Příroda se probudila ze spánku, meze se zelenají a na jídelních lístcích se objevuje další ze signálů, že je tady nejkrásnější roční období: jehněčí, telecí nebo selecí v mnoha úpravách.
Králík s koriandrem pečený v papilotě =
4 porce - příprava: 50 minut
- 4 vykostěná králičí stehna
- sůl a pepř
- 8 plátků sušené šunky
- 4 mrkve
- 12 malých brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička koriandrových semínek
- 50 ml bílého vína
- 200 g hrášku
- 1 citron
- 1 lžíce másla
Králičí stehna osolte a opepřete. Zabalte je do roládek, ty obalte šunkou a pomocí kuchyňského provázku zavažte. Mrkev a brambory očistěte a omyjte. Mrkev nakrájejte na špalíčky.
V pánvi zahřejte olivový olej. Vložte maso, mrkev, brambory a koriandr a maso ze všech stran krátce orestujte. Přilijte bílé víno a nechte 1 minutu odvařit.
Z pečicího papíru vytvořte papilotu. Obdélník papíru přeložte napůl, vložte do něj králičí maso a celý obsah pánve. Přidejte hrášek, na měsíčky nakrájený citron a máslo. Osolte a opepřete.
Balíček uzavřete, můžete si pomoci kancelářskou sponkou. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C na 30 minut. Po upečení nechte 2 minut odstát, opatrně odstraňte kancelářské sponky a rozbalte.
Domácí pečený jehněčí gyros s pita chlebem
4 porce - příprava: 60 minut
- 600 g jehněčí kýty
- 2 lžičky koření na gyros
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 salátové okurky
- 400 g řeckého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- sůl a pepř
- 4 kousky pita chleba
- 4 listy římského salátu
- 16 cherry rajčátek
Maso nakrájejte a promíchejte s kořením. Formu na chlebíček vyložte alobalem a potřete olejem. Ochucené maso naskládejte do formy a přimáčkněte, nejlépe zatěžkejte a nechte přes noc marinovat. Troubu předehřejte na 180 °C a maso pečte 45 minut.
Vyndejte formu z trouby, nechte odpočinout a krájejte na nudličky. Omytou okurku nastrouhejte do misky. Přidejte řecký jogurt, prolisovaný česnek a oregano. Osolte, opepřete a zamíchejte. Maso servírujte v pita chlebu se salátem, rajčaty a okurkovým dipem.
Telecí medailonky s krémovým dresinkem
4 porce - příprava: 45 minut
- 800 g telecí pečeně
- sůl a pepř
- 1 snítka tymiánu
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g malých kulatých brambor (zámecké)
- 200 g malých žampionů
- 1 lžíce másla
- 100 ml smetany na vaření 12%
Maso v celku osolte a opepřete, posypte odrhnutými lístky tymiánu, potřete lžící oleje a nechte 20 minut odležet. Brambory omyjte, oloupejte a uvařte ve slané vodě. Pak je sceďte.
Žampiony očistěte a omyjte. V kastrůlku na lžíci másla orestujte žampiony. Zalijte je smetanou a svařte na polovinu. Na pánev dejte zbytek olivového oleje a maso z obou stran opečte.
Přidejte brambory a pečte při 180 °C asi 12 minut. Po upečení maso nechte odpočinout a krájejte na plátky.
Podávejte s bramborami a omáčkou.
Pečeně s citrusovým glazé s chřestem a fenyklem
4 porce - příprava: 80 minut
- 1 kg selecí pečeně nebo krkovice
- sůl a pepř
- 2 snítky rozmarýnu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- šťáva z 1 pomeranče
- šťáva ze 2 citronů
- 1 bulva fenyklu
Maso osolte a opepřete. Položte na něj natrhanou snítku rozmarýnu a svažte do rolády. Zbylý rozmarýn nastříhejte. Kůži svrchu propíchněte nožem a do každé dírky dejte kousek bylinky. Osolte, opepřete a vložte do pekáče. Pokapejte lžící oleje a podlijte sklenkou vody. Přiklopte a pečte při 180 °C asi 45 minut.
Mezitím dejte do kastrůlku lžíci medu, šťávu z citronu a pomeranče a svařte na polovinu. Fenykl nakrájejte na proužky. Pokapejte citronovou šťávou a zbylým olejem, osolte a opepřete a nechte v ledničce odležet.
Po 45 minutách maso odklopte a pomažte svařenou šťávou z citrusů. Pečte 30 minut a ještě asi třikrát touto šťávou maso polijte. Pečte, dokud se nevytvoří zlatavá kůrka. Po upečení roládu vyndejte z trouby, odstraňte kuchyňský provázek a nakrájejte. Servírujte ji s fenyklovým salátem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 4/2014.