Kantonská rýže s kachními prsíčky Zdroj: Profimedia.cz

Kantonská rýže s kachními prsíčky Zdroj: Profimedia.cz

Sezamové kuličky Zdroj: Profimedia.cz
Ostré kuře se zázvorem Zdroj: Profimedia.cz
Pekingský kuřecí salát Zdroj: Profimedia.cz
Čínská kuřecí polévka Zdroj: Profimedia.cz
7
Fotogalerie

Ochutnejte Čínu doma

Asijská kuchyně Evropany láká nejen použitými exotickými ingrediencemi, ale také pro svoji barevnost a jednoduchou přípravu. Navíc si potrpí na čerstvé suroviny, a tak ji můžete využít i v rámci zimní očisty.

Kantonská rýže s kachními prsíčky

4 porce - příprava: 35 minut

  • 400 g rýže
  • 2 kachní prsa s kůží
  • sůl a pepř
  • 25 ml arašídového oleje
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 50 g cukrového hrášku
  • 2 vejce
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky (nemusí být)
  • 4 lístky čínské bazalky

Rýži propláchněte a uvařte v mírně osolené vodě doměkka. Troubu předehřejte na 200 °C. Prsa v místě, kde je kůže, nařízněte a dejte je na pekáček (kůží dolů). Osolte, opepřete a pečte asi 15 minut. Nechte dojít v teple.

Na pánvi (nejlépe wok) rozpalte olej a restujte papriku nakrájenou na proužky a hrášek. Vmíchejte rozšlehaná vejce a 2 minuty opékejte. Přidejte vařenou rýži a sójovou omáčku. Servírujte v miskách s plátky prsíček a lístky bazalky.


Sezamové kuličky

asi 16 kousků - příprava: 30 minut

  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 3 hrnky lepivé rýžové mouky
  • 1 hrnek pasty z červených fazolí
  • 6 hrnků oleje na smažení
  • 1/2 hrnku sezamových semínek

V hrnku horké vody rozpusťte cukr. Mouku nasypte do mísy, přilijte cukrový roztok a míchejte, až vznikne lepkavé těsto. Odeberte kousek a vytvořte kuličku s důlkem. Ten naplňte fazolovou pastou a zabalte. Pokračujte stejně.

V hlubší pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje, do misky dejte semínka a připravte si misku s vodou. Kuličky namáčejte ve vodě, obalujte v sezamu a usmažte dozlatova. Podávejte teplé.


Pekingský kuřecí salát

4 porce - příprava: 35 minut

  • 150 g arašídového másla
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 2 kuřecí prsíčka
  • 2 mrkve
  • 1 salátová okurka
  • 100 g fazolových klíčků

Připravte si omáčku: Máslo prošlehejte se 100 ml teplé vody, octem, sójovou omáčkou a cukrem dohladka. Zakryjte a nechte rozležet. Mezitím dejte prsíčka v celku na pařák a vařte je v páře doměkka (nesmí se vysušit).

Mrkve a okurku nakrájejte na dlouhé tenké nudličky a rozložte je do misek spolu s fazolovými klíčky. Nakonec přidejte jemné plátky uvařeného kuřecího masa a doplňte arašídovou omáčkou.


Ostré kuře se zázvorem

4 porce - příprava: 30 minut

  • 400 g rýže
  • 4 kuřecí prsa bez kůže
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 4 jarní cibulky
  • 50 ml arašídového oleje
  • 1 lžička chilli
  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • sůl a pepř

Rýži propláchněte a uvařte doměkka. Maso nakrájejte na nudličky, cibuli na proužky a česnek i zázvor najemno. Ve woku rozpalte část oleje a restujte maso 5 minut.

