NOKY SE ŠPENÁTEM A RICOTTOU Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com

NOKY SE ŠPENÁTEM A RICOTTOU Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com

POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com
SENDVIČE SE ŠUNKOU A ZELNÝM SALÁTEM Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com
BRAMBOROVÝ SALÁT S VEJCI Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com
SALÁT Z KAPUSTY S TRESKOU Zdroj: Profimedia.cz a Shutterstock.com
5
Fotogalerie

Skvělé večeře. Rychle, dobře a úsporně

Pět pracovních dnů je stále pro většinu z nás realita, stejně jako potřeba postavit se ke sporáku a za pár minut vykouzlit chutné, pohledné a zdravé jídlo. Tady je několik tipů.

Všechny uvedené recepty se dají připravit do půl hodiny a suroviny na ně patří k běžnému sortimentu. Je-li to možné, doporučujeme nákup na farmářských trzích nebo v biokvalitě, výrazně tak zvýšíte chuťové a zdravotní parametry jídla.

NOKY SE ŠPENÁTEM A RICOTTOU

Příprava: 25 minut

Na 4 porce:

  • 1 kg bramborových noků (chlazený výrobek)
  • 800 g čerstvého špenátu (nebo 500 g mraženého)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g sušených rajčat
  • 40 g piniových oříšků
  • sůl, pepř a ricotta na ozdobu

Špenátové listy zbavte řapíků a propláchněte. Na oleji orestujte nasekanou cibulku a česnek, přidejte noky, vmíchejte špenát a sušená rajčata. Restujte asi tak 7 minut. Dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidejte piniové oříšky a ozdobte ricottou.

Tip: Piniové oříšky můžete nahradit také sekanými mandlemi.

POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:

  • 3 středně velké červené řepy
  • 5 brambor
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 červená cibule
  • 400 g konzervovaných bílých fazolí
  • sůl a pepř na dochucení
  • zakysaná smetana a hladkolistá petrželka, najemno nasekaná na ozdobení

Červenou řepu a brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na oleji orestujte nasekanou cibuli, přidejte řepu, podlijte vodou a asi tak 10 minut duste. Poté přisypte brambory, zalijte litrem vody, případně zeleninovým vývarem a vařte dalších 10 minut. Ke konci varu přidejte do polévky slité fazole, dochuťte a okořeňte. Rozdělte na talíře a podávejte ozdobené zakysanou smetanou a petrželkou.

Tip: Do polévky můžete přidat také kořenovou zeleninu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

SENDVIČE SE ŠUNKOU A ZELNÝM SALÁTEM

Příprava: 15 minut

Na 4 porce:

  • 1/4 hlávky bílého zelí
  • 1 větší červená cibule
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • sůl, pepř, pažitka
  • 4 celozrnné dalamánky
  • 8 plátků šunky od kosti

Zelí omyjte a nasekejte na tenké nudličky, cibuli nakrájejte na kolečka. V míse smíchejte s jogurtem, olejem, citronovou šťávou, osolte, opepřete a přimíchejte pažitku. Nechte chvilku v chladu odstát. Rozkrojené pečivo poklaďte dvěma plátky šunky, ozdobte zelným salátem, přiklopte a ihned podávejte.

Tip: Vyzkoušejte také místo se zelím s nastrouhanou mrkví.

BRAMBOROVÝ SALÁT S VEJCI

Příprava: 15 minut

Na 4 porce:

  • 1 kg brambor salátového typu
  • 8 vajec
  • 2-3 červené papriky
  • 4 jarní cibulky
  • 500 g rukoly
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • hladkolistá petrželka na ozdobení

Brambory uvařte i se slupkou doměkka. Vejce vařte v osolené vodě 7 minut. Poté vše slijte a vychladlé oloupejte a nakrájejte na poloviny. Ve větší míse přidejte k bramborám s vejci na kolečka nakrájenou papriku, nasekanou cibulku a rukolu. Z oleje, hořčice, semínek, citronové šťávy, soli a pepře připravte dresink. Opatrně vmíchejte do salátu a ozdobte čerstvou petrželkou.

Tip: Zajímavou chuť dodá dresinku také lžíce medu.

SALÁT Z KAPUSTY S TRESKOU

Příprava: 25 minut

Na 4 porce:

  • 4 filety tresky citronová šťáva
  • 500 g mrkve
  • 400 g hlávkové kapusty
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 40 g sezamových semínek
  • sůl a pepř na dochucení

Rybu osušte, osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou. Mrkev očistěte a rozkrojte na polovinu, menší nechte celé. Kapustu nasekejte na tenké nudličky. Zeleninu uvařte v páře, aby zůstala křupavá. Mezitím na oleji orestujte rybu z obou stran dozlatova. Mrkev s kapustou přemístěte do větší mísy, přidejte cibuli a vmíchejte dresink z olivového oleje, medu, soli, pepře a citronové šťávy. Nakonec posypte sezamovými semínky a podávejte s treskou.

Tip: Kapustu v receptu může zastoupit také mladé zelí nebo špenát.


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 2/2013.

Doporučujeme

Články odjinud