutky, z bílků vyšlehejte pevný sníh. Žloutky utřete s cukrem. Vyšlehejte smetanu ke šlehání dotuha, bílou čokoládu rozehřejte ve vodní lázni, nechte ji mírně vychladnout a přimíchejte k utřeným žloutkům. Postupně zapracujte šlehačku a nakonec sníh. Dno čtyř skleniček pokryjte piškoty nebo rozlámanými máslovými sušenkami a na ně dejte vrstvu čokoládové mousse. Následuje druhá vrstva sušenek, na které rozetřete lžičkou marmeládu.

Další recepty z bílé čokolády najdete ZDE

Završte opět vrstvou krému. Ozdobte čerstvým ovocem, posypejte sekanými pistáciemi a na závěr rozdělte na každou sklenici několik malých sněhových pusinek. Ty si můžete buď sama vyrobit z bílků a cukru, nebo je koupíte v obchodech jako „meringue“.

Další recepty do skla najdete zde:

Doporučujeme

Články odjinud