Pět pracovních dnů je stále pro většinu z nás realita, stejně jako potřeba postavit se ke sporáku a za pár minut vykouzlit chutné, pohledné a zdravé jídlo. Tady je několik tipů.
Všechny uvedené recepty se dají připravit do půl hodiny a suroviny na ně patří k běžnému sortimentu. Je-li to možné, doporučujeme nákup na farmářských trzích nebo v biokvalitě, výrazně tak zvýšíte chuťové a zdravotní parametry jídla.
NOKY SE ŠPENÁTEM A RICOTTOU
Příprava: 25 minut
Na 4 porce:
- 1 kg bramborových noků (chlazený výrobek)
- 800 g čerstvého špenátu (nebo 500 g mraženého)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 g sušených rajčat
- 40 g piniových oříšků
- sůl, pepř a ricotta na ozdobu
Špenátové listy zbavte řapíků a propláchněte. Na oleji orestujte nasekanou cibulku a česnek, přidejte noky, vmíchejte špenát a sušená rajčata. Restujte asi tak 7 minut. Dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidejte piniové oříšky a ozdobte ricottou.
Tip: Piniové oříšky můžete nahradit také sekanými mandlemi.
POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY
Příprava: 30 minut
Na 4 porce:
- 3 středně velké červené řepy
- 5 brambor
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 červená cibule
- 400 g konzervovaných bílých fazolí
- sůl a pepř na dochucení
- zakysaná smetana a hladkolistá petrželka, najemno nasekaná na ozdobení
Červenou řepu a brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na oleji orestujte nasekanou cibuli, přidejte řepu, podlijte vodou a asi tak 10 minut duste. Poté přisypte brambory, zalijte litrem vody, případně zeleninovým vývarem a vařte dalších 10 minut. Ke konci varu přidejte do polévky slité fazole, dochuťte a okořeňte. Rozdělte na talíře a podávejte ozdobené zakysanou smetanou a petrželkou.
Tip: Do polévky můžete přidat také kořenovou zeleninu.
SENDVIČE SE ŠUNKOU A ZELNÝM SALÁTEM
Příprava: 15 minut
Na 4 porce:
- 1/4 hlávky bílého zelí
- 1 větší červená cibule
- 200 g bílého jogurtu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce šťávy z citronu
- sůl, pepř, pažitka
- 4 celozrnné dalamánky
- 8 plátků šunky od kosti
Zelí omyjte a nasekejte na tenké nudličky, cibuli nakrájejte na kolečka. V míse smíchejte s jogurtem, olejem, citronovou šťávou, osolte, opepřete a přimíchejte pažitku. Nechte chvilku v chladu odstát.
Rozkrojené pečivo poklaďte dvěma plátky šunky, ozdobte zelným salátem, přiklopte a ihned podávejte.
Tip: Vyzkoušejte také místo se zelím s nastrouhanou mrkví.
BRAMBOROVÝ SALÁT S VEJCI
Příprava: 15 minut
Na 4 porce:
- 1 kg brambor salátového typu
- 8 vajec
- 2-3 červené papriky
- 4 jarní cibulky
- 500 g rukoly
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička hořčičných semínek
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
- hladkolistá petrželka na ozdobení
Brambory uvařte i se slupkou doměkka. Vejce vařte v osolené vodě 7 minut. Poté vše slijte a vychladlé oloupejte a nakrájejte na poloviny. Ve větší míse přidejte k bramborám s vejci na kolečka nakrájenou papriku, nasekanou cibulku a rukolu.
Z oleje, hořčice, semínek, citronové šťávy, soli a pepře připravte dresink. Opatrně vmíchejte do salátu a ozdobte čerstvou petrželkou.
Tip: Zajímavou chuť dodá dresinku také lžíce medu.
SALÁT Z KAPUSTY S TRESKOU
Příprava: 25 minut
Na 4 porce:
- 4 filety tresky citronová šťáva
- 500 g mrkve
- 400 g hlávkové kapusty
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 červená cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 40 g sezamových semínek
- sůl a pepř na dochucení
Rybu osušte, osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou.
Mrkev očistěte a rozkrojte na polovinu, menší nechte celé. Kapustu nasekejte na tenké nudličky. Zeleninu uvařte v páře, aby zůstala křupavá.
Mezitím na oleji orestujte rybu z obou stran dozlatova. Mrkev s kapustou přemístěte do větší mísy, přidejte cibuli a vmíchejte dresink z olivového oleje, medu, soli, pepře a citronové šťávy.
Nakonec posypte sezamovými semínky a podávejte s treskou.
Tip: Kapustu v receptu může zastoupit také mladé zelí nebo špenát.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 2/2013.