Jarní kuchyně a mladé maso. Vyzkoušejte 4 skvělé recepty | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Jarní kuchyně a mladé maso. Vyzkoušejte 4 skvělé recepty

Příroda se probudila ze spánku, meze se zelenají a na jídelních lístcích se objevuje další ze signálů, že je tady nejkrásnější roční období: jehněčí, telecí nebo selecí v mnoha úpravách.

Králík s koriandrem pečený v papilotě =

4 porce - příprava: 50 minut

  • 4 vykostěná králičí stehna
  • sůl a pepř
  • 8 plátků sušené šunky
  • 4 mrkve
  • 12 malých brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička koriandrových semínek
  • 50 ml bílého vína
  • 200 g hrášku
  • 1 citron
  • 1 lžíce másla

Králičí stehna osolte a opepřete. Zabalte je do roládek, ty obalte šunkou a pomocí kuchyňského provázku zavažte. Mrkev a brambory očistěte a omyjte. Mrkev nakrájejte na špalíčky.

V pánvi zahřejte olivový olej. Vložte maso, mrkev, brambory a koriandr a maso ze všech stran krátce orestujte. Přilijte bílé víno a nechte 1 minutu odvařit.

Z pečicího papíru vytvořte papilotu. Obdélník papíru přeložte napůl, vložte do něj králičí maso a celý obsah pánve. Přidejte hrášek, na měsíčky nakrájený citron a máslo. Osolte a opepřete.

Balíček uzavřete, můžete si pomoci kancelářskou sponkou. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C na 30 minut. Po upečení nechte 2 minut odstát, opatrně odstraňte kancelářské sponky a rozbalte.


Domácí pečený jehněčí gyros s pita chlebem

4 porce - příprava: 60 minut

  • 600 g jehněčí kýty
  • 2 lžičky koření na gyros
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 salátové okurky
  • 400 g řeckého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • sůl a pepř
  • 4 kousky pita chleba
  • 4 listy římského salátu
  • 16 cherry rajčátek

Maso nakrájejte a promíchejte s kořením. Formu na chlebíček vyložte alobalem a potřete olejem. Ochucené maso naskládejte do formy a přimáčkněte, nejlépe zatěžkejte a nechte přes noc marinovat. Troubu předehřejte na 180 °C a maso pečte 45 minut.

Vyndejte formu z trouby, nechte odpočinout a krájejte na nudličky. Omytou okurku nastrouhejte do misky. Přidejte řecký jogurt, prolisovaný česnek a oregano. Osolte, opepřete a zamíchejte. Maso servírujte v pita chlebu se salátem, rajčaty a okurkovým dipem.


Telecí medailonky s krémovým dresinkem

4 porce - příprava: 45 minut

  • 800 g telecí pečeně
  • sůl a pepř
  • 1 snítka tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g malých kulatých brambor (zámecké)
  • 200 g malých žampionů
  • 1 lžíce másla
  • 100 ml smetany na vaření 12%

Maso v celku osolte a opepřete, posypte odrhnutými lístky tymiánu, potřete lžící oleje a nechte 20 minut odležet. Brambory omyjte, oloupejte a uvařte ve slané vodě. Pak je sceďte.

Žampiony očistěte a omyjte. V kastrůlku na lžíci másla orestujte žampiony. Zalijte je smetanou a svařte na polovinu. Na pánev dejte zbytek olivového oleje a maso z obou stran opečte.

Přidejte brambory a pečte při 180 °C asi 12 minut. Po upečení maso nechte odpočinout a krájejte na plátky. Podávejte s bramborami a omáčkou.


Pečeně s citrusovým glazé s chřestem a fenyklem

4 porce - příprava: 80 minut

  • 1 kg selecí pečeně nebo krkovice
  • sůl a pepř
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • šťáva z 1 pomeranče
  • šťáva ze 2 citronů
  • 1 bulva fenyklu

Maso osolte a opepřete. Položte na něj natrhanou snítku rozmarýnu a svažte do rolády. Zbylý rozmarýn nastříhejte. Kůži svrchu propíchněte nožem a do každé dírky dejte kousek bylinky. Osolte, opepřete a vložte do pekáče. Pokapejte lžící oleje a podlijte sklenkou vody. Přiklopte a pečte při 180 °C asi 45 minut.

Mezitím dejte do kastrůlku lžíci medu, šťávu z citronu a pomeranče a svařte na polovinu. Fenykl nakrájejte na proužky. Pokapejte citronovou šťávou a zbylým olejem, osolte a opepřete a nechte v ledničce odležet.

Po 45 minutách maso odklopte a pomažte svařenou šťávou z citrusů. Pečte 30 minut a ještě asi třikrát touto šťávou maso polijte. Pečte, dokud se nevytvoří zlatavá kůrka. Po upečení roládu vyndejte z trouby, odstraňte kuchyňský provázek a nakrájejte. Servírujte ji s fenyklovým salátem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 4/2014.

Doporučujeme

Články odjinud