Pak je vyjměte, přilijte olej a zprudka osmažte cibuli, česnek a zázvor. Přidejte jarní cibulku a opékejte. Vlijte směs chilli, omáček, citronové šťávy a cukru.Povařte, přidejte maso, dochuťte a podávejte s rýží.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Čínská kuřecí polévka

4 porce - příprava: 40 minut

  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 500 ml teplé vody
  • 2 menší kuřecí prsa
  • 1/2 hlávky čínského zelí
  • 1 červená paprika
  • 1 větší mrkev
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce vinného octa
  • sůl a pepř
  • pár snítek koriandru

Ve větším hrnci smíchejte vývar s vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu, přidejte kuřecí prsíčka nakrájená na malé kousky a 10 minut vařte za občasného promíchání.

Přidejte nakrouhané zelí, papriku a mrkev nakrájené na nudličky a vařte dalších 10 minut do změknutí. Dochuťte sójovou omáčkou, vinným octem, solí a pepřem. Polévku podávejte v miskách ozdobenou čerstvým koriandrem.


Jihočínská polévka s krevetami

4 porce - příprava: 45 minut

  • 1 l vývaru (drůbežího nebo zeleninového)
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce rýžového nebo vinného octa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 2 stvoly citronové trávy
  • 200 g krevet
  • 250 g rýžových nudlí
  • 1 okurka
  • 2 mrkve
  • 1 lžíce nasekaného koriandru
  • hrst nasucho opražených a rozdrcených burských oříšků
  • 4 hotové jarní závitky na doplnění (nemusí být)

Do vývaru přidejte rybí omáčku, ocet, sójovou omáčku, cukr a nakrájenou citronovou trávu a přiveďte k varu. Přidejte vyloupané krevety a nudle a vařte doměkka.

Polévku rozdělte do misek, porci ozdobte nahrubo nakrouhanou mrkví, nakrájenou okurkou, koriandrem a posypte drcenými oříšky. Jako doplněk můžete podávat hotové jarní závitky.


Závitky s pekingskou kachnou, cuketou a zázvorem

4 porce - příprava: 30 minut + marinování

  • 2 kachní prsíčka s kůží
  • 1 lžička koření 5 vůní
  • 1/2 lžičky mletého bílého pepře
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 menší cuketa
  • 1–2 jarní cibulky
  • olej podle potřeby
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • rýžové nebo kukuřičné placky na zabalení (počet podle velikosti placek)

ŠVESTKOVÁ OMÁČKA:

  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 šalotka
  • 150 g kompotovaných švestek a trochu šťávy
  • 50 g sušených švestek
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžičky jablečného octa
  • 2 hřebíčky
  • 1 lžíce thajské sladkokyselé omáčky
  • špetka soli

Kachní prsíčka zbavte tuku, v kůži udělejte šikmé řezy. Koření smíchejte se sójovou omáčkou a do marinády vložte na půl hodiny maso.

Cuketu nakrájejte na proužky. Cibulky rozdělte na světlou část (tu podélně nakrájejte) a na zelenou nať, kterou svážete závitky dohromady.

Cuketu i nať blanšírujte: vhoďte na 2 minuty do vroucí osolené vody, pak sceďte a rychle zchlaďte v ledové vodě. Zelenina změkne, ale zachová si krásnou barvu.

V pánvi rozpalte olej, vložte prsíčka kůží dolů a opékejte asi 8 minut. Pak je otočte a ještě 10 minut smažte na mírném plameni. Hotové vyjměte a nechte v alobalu 10 minut odpočinout.

Zázvor oloupejte a nakrájejte na nudličky. Maso nakrájejte na plátky. Na placky rozložte maso, zeleninu a zázvor, zabalte a převažte natí z cibulek.

Podávejte se švestkovou omáčkou: V menším rendlíčku nechte zkaramelizovat cukr, přidejte jemně nasekanou šalotku a rozmixovanou směs vypeckovaných kompotovaných švestek, česneku a zázvoru. Přidejte sušené švestky, šťávu z kompotu, ocet a hřebíček a vařte 20 minut. Vyjměte hřebíčky a omáčku rozmixujte.


Co k „číně“?

  • RÝŽE jasmínová nebo basmati
  • RÝŽOVÉ NUDLE skleněné nebo bílé
  • VAJEČNÉ NUDLE obdoba našich těstovin
  • KNEDLÍČKY k polévkám a salátům

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Doporučujeme

Články odjinud